Izložba

Krešimir Rogina - DANAS RIJEČ GOVORI VIŠE OD TISUĆU SLIKA prostorno zvučna instalacija

Autor/izvor: DAZ 01/10/2020

15.09.2020.- izložba produljena do daljnjeg -
Najnoviji rad Krešimira Rogine izložen u MSU nastavlja se na njegova istraživanja i promišljanja o arhitekturi u suvremenom okruženju, objavljena u knjizi R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality 2018. godine.

U prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu može se do 15. rujna doživjeti prostorno zvučna instalacija Danas riječ govori više od tisuću slika Krešimira Rogine koja se sastoji od sedam stubova na elipsoidnoj platformi, gdje svaki izgovara po deset sentenci iz autorove knjige R/IN Architectural Enchiridion in the Age of Virality, u različitim razmacima u trajanju od sat vremena, što dovodi do spontanih preklapanja, kakofonije, katkada i tišine. Proces je ilustriran otiskom, gdje je crno zvuk, a bijelo tišina, a knjiga ujedno služi i kao katalog izložbe.
 
"Promišljam svijet oko sebe u traganju za patternom po kojem se odvija, oduvijek, a pogotovo kada su na djelu korjenite promjene.  Tako sam 1990. godine napisao tekst Stvarnost stvarnija od one stvarne, a na Venecijanskom bijenalu 2000. predstavio tzv. Milenijsku žalopojku, da bi 2008. na istom mjestu izašao s Manifestom digitalne kontrarevolucije u arhitekturi.  Nakon višegodišnje akumulacije, na samom zatvaranju posljednjeg Venecijanskog bijenala arhitekture, možda i posljednjeg kakvog smo ga do sada poznavali, predstavio sam knjigu kratkih misli, 69 koana, koja se sve više aktualizira razvitkom globalne situacije.  Njih sada uprostorujem u MSU." objašnjava autor.
 
Suradanja: Hrvoje Petek, oblikovanje zvuka; Damir Žuntar, tehnolog; Siniša Staničić, savjetnik; Bernarda Ivančan + Nenad Jirouš, razrada; Polibox, izvedba; ACO, Conty/Pfleiderer, Kolor klinika, sponzori; Marija Gašparović + Igor Dugandžić, snimanja.
 
 
Krešimir Rogina
• Rođen je u Rijeci 1959.
• Šest je puta nagrađen na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Tokiju
• Izlagao je četiri puta na Venecijanskom bijenalu
• U okviru studija Penezić & Rogina arhitekti ostvario je niz javno priznatih projekata i realizacija različitih tipologija
• Aktivan je u polju arhitektonske teorije i kritike te je gostujući predavač na više svjetskih sveučilišta
• Osnivač je i voditelj grožnjanske ljetne škole arhitekture
• Osnivač je i urednik stručne biblioteke Psefizma
• Član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
• Recentno se kroz R/IN bavi socijalnim inovacijama i kulturnim turizmom kroz male intervencije s velikim učincima

Ostalo

Pripreme za prijemni - arhitektura 2021

01/12/2020
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba provodi pripreme za prijemni ispit na arhitektonski i srodne fakultete za 2021. godinu. 

Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata

30/11/2020
DAZ
Online otvorenje izložbe održat će se 30. studenog 2020. u 18.30 h.

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020
DAZ
Objavljujemo rezultate natječaja za Uslugu izrade idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja i projektne dokumentacije Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu. Otvorenje Online izložbe natječajnih radova održat će se u srijedu 02.12.2020. u 18:30h, a razgovor OS-a s natjecateljima u 19:00h putem ZOOM platforme.

Dubrava-centar

24/11/2020
Nikša Božić/ DAZ
Središte Dubrave zamišljeno je kao jedan od sekundarnih centara Zagreba. Danas je to samo prostor nekonsolidirane gradnje s trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima. 

Prostor središta Trešnjevke

16/11/2020
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ)  organizira i provodi Natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.  16.11.2020. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.

Zaključci Konferencije "Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled"

16/11/2020
DAZ
Konferencija "Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled" održala se od 10. do 13.11.2020. u organizaciji Društva arhitekata Zagreba i uključila više od 20 predavača i dionika Okruglog stola, te preko 1000 sudionika koji su nas svakog dana pratili uživo. Snimka konferencije dostupna je na YouTube kanalu DAZ-a.

Iz arhiva arhitekta: Milovan Kovačević

13/11/2020
DAZ
Od 2. studenoga 2020. godine u prostorijama Knjižnice HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb može se razgledati izložba Iz arhiva arhitekta. Milovan Kovačević. 

Dani zagrebačke arhitekture: Budućnost Zagreba utemeljena na 350 godina iskustva Sveučilišta

13/11/2020
DAZ
4. Dan konferencije "Budućnost Zagreba nakon potresa - arhitektonski pogled", petak 13.11.2020., rezerviran je za program Dani zagrebačke arhitekture s temom "Budućnost Zagreba utemeljena na 350 godina iskustva Sveučilišta". Objavljeni su linkovi za praćenje konferencije putem Zoom platforme ili prijenosa uživo.


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: