KONFERENCIJA

Arhitektura i naslijeđe: Zajedničko stanovanje

Autor/izvor: DAZ 07/10/2019

Konferencija o arhitekturi i naslijeđu održat će se 24. listopada 2019. s početkom u 17h u prostorima Društva arhitekata Zagreba, a uz glavnog govornika, prefesora Milesa Glendinninga, predavanja će održati dr. sc. Dražen Arbutina i doc. dr. sc. Borka Bobovec.

Na ovogodišnjoj Konferenciji o arhitekturi i naslijeđu glavni govornik biti će profesor Miles Glendinning iz Edinburgha, direktor Škotskog centra za konzervatorske studije, s temom „Zajedničko stanovanje modernizma – prema povijesnoj i baštinskoj valorizaciji“, a uz njega predavanja će održati i dr.sc. Dražen Arbutina, predsjednik ICOMOS-a za Hrvatsku, s temom „Novi Zagreb, laboratorij zajedničkog stanovanja – idealizam, ideje i zablude u razvoju suvremenog urbanizma“ te dr. sc. Borka Bobovec, ravnateljica Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, s temom „Velesajam – ishodišna točka razvoja Novog Zagreba“. Nakon predavanje održat će se okrugli stol.
 
 
PROGRAM
 
24.10.2019, DAZ
 
17:00-17:45
dr. sc. Dražen Arbutina
Novi Zagreb, laboratorij zajedničkog stanovanja – idealizam, ideje i zablude u razvoju suvremenog urbanizma
 
Dr.sc. Dražen Arbutina rođen i obrazovan u Zagrebu, profesor je u trajnom zvanju na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Djeluje kao ovlašteni arhitekt i ovlašteni arhitekt urbanist. Autor je, projektant, glavni projektant te nadzorni i glavni nadzorni inženjer tijekom zadnjih gotovo dva desetljeća u realizaciji više stotina projekata. Dugogodišnji je član i trenutni predsjednik ICOMOS Hrvatska, dijela Međunarodnog vijeće za spomenike i spomeničke cjeline. Autor je i urednik članaka, knjiga i raznih drugih publikacija koje obrađuju problematiku zaštite kulturnih dobara, posebice graditeljske baštine. Kao nastavnik, znanstvenik i predavač sudjeluje na brojnim radionicama, stručnim i znanstvenim skupovima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu.
 
17:45-18:30
dr. sc. Borka Bobovec
Velesajam – ishodišna točka razvoja Novog Zagreba
 
Područje južnog Zagreba, Zagreba s one strane Save, koje je kasnije dobilo naziv Novi Zagreb, pred sedamdesetak godina bilo je pretežito neizgrađeno. Vrijeme je to kad se počinje razmišljati o povezivanju grada s ravnicom na desnoj obali Save koja je bila izuzetno velik i povoljan potencijal, a koji nije imao gotovo nikakva ograničenja osim infrastrukturnih. Izgradnja Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu započela je krajem 50-ih godina dvadesetog stoljeća intenzivnim građenjem velesajamskih paviljona. Zajedničko obilježje Zagrebačkog velesajma i Novog Zagreba je povezan i nedovršen urbanistički koncept. 
Gledajući iz današnje perspektive i uspoređujući ga s drugim projektima Zagrebački velesajam bio je pozornica na kojoj se ogledalo tadašnje stanje na arhitektonskoj sceni, odnosno može ga se promatrati i kao laboratorij za nove arhitektonske oblike i stavove. Prostor Zagrebačkog velesajma zaštićen je od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao kulturno dobro i upisan je u listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara, dok su neki paviljoni posebno zaštićeni kao sastavni dijelovi građevnog fonda spomeničke vrijednosti. 
 
Doc.dr.sc. Borka Bobovec, dipl.ing.arh. autor je monografija Miroslav Begović, 2/2 XX Antologija hrvatske arhitekture druge polovine dvadesetog stoljeća i Crtice o gradu i arhitekturi, te koautor knjige Dubrovnik – Centar iza grada. Objavljuje znanstvene i stručne radove iz područja povijesti hrvatske arhitekture i urbanizma. Dobitnica je nagrade Neven Šegvić za 2013. godinu. 2004/14. bila je predsjednica međunarodne strukovne udruge Europan Hrvatska, kao i član Izvršnog odbora DAZ-a i član predsjedništva UHA-e 2007/09. godine. Sudjelovala u radu više domaćih i međunarodnih ocjenjivačkih sudova. Predaje Kulturu građenja na Studiju krajobrazne arhitekture u Zagrebu te kao pozvani predavač na drugim fakultetima i javnim događanjima. Od 2018. godine upraviteljica je Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU.
 
