Ljetna škola

Ljetna škola arhitekture u Grožnjanu

Autor/izvor: DAZ 04/07/2022

Međunarodna ljetna škola arhitekture u Grožnjanu održat će se i ove godine od 6. do 14. kolovoza 2022.

Tema ovogodišnjeg izdanja ljetne škole je CHILDLIKENESS, a detaljnije o temi u nastavku:

 

Being childish mostly means to be silly, while being childlike is often considered wise.

Besides rationality, sophistication, consistency, thoughtfulness, thoughtthroughness could we include playfulness, naivete, joy, erraticness, intractability, wondering, obstinacy, tryouts and experiment in your agenda?

How can we rely more on intuition rather than intellect?

Join architects and scholars led by Takaharu and Yui Tezuka architects from Tokyo and Jim Njoo from Paris to explore and implement these ideas in the life of the picturesque small hill town of Grožnjan!

 

Biti djetinjast uglavnom znači biti blesav, dok se biti kao dijete često smatra mudrim.

Osim racionalnosti, sofisticiranosti, dosljednosti, promišljenosti, možemo li u svoje svakodnevno djelovanje uključiti zaigranost, naivnost, radost, nepopustljivost, čuđenje, tvrdoglavost, pokušaje i eksperimente?

Kako se možemo više osloniti na intuiciju nego na intelekt?

Pridružite se arhitektima pod vodstvom Takaharu i Yui Tezuka-om iz Tokija i Jimom Njoo-om iz Pariza kako biste istražili i implementirali ove ideje u svakodnevicu slikovitog Grožnjana!

 

Takaharu+Yui Tezuka / Tezuka achitects

Takaharu i Yui Tezuka 1994. godine uspostavili su jednu od najinovativnijih praksi koje danas djeluju. Imaju veliko iskustvo u projektiranju prostora za djecu, kao što je Fuji Kindergarten, koji su OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) i UNESCO proglasili najboljom školom na svijetu. Nedavno im je Archdaily dodjelio nagradu za najbolju vjersku građevinu u 2022., za njihov projekt Niijima Gakuen Junior College Hall & Chapel. “Krenuli smo u potragu ne samo kroz projektiranje, već i u mijenjanju svijeta na bolje putem arhitekture; vrijednost koju držimo do danas. Arhitektura nije samo objekt, već ima moć promijeniti živote ljudi i društva.” Iako se njihova djelatnost temelji na arhitektonskom projektiranju, drže predavanja diljem svijeta, primajući ponude od OECD-a. Njihova teorija o dječjem okolišu objavljena je kao “Žuta knjiga” sa Sveučilišta Harvard.

 

 

Jim Njoo

Jim Njoo je arhitekt i izvanredni profesor na École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-La Villette. Doktorirao je na Tehnološkom sveučilištu Delft gdje se njegovo istraživanje usredotočilo na diskurs britanskog arhitekta Cedrica Pricea. Njegovo istraživanje dobilo je potporu Kanadskog centra za arhitekturu, francuskog Ministarstva kulture i Berlage Centra za napredne studije arhitekture i urbanog dizajna. Također je član istraživačkog laboratorija Gerphau te studijski kritičar i predavač na École Nationale des Ponts et Chaussées i Sveučilištu Rice u Parizu. Njegovo istraživanje usmjereno je na tri smjera rada: međuodnos između teorije i prakse, pitanja suvremenog urbaniteta I metropolizacije te ekonomiju rada (vrijeme, resursi, prostor). Jim je dva puta pobijedio na Europan-u (1994. i 2004.).

 

OPĆE INFORMACIJE

Participacija za polaznike seminara koji se prijave mjesec dana prije početka seminara iznosi 420 € plativo u kunama po srednjem tečaju HNB na dan uplate. Cijena seminara za prijave iz tog roka iznosi 483 € plativo u kunama po srednjem tečaju HNB na dan uplate. Participacija ne uključuje cijenu prehrane. Prehrana je organizirana po posebnim cijenama za polaznike radioica u prostorima Međunarodnog kulturnog centra, prema izboru koji ćete navesti u prijavnici. Doručak 4 €, ručak 10 €, večera 8 €, puni pansion: 20 €

Uplate se trebaju izvršiti na žiro račun HGM

IBAN: HR 9424840081100792293 / OIB: 30457432092/ poziv na br. 313

Vaš dolazak očekujemo u poslijepodnevnim satima 06. 08. 2022., a koliko nemate organiziran prijevoz do Grožnjana, najbliže mjesto do kojeg možete stići javnim prijevozom su Buje ili Ponte Porton gdje će vas dočekati vozilo Centra. Dolazak je potrebno prethodno najaviti.

Molimo vas da se po dolasku u Grožnjan javite se u ured Centra. Prilikom registracije potrebno je priložiti: putovnicu ili osobnu iskaznicu, izvornik prijavnice s vlastoručnim potpisom i/ ili potpisom roditelja (ovisno o godinama polaznika), te potvrdu o izvršenoj uplati.

Uz osobne stvari (ručnik, odjeću prikladnu za javni nastup, instrument ako ste glazbenik, stalak za note, notni materijal za glasovirsku pratnju) molimo da ponesete i potvrdu o putnom osiguranju.

Smještaj se osigurava u prostorima Centra. Centar raspolaže s nekoliko kuća za studente (višekrevetne sobe, zajednički sanitarni čvorovi). Nakon završne produkcije 13. 08. 2022. organizirati ćemo druženje i dodjelu diploma tako da vaš odlazak iz Grožnjana planirate nakon svih događanja ili slijedeće jutro 14. 08. 2022.

 

Više o prijavama i Grožnjanskoj ljetnoj školi arhitekture na linku http://www.arch-groznjan.com/

Ostalo

Edukacija za buduće arhitekte

Pripreme za prijemni - arhitektura 2023

05/12/2022
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba provodi pripreme za prijemni ispit na arhitektonski i srodne fakultete za 2023. godinu. 

Tribina

Povijest i sadašnjost GMK

02/12/2022
DAZ
Tribina u povodu objavljivanja publikacije Strujanja / Currents, 34 godine Galerije Miroslav Kraljević (Uredile Ana Kovačić, Sanja Sekelj, Lea Vene. Nakladnik: GMK – Generator multidisciplinarnih koprodukcija, Zagreb, 2020.) održat će se u utorak, 13. prosinca 2022. u 13h u DAZ-u.

Podcast

Prednji Plan S01E07 / Vanja Radovanović

21/11/2022
Filip Pračić
U trećoj epizodi drugog ciklusa podcasta Prednji plan čija je tema „PARTICIPACIJA I PROSTOR“ ugostili smo Vanju Radovanovića. 

Izložba

Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb + AABiH20182022 @ UHA

21/11/2022
DAZ
UHA je pokrenula novu programsku liniju Međunarodne mreže, posvećenu razmjeni znanja i uspostavljanju trajnih suradnji s inozemnim praksama, organizacijama i institucijama koje djeluju u arhitekturi i bliskim područjima.

Predavanje

PREDAVANJE ARHITEKTONSKOG UREDA MR 2

14/11/2022
DAZ
15. studenoga u Oris Kući arhitekture u 18 sati održat će se predavanje arhitektonskog ureda  MR 2.

Otvorenje izložbe

INOVACIJE U ARHITEKTURI I DIZAJNU

08/11/2022
DAZ
U utorak, 8. studenoga 2022. u 19 sati galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom "Inovacije u arhitekturi i dizajnu" autora dipl.ing.arh. Ljubomira Miščevića, dipl.diz. Zlatka Kapetanovića i dipl.diz. Sanje Bencetić. Izložba je prikaz triju tema troje autora koje su odabrali za istraživanje u okviru Malog umjetničkog istraživačkog projekta Arhitektonskog fakulteta. Ova izložba se besplatno može pogledati do 25.11.2022.

In memoriam

Boris Koružnjak, 1955.-2022.

07/11/2022
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je napustio uvaženi kolega arhitekt Boris Koružnjak.

Izložba

DIGITALNA POP-UP IZLOŽBA STUDENTSKIH RADOVA

02/11/2022
Filip Pračić
Uoči obilježavanja Svjetskog dana urbanizma, Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu (KUPPPA), Vas poziva na otvorenje POP-UP digitalne izložbe studentskih radova ISTOČNI NOVI ZAGREB.

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2022 DAZ.