Intervju

Transdisciplinarnost i društvena odgovornost u arhitekturi

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 17/05/2016

Frano Petar Zovko razgovara je za Vizkulturu s Anom Danom Beroš, zagrebačkom arhitekticom, kustosicom i višestruko nagrađivanom autoricom mnogobrojnih projekata, izložbi i programa.

Ana Dana Beroš već je nekoliko godina prisutna na domaćoj arhitektonskoj i kulturnoj sceni. Autorica je brojnih arhitektonskih natječajnih radova, umjetničkih projekata, izložbenih postava i publikacija te pokretačica i organizatorica nekoliko edukacijskih i participacijskih programa. Dobitnica je nekoliko veoma važnih međunarodnih priznanja, a svojim radom neprestano propituje postojeće prostorne prakse i proširuje metode arhitektonskog angažmana. Iako je o njenim radovima napisano već nekoliko kvalitetnih tekstova (većinom o projektu Intermundia), smatrali smo da je došlo vrijeme za opsežan intervju u kojem smo pokušali ocrtavanjem atipičnog arhitektonskog djelovanja problematizirati aktualne društvene i strukovne teme te ukazati na izazove socijalno orijentiranih stvaralačkih praksi. U nastavku slijedi kratka biografija te prvi dio velikog intervjua s Anom Danom.

Rođena je u Zagrebu, a diplomirala je 2007. godine na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. S Vedranom Jukićem, Mirnom Horvat i Anom Boljar osnovala je Archisquad: Odred za arhitekturu savjesti i organizirala seriju predavanja Izvan fokusa: Arhitektura davanja. Radila je u arhitektonskom birou Dva plus, a 2009. godine osvojila posebno priznanje na Shinkenchiku natječaju u Japanu. 2012. godine bila je finalistica nagradeWeelwright koju dodjeljuje Harvard Graduate School of Design, a za projekt Intermundia, izložen u sklopu izložbeMonditalia na Venecijanskom bijenaleu arhitekture 2013., nagrađena je posebnim priznanjem žirija. Bila je članica uredništva časopisa Oris i autorica brojnih intervjua s arhitektima i stručnjacima iz bliskih struka. Danas radi kao arhitektica, istraživačica, kustosica, urednica i aktivistica. Bavi se projektiranjem izložbenih prostora, jedna je od autorica emisije Stvarnost prostora na Trećem programu Hrvatskog radija te članica uredničkog savjeta Orisa. Sudjeluje u organizaciji programa Think Space i Future Architecture Platform te kurira zagrebački segment međunarodnog umjetničkog projekta Actopolis.

Intervju pročitajte ovdje i ovdje, a vise o Ani Dani Beroš smo na stranicama DAZ-a pisali i ovdje i ovdje.

izvor: vizkultura.hr

Ostalo

Ambulanta Špansko

17/01/2020
DAZ
Objavljujemo rezultate za projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO. Otvorenje izložbe i razgovor s ocjenjivačkim sudom bit će u četvrtak, 23.01.2020., u 18 sati u DAZu.

Le Corbusier i hrvatska arhitektura - dijalozi i refleksije

13/01/2020
DAZ
Pozivamo vas na Okrugli stol koji će se održati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, u srijedu, 15. siječnja 2020. godine s početkom u 18:00 sati. 

Pripreme za prijemni - arhitektura 2020

13/01/2020
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba i za narednu godinu provodi pripreme za prijemni ispit na arhitektonski i srodne fakultete za 2020. godinu. Uvjereni smo da je edukacija i pomlađivanje članstva naša obaveza i prilika za poboljšanje sveukupnog razumijevanja odnosa prema okolišu, društvu i vremenu u kojem živimo. Inicijalni sastanak s polaznicima održat će se u subotu, 18.01.2020., u 20h u DAZ-u (Trg bana Josipa Jelačića 3/1).

Preminula arhitektica Ljubica Rupnik

08/01/2020
DAZ
S tugom javljamo da nas je u 92. godini napustila kolegica, članica Društva arhitekata Zagreba, arhitektica Ljubica Rupnik.

Multifunkcionalna dvorana/ kongresni centar u Banja Luki

02/01/2020
DAZ
Grad Banja Luka raspisao je 27.12.2019. godine Međunarodni konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja multifunkcionalne dvorane/ kongresnog centra. 

Ambulanta Gračani

24/12/2019
DAZ
29.11.2019. GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA(DAZ) u suradnji s UDRUŽENJEM HRVATSKIH ARHITEKATA (UHA) organizira i provodi Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb-Centar - AMBULANTA GRAČANI.
24.12.2019. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.

Bazen Dubrava

09/12/2019
DAZ
Objavljujemo rezultate za projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava. Otvorenje izložbe i razgovor s ocjenjivačkim sudom biti će 17.12.2019. u 19 sati u DAZu

Rezultati natječaja Europan 15

03/12/2019
DAZ
02.12.2019. objavljeni su rezultati natječaja Europan 15.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: