Radionica Lijepa Bolnica Goljak

18.03.2011 - 26.03.2011

Druga radionica Akupunkture grada pod nazivom „Lijepa bolnica Goljak“, održana tijekom posljednja dva vikenda u ožujku 2011., povezala je Sekciju mladih DAZ-a s udrugom Lijepa bolnica osnivačice Hane Fazlić. Lokacija kojom se ova radionica bavila nije javni gradski prostor već (otvoreni) prostor Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama na Goljaku. Interdisciplinarni tim mladih arhitekata, krajobraznih arhitekata, dizajnera, medicinara i antropologa nakon uvodnih stručnih predavanja radio je u prostorijama Bolnice pod vodstvom apsolventica arhitekture Uršule Juvan i Martine Kapuđije. Veliku podršku radionici dala je ravnateljica Desanka Grubić Jakupčević, osoblje bolnice i posebno djeca štićenici kao velika inspiracija i najbolji kritičari.Udruga Lijepa bolnica nevladina je udruga čiji je cilj uljepšavanje prostora bolnica i vanbolničkih ustanova, promocija svih načina na koje je moguće učiniti navedene prostore ugodnijim za rad i boravak u njima, te unaprijediti radne okoline medicinskog i drugog osoblja i ostalih korisnika tih prostora kako bi boravak u njima bio ugodan i stimulativan. Predsjednica i osnivačica udruge je Hana Fazlić, dr.med.

Radionici je prethodilo više razgovora u kojima su osim članova obje udruge sudjelovali i stručnjaci iz Bolnice Goljak. Na tim su se razgovorima definirala i tri osnovna cilja radionice. Prvi je stvaranje podloge za realizaciju koja će uslijediti u što kraćem roku po završetku radionice. Realizaciju koordiniraju obje udruge, a za nju su potrebne pozitivne reakcije sponzora i pokrovitelja. Na to se nastavlja drugi cilj, a to je stvaranje podloge za p.r. Treći cilj je stvoriti događaj. Sam proces radionice, boravak kreativaca u prostoru, interdisciplinarna diskusija i kontakt s djecom stvorili su dodatni događaj unutar uobičajenog funkcioniranja bolnice, koji je povećao kontakt i smanjio osjećaj izdvojenosti i različitosti.

Na početku radionice predavanja su održali stručnjaci medicinari Hana Fazlić, Nikolina Jovanović i Milivoj Kramarić te studentica arhitekture Olja Ivanović. Osmišljena je i radionica s djecom koja se odvijala paralelno i djelomično vezano za kreativnu volontersku radionicu Goljak, a u sklopu projekta Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata. U nedjeljnim prijepodnevnim satima dva zadnja vikenda u ožujku Mia Roth Čerina, dipl.ing.arh. i Bojan Mucko, student filozofije i kulturne antropologije djeci koja trajno borave u Bolnici Goljak prikazali su grafičke materijale pripremljene kako bi potakli njihov interes za prostor općenito kao i prostor Bolnice Goljak. Dio materijala bile su i skice prijedloga rješenja izrađenih tijekom radionice. Voditelji su s djecom razvili zanimljiv dijalog, a dječji komentari poslužili su kao vrijedan ulazni podatak, inspiracija za rješenje i kritika istog.

Tijekom radionice kao najveći prostorni problem uočeno je teško snalaženje te oronuo i neveseo izgled. Rješenjem se u prostor uvode četiri prijatelja (hobotnica, medvjed, pas i žirafa) koji postaju zaštitnici pojedinih zgrada (prijamna, spavaonice, vrtić i škola). Prijatelji se smještaju u trodimenzionalnom i utilitarnom obliku u ulaznom dvorištu te njihovi tragovi vode do pojedine zgrade na kojoj se ponovno pojavljuju, ovaj put kao zidna slika. Autori rješenja i sudionici radionice bili su Kristina Careva, Maja Grđan, Olja Ivanović, Nikolina Jovanović, Uršula Juvan, Martina Kapuđija, Rene Lisac, Helena Miler, Bojan Mucko, Marinko Murgić, Ivana Rubelj i Ivana Šajn.

