Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2023. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

Autor/izvor: DAZ 16/03/2023

Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Kako se postaje članom Društva arhitekata Zagreba?
Prema Statutu Društva arhitekata Zagreba, koji je usvojen na 28. sjednici izborne i redovite Skupštine DAZa (čl.10), članom Društva mogu postati hrvatski državljani i strani državljani te hrvatske i strane pravne osobe.
Redovitim članom Društva mogu postati arhitekti (dipl. inž. arh., inž. arh., ak. arh., prvostupnik arh i urb. te magistar arh. i urb.) koji rade i borave u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, te arhitekti s prebivalištem u Zagrebu koji rade i borave u u drugom mjestu Republike Hrvatske ili u inozemstvu, kao i drugi arhitekti po odobrenju Upravnog odbora Društva.
Pridruženim članom Društva mogu postati stručnjaci koji nisu arhitekti po struci, a bave se teorijom i kritikom arhitekture i urbanizma.
Počasnim  članom mogu postati istaknuti i zaslužni pojedinci po odluci Upravnog odbora.
Potpornim članom mogu postati pojedinci i pravne osobe koji materijalnim sredstvima ili na neki drugi način podupiru rad Društva.
Pripravnim članom Društva mogu postati studenti arhitekture koji studiraju u Zagrebu, kao i ostali studenti arhitekture po odobrenju Upravnog odbora.
 
Kao član Društva ostvarujete slijedeća prava i mogućnosti:
ostvarivanje porezne olakšice prema autorskim ugovorima
sudjelovanje na predavanjima, gostovanjima, prezentacijama i drugim skupovima organiziranima u sklopu programa DAZ-a
sudjelovanje u radnim tijelima i sekcijama Društva,
sudjelovanje na natječajima koje provodi Društvo arhitekata Zagreba u svojstvu člana ocjenjivačkoj suda, člana tehničke komisije, tajnika natječaja, prijave za sudjelovanje na godišnjim izložbama UHA-e,
glasovanje na Skupštini.
 
Više o članstvu te na koji način obnoviti članarinu za 2023. potražite na http://www.d-a-z.hr/hr/clanovi/uclanjenje/
 
Ovim putem pozivamo  i sve članove da nam dostave nove kontakt podatke (adresa, mail adresa, broj mobitela) ukoliko su se oni u međuvremenu promijenili.

Aktivnosti u 2022.
Drugi sajam i konferencija ArhiBau.hr u listopadu 2022. okupila je europski i hrvatski graditeljski sektor uz temu Izazovi oporavka i otpornosti. Na sajmu se predstavilo preko 40 izlagača – lidera graditeljskog sektora iz ovoga dijela Europe, a u konferencijskom djelu sudjelovalo je preko 150 predavača i panelista poput MVRDV, Roth-Čerina, SKROZ, BIF Studio, te niza drugih stručnjaka. 
 
DAZ-ov podcast „Prednji plan“ prati djelovanje struke, informira širu zajednicu o relevantnim sadržajima i kritički propituje društvene okolnosti, a provodi se od proljeća 2022. Snimljeno je dvanaest epizoda podijeljenih u tri ciklusa, čije su teme bile: „Uloga arhitekata u društvu“, „Prostor i participacija“ te „Vizije razvoja gradova“. Podcast se nastavlja i u 2023. ugošćivanjem relevantnih sugovornika, kako domaćih tako i iz regije i ostatka Europe.
 
Javnim izlaganjima i tribinama u 2022. godini otvorili smo diskusiju u ranoj participaciji o izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba te o prostoru Gredelja. GUP traži temeljite izmjene,  a  lokacija  Gredelja je ključni  centralni  gradski prostor budućeg razvoja Zagreba. U 2023. godini nastavljamo kroz panele i rasprave aktualizirati strateški i razvojni prostor Zagreba: prostor Gredelja, Zagrebački Velesajam, Dinamov stadion i drugo.
 
U 2022. upućen je dopis predsjedniku vlade u kojem smo pozvali da prilikom odabira Ministra našeg sektora razmotri reference koje će neupitno dokazati strukovno obrazovanje te rukovodeća iskustva. DAZ i njegovi članovi sudjelovali su također u pismu u kojem smo se protivili predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju
.
U DAZ-u je početkom godine održano i predstavljanje planova i aktivnosti Nacionalne platforme Novog europskog Bauhausa uz suradnju REGEA-e, Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Prezentacije, razgovori i  osnivanje radnog tijela DAZ-a posvećenog Novom europskom Bauhausu te sudjelovanje na Kreativnoj riznici u Osijeku dio su naših aktivnosti uz ovu bitnu temu u protekloj godini.
 
Kroz 2022. održano je nekoliko digitalnih izložbi: SINERGIJA o javnom prostoru unutar Donjeg grada; POP-UP izložba o javnom prostoru istočnog Novog Zagreba te Kultura stanovanja u Velikoj Gorici. 

 
Program rada u 2023.
Predstoji nam naredni sajam i konferencija ArhiBau.hr s velikim brojem novosti.
Pripreme za upis na Arhitektonski fakultet, kojima uvodimo najmlađe članove u naše Društvo, već se tradicionalno održavaju u DAZ-u, a na njima je sudjelovalo 39 polaznika u 2022. Pripreme su provedene u području znanja prostorne percepcije i crtanja, a nastavljaju se i ove godine.
ODAZIV – druženje petkom u DAZ-u nastavlja se odvijati kao platforma za socijalizaciju, zabavu, umrežavanje te dodatno obrazovanje studenata. U 2022. održano je preko 20 programa, a s istim žarom studentska sekcija ušla je i u novu godinu. 
 
U prostorima DAZ-a prošle je godina održan i sedmi po redu DA! Festival – koji kroz predavanja i radionice stručnih predavača te zabavni program okuplja studente arhitekture, dizajna i umjetnosti, a naredni DA! Festival se također odvija u DAZ-u.
 
Urbanistička sekcija DAZ-a kao horizontalna, inkluzivna i interdisciplinarna platforma bavi se aktualnim projektima, temom urbanog zdravlja i vizijama razvoja prostora, a u ovoj godini nastavlja s aktualnim temama izmjena Zakona o prostornom uređenju, prijedloga Zakona o pomorskom dobru, slučaja bloka Martićeve i mnogih drugih.
 
BOOKCLUB predstavlja seanse čitanja eseja, odlomaka iz knjiga ili zapisa predavanja za sve entuzijaste za teorijom iz struke i srodnih područja, u cilju razvoj gledišta i poticanja rasprave o globalnim i lokalnim temama struke. Pored dosadašnjih Douglasa Murphya, Slavoja Žižeka, Byung Chul-Han i manifesta arhitekture 20. stoljeća u novoj sezoni nastavljamo sa selekcijom aktualnog i zanimljivog štiva.
 
Tokom 2022. pripremani su arhitektonsko-urbanistički natječaji koji nam predstoje u provedbi. U 2023. planiramo slijedeće natječaje: Centra za napredne materijale i nanotehnologiju PMFa, Dom za starije osobe u Dubravi, Osnovnu školu i dječji vrtići Jankomir-Malešnica, Dom zdravlja Zagreb-Zapad te Ambulantu, društveni dom i knjižnicu Vrbani.
 
DAZ poziva svoje članove da prijave izložbe u 2023. godini. Prostor će biti ustupljen arhitektima, urbanistima te likovnim, konceptualnim i multimedijalnim umjetnicima koji kroz svoj rad tematiziraju prostor u širem smislu.
 
Za više informacija pratite nas na društvenim mrežama i YouTube kanalu www.youtube.com/@DAZhr
 
Zahvaljujemo članovima na podršci! 
 

 

Ostalo

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.

Nagrade Grada Zagreba

Dodijeljene Nagrade Grada Zagreba

01/06/2024
DAZ
U povodu Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Među dobitnicima su kolega dr.sc. Maroje Mrduljaš i počasni član DAZ-a prof. emerit. dr.sc. Tihomir Jukić.

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

24/05/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.  24.05.2024. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.

Natječaj

Upis na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam

16/05/2024
Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis IV. Generacije studenata na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2024./25.

Natječaj

Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici

16/05/2024
DAZ/UHA
Grad Koprivnica raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi javni, opći, u dva stupnja, anonimni, drugog stupnja složenosti za realizaciju i anketni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja: Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici.

Važno!

Obavijest natjecateljima: Natječaj Dječji vrtić Jarun

14/05/2024
DAZ
Od 1. 1. 2024. godine primjenjuje se novi sustav Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a na kojem se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljuju i svi projektni natječaji iz područje arhitekture i urbanizma. Uz uobičajenu predaju natječajnih radova putem naše web stranice svi natjecatelji moraju se registrirati na EOJN i  predati Obrazac projekta.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.