Simpozij

Oris Day

Autor/izvor: DAZ 10/01/2024

Arhitektonski simpozij Oris Day održat će se 6. veljače 2024. godine u Mozaik Event Centru (ex Hypo centar) u Zagrebu. 

Svoje izlaganje će održati: 

Alejandro Aravena (Čile)

Aravena je diplomirao arhitekturu na Katoličkom sveučilištu u Čileu 1992. godine.
Od 2000. do 2005. godine radio je kao profesor na Harvardovom sveučilištu, gdje je nastao ELEMENTAL, do-tank organizacija osnovana 2001. godine. Projektima Aravene i ELEMENTAL-a dodijeljena su razna priznanja, uključujući Srebrnog lava na Venecijanskom bijenalu 2008. godine i nagradu Gothenburg za održivost 2017. godine. Godine 2016. Araveni je dodijeljena Pritzkerova nagrada za arhitekturu, a bio je i kustos XV. Venecijanskog bijenala.
Od 2020. godine predsjednik je žirija za dodjelu Pritzkerove nagrade. 

Mary Anderson (UK)

Mary Anderson partnerica je u kolektivu Assemble, angažirana u područjima umjetnosti, arhitekture i scenografije. Njezin rad usredotočen je na to kako se navedene prakse mogu međusobno informirati kroz zanat, pripovijedanje i niskougljičnu gradnju. U posljednje dvije godine, Anderson je bila dio interdisciplinarnog tima koji stvara Dreamachine, imerzivnu umjetničku instalaciju na turneji koju nastavlja razvijati za svjetsku publiku. Prije nego što se pridružila kolektivu Assemble, Anderson je radila u arhitektonskom i scenografskom studiju Gonzalez-Haase AAS u Berlinu te u praksi Practice Architecture u Londonu, gdje je sudjelovala u novatorskom projektu samogradnje kuće i studija, razvijajući niskotehnološke metode bioizgradnje koristeći se betonom od konoplje, drvenom građom i glinom.

Xu Tiantian (Kina)

Tiantian je osnivačica interdisciplinarnog studija DnA _Design and Architecture te profesorica na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Tsinghua. Godine 2020. imenovana je počasnom članicom Američkog instituta arhitekata. Xu Tiantian aktivno sudjeluje u procesu revitalizacije ruralnih područja u Kini. Njezin revolucionarni pristup nazvan „Arhitektonska akupunktura” holistički je pristup društvenoj i ekonomskoj revitalizaciji ruralne Kine, a program Ujedinjenih naroda za gradove i ljudska naselja (UN HABITAT) odabrao ga je kao studiju slučaja nadahnjujuće prakse uspostavljanja veza između urbanih i ruralnih područja. Xu Tiantian osvojila je brojne nagrade, uključujući Švicarsku nagradu za arhitekturu 2022. godine, Berlinsku nagradu za umjetnost / Kunstpreis Berlin 2023. (u kategoriji arhitekture), nagradu Marcus za 2023. godinu, Globalnu nagradu UNESCO-a za održivu arhitekturu 2023. godine te nagradu Cite de l'Architecture & du Patrimoine.

MODERATORI: 

Mia Roth Čerina, Maroje Mrduljaš, Dinko Peračić

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture i medija RH

Partneri: Hrvatska komora arhitekata, Udruženje Hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreb, Arhitektonski fakultet Skopje, Sveučilište u Beogradu, Društvo arhitekata Beograd, Društvo arhitekata Rijeka, Društvo arhitekata Istre, Društvo arhitekata Šibenik, Sveučilište u Nišu, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek, Inženjerska komora Crne Gore, Savez arhitekata Crne Gore. 

 

Za više informacija o simpoziju i kotizacijama posjetite www.daysoforis.com

Ostalo

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.