Do sada su u organizaciji Sekcije mladih DAZ-a i udruge Lijepa bolnica održane dvije volonterske radne akcije tijekom jeseni 2011. godine. Prvo je uređena čekaonica prijamne zgrade pri čemu je apliciran lik hobotnice u morskom ambijentu, autorice Ivane Rubelj - Bubi. Slijedila je vikend radna akcija „Puteljci“ koja je okupila dvadesetak volontera, pretežno studenata arhitekture i građevine, koji su zajedničkim snagama uredili staze i ostale vanjske hodne površine bolničkog kompleksa. Prikupljenim donacijama nabavljene su specijalne boje za iscrtavanje tzv. prometnog sustava Goljaka, zapravo tragova četiri prijatelja. Pozitivna energija, dobro vrijeme i potpora uprave i djelatnika bolnice rezultirali su uspješno obavljenim poslom.
Nastavak radnih akcija planira se čim se prikupe nove donacije pa sve zainteresirane da pomognu pozivamo da se jave udruzi Lijepa bolnica ili Sekciji mladih DAZ-a.

 


Voditelji:
Uršula Juvan, stud. arh.
Martina Kapuđija, stud. arh.

Organizacijski tim:

Udruga Lijepa bolnica:
Hana Fazlić, dr.med.

Sekcija mladih DAZ-a:
Kristina Careva, dipl. ing. arh.
Rene Lisac, dipl. ing. arh.
Uršula Juvan, bacc. arh.
Martina Kapuđija, bacc. arh.
Olja Ivanović, stud. arh.

Voditeljica sekcije mladih DAZ-a:
Kata Marunica, dipl. ing. arh.

Predavači:
Hana Fazlić, dr. med.
Olja Ivanović, stud. arh.
dr. sc. Nikolina Jovanović, dr. med.
prim.mr.sc. Milivoj Kramarić

Sudionici:
Kristina Careva, dipl. ing. arh., Mia Roth Čerina, dipl. ing. arh., Hana Fazlić, dr. med., Maja Grđan, dipl. ing. kraj. arh., Olja Ivanović, stud. arh., dr. sc. Nikolina Jovanović, dr. med., Uršula Juvan, stud. arh., Martina Kapuđija, stud. arh., Rene Lisac, dipl. ing. arh., Helena Miler, stud. arh., Bojan Mucko, stud. fil. i kult. antrop., Marinko Murgić, stud. diz., Ivana Rubelj, aps. graf. diz., Ivana Šajn, stud. arh.

Sudionici radionice ‘Mijenjamo prostor’:
Djeca Bolnice Goljak

Sudionici volontarske akcije:
Yeop Azman, Kristina Careva, Damir Divković, Luna Džidić Uzelac, Hana Fazlić, Stribor Filić, Željka Frketić Topolovec, Vedran Gulin, Srečko Hriberski, Olja Jovanović, Tatjana Liktar Elez, Luka Korlaet, Petar Korlaet, Nikolina Mahovlić, Nikolina Muža, Aleksandra Poljanec, Marin Pocrnja, Tomislav Povijač, Iva Radošević, Danica Selem, Sonja Sić, Anita Sliško, Ivana Šajn, Petar Šajn, Tomislav Šola, Ina Vlahović, Zrinka Vrkić, Lucija Žužak
+neznani junaci i osoblje bolnice

Vezana događanja

24/09/2011 - 25/09/2011

Akupunktura grada: Lijepa bolnica Goljak - realizacija!

Volonterska radna akcija Goljak održana je protekli vikend, a već ovaj slijedi nastavak. Pridružite nam se u uljepšavanju prostora Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak!

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.