Izložba

Izložba profesorice i arhitektice Renate Waldgoni "Svijet iz crteža"

Autor/izvor: DAZ 27/01/2020

U petak, 31. siječnja u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3), u sklopu manifestacije Noć muzeja, otvorit će se izložba sveučilišne profesorice i arhitektice Renate Waldgoni naziva Svijet iz crteža.

O mojem crtežu
 
Kao dugogodišnjem nastavniku kolegija „Crtanje“ i 
„Plastično oblikovanje“ na Arhitektonskom fakultetu, 
velika mi je odgovornost odabrati i pokazati vlastite crteže.
Kao dugogodišnjem projektantu kuća i (njihovih) interijera teško mi je odlučiti se i odabrati crtež: 
edukativan za studente, reprezentativan za fakultet, pravi za vas ili najdraži meni. 
A najteže je pronaći ih u raspr(a)šenoj arhivi!
Promatrati mnogo raznorodnih arhitektonskih crteža na istom mjestu, a bez poznavanja ostalih činjenica o projektu promatraču je zahtjevno.
Često se inicijalne skice bace ili zametnu.
Često su crteži, prikazi prostora i/ili koncepcije, 
onaj međukorak u nastajanju projekta (jedna od skica).
Često su pak risani na meni blizak način; 
dok drugima djeluju reprezentativno, 
meni je to inicijalan crtež.
Često inicijalni crtež prostora završava realizacijom.
Često inicijalni crtež prostora ne završava 
ni realizacijom projekta niti objekta.
Ponekad crtež nastaje na temelju fotografije, 
podsjetnika na činjenice prostora.
Ponekad crtež prostora nastaje prvi 
te se fotografijom provjerava.
Ponekad bojom pokazuju atmosferu prostora kojoj se teži 
u projektantskoj realizaciji i izvedbi.
Ponekad, s većim iskustvom doživljavanja prostora, 
crteži prostora izostaju te se projektantska misao provodi „samo“ istomjesnim tlocrtom i presjekom (rukom, olovkom)*.
 
Pisano jednom uredništvu 5. 5. 2003., objavljeno u jednom zborniku  2013., vrijedi i 2020.
Renata Waldgoni
 
 
Renata Waldgoni rođena je 1957. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu 1981. godine. Te iste godine, na poziv profesora Josipa Vanište da sudjeluje u nastavi kolegija Kabineta za crtanje i plastično oblikovanje, započinje nastavni rad. Danas je redoviti profesor u trajnom zvanju na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Studiju krajobrazne arhitekture Agronomskog fakulteta te Akademiji likovnih umjetnosti (kiparstvo). Dugogodišnja suradnja s kolegom još iz gimnazijskih dana, Andrejom Uchytilom, započeta 1982. godine, obilježena je mnogim priznanjima i nagradama, a njihovi su radovi izlagani i objavljivani u zemlji i inozemstvu. Za crkvu i pastoralni centar Sv. Ivana Apostola i Evanđelista u Novom Zagrebu dobili su Veliku nagradu Zagrebačkog Salona 2009. godine. Projektira mnogo, nešto realizira (obiteljska kuća u Bužanovoj, interijeri stanova, postavi izložbi, grafički dizajn), a nagrađivani su joj radovi: 1994. café Club Camel (29. zagrebački salon, nagrada za interijer) te 1997. poslovna kuća Blitz-film & video distribution (Piranesi, priznanje i nominacija za Veliku nagradu Zagrebačkog Salona).  
 

Ostalo

DAV O IZJAVI ŽELJKA UHLIRA "Njegova komunikacija i postupci niti ulijevaju povjerenje niti se pokazuje volja za suradnjom"

08/04/2020
DAZ/ Jutarnji.hr
Prenosimo članak iz Jutarnjeg lista u kojem se Društvo arhitekata Varaždina uz podršku svih ostalih regionalnih društava osvrće na izjavu državnog tajnika Željka Uhlira o primjedbama na prijedlog Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Upute za građane nakon potresa u Zagrebu

06/04/2020
DAZ
Upute građanima o pregledu i ocjeni uporabljivosti građevina

Iskustva Zavoda za obnovu Dubrovnika mogu biti "copy-paste" za Zagreb

04/04/2020
DAZ, Dubrovački vjesnik
Prenosimo članak iz Dubrovačkog vjesnika koji potpisuje Bruno Lucić, a razgovarao je sa sadašnjom ravnateljicom i bivšim ravnateljem Zavoda za obnovu Dubrovnika nakon potresa 1979. godine

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade

03/04/2020
DAZ
Stručne udruge i institucije, ponovo pozivaju na sveobuhvatne aktivnosti u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene snažnim potresima u Zagrebu

Otvoreni poziv za uključivanjem u stručnu raspravu o mogućim modelima obnove

01/04/2020
DAZ
Cilj rasprave je temeljem postojećih iskustava (domaćih i stranih) pokrenuti razmišljanje o nekim novim konceptima obnove prostora, a napose graditeljske baštine, s vizijom da zaključci postanu baza za unapređenje stanja u područjima koja su najviše stradala od potresa kao i poticaj za stvaranje modela sanacije prostora devastiranih kroz sve vrste elementarnih i drugih nepogoda (uključujući i neplansku gradnju).

Hitno pokrenuti Koordinaciju za sanaciju posljedica potresa

30/03/2020
DAZ
Visokostručna interdisciplinarna Koordinacija, koja će upravljati sanacijom nakon potresa, jedina može iznaći rješenja mnogobrojnih problema te osigurati izdizanje s razine zadovoljavanja različitih partikularnih interesa, na razinu javnog interesa. Dodatak: neprihvatljivi prijedlog Zakona

Želimo stručna i provediva rješenja za obnovu Zagreba nakon potresa

27/03/2020
DAZ
"Novi zakon [o sanaciji potresa u Zagrebu] treba derogirati odredbe postojećih zakona da se skrate procedure, jer će u protivnom ovi procesi trajati 10 godina".
Državni tajnik Željko Uhlir tim je riječima tumačio ključne teze planiranog Zakona o sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i okolici, čime je potvrdio sve ono na što je struka upozoravala više godina

Inicijativa arhitekata za uspostavom Koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba nakon potresa

26/03/2020
DAZ
DAZ, AF, HKA, UHA, UHU i DPUH poslali su Vladi i Gradu Zagrebu inicijativu za uspostavu Koordinacijskog tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: