Intervju

Transdisciplinarnost i društvena odgovornost u arhitekturi

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 17/05/2016

Frano Petar Zovko razgovara je za Vizkulturu s Anom Danom Beroš, zagrebačkom arhitekticom, kustosicom i višestruko nagrađivanom autoricom mnogobrojnih projekata, izložbi i programa.

Ana Dana Beroš već je nekoliko godina prisutna na domaćoj arhitektonskoj i kulturnoj sceni. Autorica je brojnih arhitektonskih natječajnih radova, umjetničkih projekata, izložbenih postava i publikacija te pokretačica i organizatorica nekoliko edukacijskih i participacijskih programa. Dobitnica je nekoliko veoma važnih međunarodnih priznanja, a svojim radom neprestano propituje postojeće prostorne prakse i proširuje metode arhitektonskog angažmana. Iako je o njenim radovima napisano već nekoliko kvalitetnih tekstova (većinom o projektu Intermundia), smatrali smo da je došlo vrijeme za opsežan intervju u kojem smo pokušali ocrtavanjem atipičnog arhitektonskog djelovanja problematizirati aktualne društvene i strukovne teme te ukazati na izazove socijalno orijentiranih stvaralačkih praksi. U nastavku slijedi kratka biografija te prvi dio velikog intervjua s Anom Danom.

Rođena je u Zagrebu, a diplomirala je 2007. godine na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. S Vedranom Jukićem, Mirnom Horvat i Anom Boljar osnovala je Archisquad: Odred za arhitekturu savjesti i organizirala seriju predavanja Izvan fokusa: Arhitektura davanja. Radila je u arhitektonskom birou Dva plus, a 2009. godine osvojila posebno priznanje na Shinkenchiku natječaju u Japanu. 2012. godine bila je finalistica nagradeWeelwright koju dodjeljuje Harvard Graduate School of Design, a za projekt Intermundia, izložen u sklopu izložbeMonditalia na Venecijanskom bijenaleu arhitekture 2013., nagrađena je posebnim priznanjem žirija. Bila je članica uredništva časopisa Oris i autorica brojnih intervjua s arhitektima i stručnjacima iz bliskih struka. Danas radi kao arhitektica, istraživačica, kustosica, urednica i aktivistica. Bavi se projektiranjem izložbenih prostora, jedna je od autorica emisije Stvarnost prostora na Trećem programu Hrvatskog radija te članica uredničkog savjeta Orisa. Sudjeluje u organizaciji programa Think Space i Future Architecture Platform te kurira zagrebački segment međunarodnog umjetničkog projekta Actopolis.

Intervju pročitajte ovdje i ovdje, a vise o Ani Dani Beroš smo na stranicama DAZ-a pisali i ovdje i ovdje.

izvor: vizkultura.hr

Ostalo

Godišnja konferencija Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje

20/08/2019
DAZ
Arhitektonski fakultet je od 28.8.-31.8. domaćin godišnje konferencije Europskog udruženja za arhitektonsko obrazovanje EAAE, organizacije osnovane 1975. godine s ciljem unaprjeđenja arhitektonskog obrazovanja i povezivanja europskih arhitektonskih škola.

Ključne primjedbe strukovnih udruženja i ustanova na Izmjene i dopune GUP-a Zagreba

19/08/2019
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba i pet udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma dalo je ključne primjedbe na prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba u  ponovnoj javnoj raspravi 14. kolovoza 2019.  

Stručno putovanje Vučedol - Kutjevo 28-29.9.19.

02/08/2019
DAZ
DAZ poziva članove i sve zainteresirane na stručni obilazak Muzeja vučedolske kulture i Vinarije Galić u Kutjevu, 28-29.09.2019. Prijave do 31.8.19.

Ponovna javna rasprava uz Izmjene i dopune GUP-a: Mišljenje stručnih udruženja i ustanova s područja arhitekture i urbanizma

01/08/2019
DAZ
Ponovna javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba traje od 31. srpnja do 14. kolovoza 2019. godine.

Grad Banja Luka raspisao je dva međunarodna natječaja

30/07/2019
DAZ
Natječaj za novi most otvoren je do 30. rujna , a natječaj za centralnu pješačku zonu do 31. listopada 2019.

Natječaj za Zračnu luku Zadar

23/07/2019
DAZ/ZDA
DRUŠTVO ARHITEKATA ZADRA (ZDA) raspisalo je natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja PUTNIČKOG TERMINALA ZRAČNE LUKE ZADAR.  

11. otvoreno prvenstvo Društva arhitekata Zadra u tenisu

17/07/2019
DAZ/ZDA

U organizaciji Društva arhitekata Zadra i HKA PO Zadar i ove godine će se održati 11. Teniski turnir u Zatonu od 27. – 29. rujna 2019..
 

Borka Bobovec: Crtice o gradu i arhitekturi

16/07/2019
DAZ
U suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Crtice o gradu i arhitekturi  autorice Borke Bobovec.  
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: