Nagrade Grada Zagreba

Dodijeljene Nagrade Grada Zagreba

Autor/izvor: DAZ 01/06/2024

U povodu Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Ove nagrade dodjeljuju se kao javno priznanje za izvanredne uspjehe, postignuća i zasluge u radu.

 

U povodu Dana Grada Zagreba, gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Ove nagrade dodjeljuju se kao javno priznanje za izvanredne uspjehe, postignuća i zasluge u radu.

Među ovogodišnjim dobitnicima su Saša Ban, magistar filmske i TV režije; redatelj, dr. sc. Maroje Mrduljaš, dipl. ing. arhitekture, docent na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; Nevenka Sablić, scenaristica i producentica – autori dokumentarnog serijala Betonski spavači; te  prof. emer. dr. sc. Tihomir Jukić.

U obrazloženju žirija stoji da su Betonski spavači dokumentirali arhitektonska obilježja iznimnih, danas zapuštenih sustava u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, ali i educirali javnost o važnosti očuvanja ovih struktura za buduće generacije.

Dokumentarni serijal Betonski spavači ranije ove godine dobio je Medalju za doprinos kulturi građenja, godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata, na ovogodišnjim Danima arhitekata održanima u Puli. Također, Betonski spavači nominirani su za nagradu Viktor Kovačić Udruženja Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2023. godinu te su već dobili nagradu Neven Šegvić za kritičku, teorijsku i publicističku djelatonst za drugu sezonu.

Dobitnik Nagrade Grada Zagreba, prof. emer. dr. sc. Tihomir Jukić, jedan je od najangažiranijih i najcjenjenijih hrvatskih urbanista. Njegovo dugogodišnje bavljenje urbanim preobrazbama i transformacijom gradova, kao i sva provedena istraživanja na tu temu, potaknuli su zalaganje za pokretanje cjelovitog interdisciplinarnog pristupu URBANE OBNOVE Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba. Jedan od rezultata tog zalaganja je i publikacija „URBANA OBNOVA - Urbana regeneracija Donjega grada, Gornjega grada i Kaptola / Povijesne urbane cjeline Grada Zagreba“,  koju je izradio s kolegicama s Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu, približavajući proces cjelovite urbane obnove povijesnog gradskoga središta svim strukama.

Profesor emeritus dr. sc. Tihomir Jukić ranije ove godine dobio je Medalju za planiranje prostora, godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata. Na početku ovog mjeseca, u sklopu obilježavanja sedam desetljeća arhitekata na Trgu, radi iznimnog doprinosa Društvu i arhitekturi u Hrvatskoj, proglašen je počasnim članom Društva arhitekata Zagreba. Čestitamo, Profesore!

 

Ostalo

In memoriam

Nives Sorić (1948.-2024.)

13/06/2024
DAZ
S velikom tugom u srcu javljamo kolegama, suradnicima i prijateljima da nas je dana 6. lipnja 2024. napustila uvažena kolegica Nives Sorić.

GIO 2023

Dodijeljene UHA-ine godišnje nagrade

12/06/2024
DAZ/UHA
U srijedu, 5. lipnja 2024., u prostorima robne kuće Nama u Zagrebu (Ilica 6) otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini, a na otvorenju su dodijeljene godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Natječaj

Memorijalni centar Domovinskog rata Ličko-senjske županije

12/06/2024
DAZ/ZDA
Raspisan je PROJEKTNI NATJEČAJ ZA IZRADU MEMORIJALNOG CENTRA DOMOVINSKOG RATA LIČKO – SENJSKE ŽUPANIJE.

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

24/05/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.  24.05.2024. Objavljeni su odgovori na pitanja natjecatelja.

Natječaj

Upis na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam

16/05/2024
Arhitektonski fakultet u Zagrebu
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisuje natječaj za upis IV. Generacije studenata na Sveučilišni specijalistički studij Arhitektura i urbanizam; Prostorno uređenje; Ciklus: Strateško planiranje i održivi razvoj u akademskoj godini 2024./25.

Natječaj

Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici

16/05/2024
DAZ/UHA
Grad Koprivnica raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi javni, opći, u dva stupnja, anonimni, drugog stupnja složenosti za realizaciju i anketni urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja: Tržnica i polivalentni centar u Koprivnici.

Važno!

Obavijest natjecateljima: Natječaj Dječji vrtić Jarun

14/05/2024
DAZ
Od 1. 1. 2024. godine primjenjuje se novi sustav Elektroničkog oglasnika javne nabave RH, a na kojem se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, objavljuju i svi projektni natječaji iz područje arhitekture i urbanizma. Uz uobičajenu predaju natječajnih radova putem naše web stranice svi natjecatelji moraju se registrirati na EOJN i  predati Obrazac projekta.

Starije


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.