Nagrade

Ana Dana Beroš finalistica nagrade Wheelwright

Autor/izvor: DAZ 14/04/2014

Ana Dana Beroš izabrana je među sedam finalista ugledne svjetske arhitektonske nagrade Wheelwright Prize koju dodjeljuje Harvard University's Graduate School of Design.

Nagrada Wheelwright Prize zapravo je stipendija u iznosu od 100 000 dolara koja mladom arhitektu, dobitniku nagrade omogućuje da kroz dvije godine putuje svijetom i istražuje temu kojom se bavi. Dodjeljuje se od 1935. godine, a do nedavno mogli su za nju konkurirati isključivo arhitekti koju su diplomirali na jednom od najprestižnijih arhitektonskih fakulteta na svijetu, Harvard University's Graduate School of Design.

Od 2011. nagrada Wheelwright Prize otvorena je za mlađu generaciju arhitekata iz cijeloga svijeta. Anu Danu Beroš nominirao je organizacijski odbor, tima internacionalno priznatih teoretičara, kritičara arhitekture, te arhitektonskih praktičara. Za ovogodišnju nagradu bilo je prijavljeno dvjestotinjak istraživačkih projekata.

Smisao je nagrade poduprijeti inovativna arhitektonska istraživanja i projekte te na taj način bitno utjecati na profesionalne karijere arhitekata u usponu. Otvaranjem spram cijeloga svijeta Wheelwright Prize želi osnažiti nove forme istraživanja koje proizlaze iz ispreplitanja kultura i njihovih međusobnih plodnih utjecaja. Cilj nije samo u putovanju i promatranju svijeta, kao što je ranije bio slučaj s tom nagradom koja je omogućavala tzv. Grand European Tour,  nego u povezivanju različitih zemljopisnih točaka kroz teme i probleme koje nose golem potencijal za suvremenu arhitektonsku praksu.

Istraživački projekt Ane Dane Beroš, kojim je privukla pozornost ocjenjivačkog suda među kojima su neka od najvažnijih imena arhitektonske teorije i prakse današnjice poput Michaela Haysa, Iñakija Ábalosa i Mohsena Mostafavija, nastavak je njezina kustoskog projekta Intermundia. Taj će projekt prvi put biti predstavljen na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture koji se otvara 7. lipnja ove godine.

Intermundia – zamišljanje novih graničnih krajolika Mediterana &‐ projekt mlade zagrebačke arhitektice izabran među sedam finalista za Wheelwright Prize, bavi se migracijama s fokusom na kritične točke prijelaza imigranata na području Mediterana. Riječ je o 'mjestima oskudice', koja nastaju na geopolitičkim razmeđima gdje se najčešće formiraju društveno marginalizirane zajednice. Ta područja postaju središta sukoba, no istodobno i intrigantan prostor za arhitektonska promišljanja. Istraživački projekt autorice nastoji  pridonijeti stvaranju inovativnih, socijalno osjetljivih urbanističko-arhitektonskih cjelina koje će unaprijediti društvenu, ekonomsku i političku inkluziju te osnažiti solidarnost.

foto naslovnice: Večernji list

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: