Kalendar

Gumještaj – urbana oprema od starih automobilskih guma

18.09.2012 - 23.09.2012
Ciklus: Radionica SC

Novi Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta, od 18. do 23. rujna u prostoru Studentskog centra u Zagrebu predstavlja jedinstvenu urbanu opremu od starih automobiliskih guma: Gumještaj. Ovaj produkt rada mladih arhitekata i dizajnera namijenjen je, kako zabavi i odmoru, tako i osvještavanju korisnika o postojanju novih sadržaja unutar jedinstvenog arhitektonskog prostora lokacije festivala.

Pitanje je kako već postojećeg korisnika određenog sadržaja u Studentskom centru osvijestiti o postojanju drugog, kako slučajnog prolaznika navesti na otkrivanje Galerije SC, te kako vozačima dati do znanja da bi se na mjestu njihovog automobila mogao naći adekvatniji sadržaj.

Koncept rješenja ovog problema je precizno definirana mreža punktova duž cijelog prostora Centra na kojoj su predviđeni sadržaji za zadržavanje korisnika. Nakon definiranja lokacija na kojima će se punktovi nalaziti, određen je sadržaj kojim se zadržava korisnika i nastaje Gumještaj – urbani namještaj za zabavljanje i odmaranje.

Osnovni materijal za izradu tog urbanog namještaja su automobilske gume, kao znak tihog protesta protiv nepropisno parkiranih automobila duž cijelog prostora SC-a. Ovom intervencijom prvenstveno se potiče kretanje prostorom, što je simbolično i naglašeno materijalom čija je prvotna funkcija upravo to ispunjavala.

Gumještaj se sastoji od ljubavnog sjedala, ljuljačke, lounge sjedalice i taburea. Simbolička lokalna akcija dogodila se postavljanjem dvije ljuljačke na bujnoj krošnji u istočnom dijelu centra, na mjestu divljeg parkinga, kako bi onemogućili buduće parkiranje, te hladovinu prepustili korisnicima.Gumještaj je produkt rada mladih dizajnera i arhitekata. Za vrijeme nastajanja samog projekta bilo je zanimljivo promatrati zadatak iz dvije perspektive – jedna s većim fokusom na kontekst – prostor, a druga na sadržaj – predmet. Koncept je proizašao iz analize postojećih prostora i sadržaja kompleksa SC. Cijeli projekt je obilježila međusobna razmjena znanja i vještina iz koje je na koncu proizašao Gumještaj.

Projekt je nastao na radionici Akupunktura grada – Studentski Centar Zagreb u organizaciji Sekcije mladih DAZ-a.

Gumještaj osmislili i izradili: Dino Ivašić, Sanja Tušek, Hannah Vranko, Kristina Lugonja, Mateja Markešić, Filip Havranek i Larisa Ecimović

Više informacija o ostatku festivalskog programa potražite na stranicama
Studentski centar u Zagrebu i
Novi Ganz novi festival

Komentari

Fani (14/09/2012)
bravo bravo!
Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Radionica SC

Sekcija mladih Društva arhitekata Zagreb (DAZ) u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata (UHA) organizirala je radionicu Akupunktura grada u sklopu manifestacije Sezona urbanizma. Radionica se održala u prostorijama Studentskog centra, Savska 25, od 03.-06. svibnja 2012. godine. 

Iz ciklusa

01.07.2012 - 01.07.2012
Dovršeni projekti s radionice SC - Akupunktura grada

06.05.2012 - 06.05.2012
Prezentacija radova radionice Akupunktura grada: SC

03.05.2012 - 06.05.2012
Radionica Akupunktura grada: Studentski centar

30.04.2012 - 30.04.2012
Raspored radionice Akupunktura grada: SC


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.