Događanje

Mies u Zagrebu

Autor/izvor: DAZ/UHA 12/12/2023

Udruženje hrvatskih arhitekata, u partnerstvu s Fundació Mies van der Rohe iz Barcelone, organizira događanje “Mies u Zagrebu” koje će se održati u utorak, 19. prosinca 2023., u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Događanje se sastoji od otvorenja jednodnevne izložbe “EU Mies Awards 2022”, pregleda ostvarenja koja su konkurirala za najprestižniju europsku arhitektonsku nagradu u 2022. godini te predavanja tri arhitektonska ureda – BDR bureau, Deadline, Peris+Toral Arquitectes – finalista nagrade u istom ciklusu, koja će se nakon otvorenja održati u dvorani Gorgona.

Na izložbi će biti predstavljeni pobjednički radovi, nagrađeni mladi autori, finalisti, radovi koji su ušli u uži izbor, te 12 hrvatskih nominacija, sve iz ciklusa 2020. – 2022., a izložbu će otvoriti Ivan Blasi, kustos nagrada i programa Fundacije Mies van der Rohe.

Više o predavačicama i predavačima možete pročitati u nastavku.

Ulaz na događanje je slobodan.

BDR bureau

Simona Della Rocca

Jedan od istaknutijih izvedenih projekata ureda je obnova škole „Enrico Fermi“ u Torinu (2017. – 2019.), koja je osvojila nekoliko nagrada i priznanja te bila finalist Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu “Mies van der Rohe” za 2022. godinu, u kategoriji “Emerging Architecture”.

Još dva projekta ureda, školski centar u Macerati te školski centar u Zwevegemu (suradnja s uredom Carton123 Architecten), trenutno su u procesu realizacije, a školski centar u Zwevegemu, koji istražuje odnos između prostora i korisnika posebnih potreba, bio je izložen na Venecijanskom bijenalu, 18. međunarodnoj izložbi arhitekture (2023.).

Simona Della Rocca predaje projektiranje na Politehnici u Torinu te drži predavanja i radionice na nekoliko sveučilišta u Italiji i inozemstvu.

Obnova škole „Enrico Fermi“, Torino, 2017. – 2019., BDR bureau, fotografija: Simone Bossi

 

Deadline

Britta Jürgens i Matthew Griffin

 

Arhitektonski studio Deadline osnovali su 1993. godine Britta Jürgens i Matthew Griffin.

Studio teži poticanju stanovnika na samostalno stvaranje grada, odnosno ostvarenju projekata u suradnji s angažiranim građanima. U tu su svrhu razvili su jedinstvenu ekspertizu koje spaja politički aktivizam, razvoj projekata, moderiranje procesa i arhitektonsko projektiranje.

Njihov nedavno dovršeni projekt Frizz23 inovativan je primjer participativnog razvoja. Projekt je dobitnik nagrade “Deutsche Städtebaupreis” (2020.) te jedan od finalista Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu “Mies van der Rohe” za 2022. godinu.

Britta Jürgens i Matthew Griffin žive i rade u Berlinu te su aktivni u različitim građanskim inicijativama, uključujući Initiative Stadt NeuDenken.

Frizz23, Berlin, 2011. – 2019., Deadline (Britta Jürgens i Matthew Griffin), fotografija: Jan Bitter

Peris+Toral Arquitectes

Jose Toral, fotografija: Jan Mally

Peris+Toral Arquitectes projektantski je ured sa sjedištem u Barceloni koji su osnovali Jose Toral i Marta Peris. Ured se bavi istraživanjem novih načina života i gradnje koji odgovaraju na izazove klimatskih i stambenih kriza. Dobitnici su mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja, poput španjolske nagrade za arhitekturu CSCAE (2022.), europske nagrade za arhitekturu “Matilde Baffa Ugo Rivolta” (2021. i 2022.), platinastog priznanja “Grand prix du design Paris” (2022.) i počasne nagrade “Wood Design & Building Awards” (2022.). Jedni su od finalista Nagrade Europske unije za suvremenu arhitekturu “Mies van der Rohe” za 2022. godinu, s projektom 85 socijalnih stambenih jedinica u Cornelli.

Jose Toral je od 2016. godine izvanredni profesor na Odsjeku za arhitekturu Višoj tehničkoj školi za arhitekturu u Barceloni (ETSAB), specijaliziran za istraživanje javnog prostora i gradskih projekata.

85 socijalnih stambenih jedinica u Cornelli, Cornella, 2019. – 2020., Peris+Toral Arquitectes, fotografija: José Hevia

Ostalo

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

24/05/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.  24.05.2024. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.

Natječaj

Upis na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam

16/05/2024
Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis IV. Generacije studenata na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2024./25.

Natječaj

Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici

16/05/2024
DAZ/UHA
Grad Koprivnica raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi javni, opći, u dva stupnja, anonimni, drugog stupnja složenosti za realizaciju i anketni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja: Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici.

Važno!

Obavijest natjecateljima: Natječaj Dječji vrtić Jarun

14/05/2024
DAZ
Od 1. 1. 2024. godine primjenjuje se novi sustav Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a na kojem se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljuju i svi projektni natječaji iz područje arhitekture i urbanizma. Uz uobičajenu predaju natječajnih radova putem naše web stranice svi natjecatelji moraju se registrirati na EOJN i  predati Obrazac projekta.

Osvrt

Autentičnost umjesto samouvjeravanja

09/05/2024
DAZ
Osvrt predsjednika Društva arhitekata Zagreba na nominacije za strukovne nagrade UHA-e kao najava nove epizode DAZ-ovog videopodcasta Prednji plan.

Obljetnica

Sedam desetljeća arhitekata na Trgu

29/04/2024
DAZ
Pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju sedam desetljeća kontinuiranog djelovanja arhitekata, njihovih društava i nakladništava na Trgu.

Tribina

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

23/04/2024
DAZ/DPUH
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske šestu godinu zaredom organizira jednogodišnji susret u počast likovnoj kritičarki Ružici Šimunović (Rijeka, 23. studenoga 1960. – Washington D.C., 27. travnja 2018.)

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.