18:30-19:30
Miles Glendinning
Zajedničko stanovanje modernizma – prema povijesnoj i baštinskoj valorizaciji
 
Predavanje je fokusirano na često goleme programe modernističkog zajedničkog stanovanja ili javnog stanovanja koji su izvedeni u mnogim državama širom svijeta od sredine 20. stoljeća naovamo – programe koji su bili potpomognuti različitim vrstama državnih potpora i koji su dijelili raznovrsna stambena rješenja izvediva unutar širokih granica modernističke arhitekture i planiranja. Predavanje pokušava istražiti razloge za njihovu izgradnju i dokumentirati izgrađeni okoliš nastao kao rezultat tog građenja, omogućujući pregled zajedničkog stanovanja kao globalnog fenomena koji se protegnuo duž cijelog stoljeća i proširio diljem svijeta kako bi uključio mnoga mjesta, posebice u Europi, Americi i Aziji. Ovaj kratki pregled naglašava da kolektivno stanovanje nije samo stil u arhitekturi nego ujedno i kulturni i politički pokret raznih aspekata i brojnih slojeva – nimalo oskudan u svom raznovrsnom međuodnosu između međunarodnih i lokalnih/ place-specific karakterist ika. Paralelno s povijesnim narativom predavanje se ujedno dotiče i ponekad iznimno prijepornih baštinskih i konzervatorskih izazova u različitim fazama zajedničkog stanovanja.
Predavanje je na engleskom jeziku.
 
Miles Glendinning profesor je na Sveučilištu u Edinburghu i direktor Škotskog Centra za konzervatorske studije (Scottish Centre for Conservation Studies). Mnogo je objavljivao na temu modernističke i suvremene arhitekture i stanovanja i intenzivno je uključen u međunarodnu organizaciju za modernističku baštinu, DOCOMOMO, uključujući osnivanje njezinog Međunarodnog specijalističkog odbora za urbanizam i krajobraz. Neke od njegovih knjiga su nagrađivana „Tower Block“ (sa Stefanom Muthesisusom); „Modern architect“, o radu Sir Roberta Matthewa i povijesti međunarodne arhitektonske zaštite; „The conservation movement – a history of architectural preservation“, objavljenu 2013. u izdanju Routledgea. Trenutni istraživački projekti odnose se na iscrpno istraživanje povijesti  zajedničkog stanovanja na globalnoj razini i u Hong Kongu: monografija s globalnim pregledom bit će objavljena 2020. (Bloomsbury academic press), a knjiga o Hong Kongu 2021. (Routledge).
 
19:30-20:00
svi sudionici
Okrugli stol
 
Ovogodišnja konferencija organizirana je u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske.
 
 
U srijedu, 23.10.2019., u 18:30h, u prostorima DPUH-a,  Preradovićeva 44, Zagreb
 
Miles Glendinning održat će predavanje “EUROS” versus “ANGLOS”? Definicije baštine i njezini diskursi u Europi, Britaniji i Sjedinjenim Državama.
 
Predavanje predstavlja usporedbe i razlike vrijednosti arhitektonske baštine u Europi i Americi u 19. i 20. stoljeću. Ideja za izlaganje proizašla je iz teze koju je Georg Dehio, otac konzervatorstva u Njemačkoj predstavio u svom govoru 1905. godine u Strasbourgu pred njemačkim carem Vilimom II: „Anglosaksonska rasa je ta koja je stvorila najmanje umjetnosti: sad siromašnijim, ali duhom bogatijim narodima iskazuje počast pljačkanjem koje otkad se pridružila i Amerika, predstavlja veliku opasnost za umjetničku baštinu povijesne Europe.“ Iako se danas ovakav jezik o naciji i rasi smatra neprimjerenim, u izlaganju se nesumnjivo istražuje tvrdnja o „geokulturnim“ razlikama u vrednovanju baštine između anglofilskog ili anglosaksonskog pogleda na svijet te onog „kontinentalne Europe“ (kako god je to definirano).
Predavanje je na engleskom jeziku.
 
 
Naslovna fotografija: Red Road estate, Glasgow, Škotska, 1966.

Ostalo

XI. Produkteka na Ambienti

03/10/2019
DAZ
U četvrtak, 10. listopada 2019., nakon stručnog skupa HKA pod nazivom "Ambienta za arhitekte", održat će se XI. Produkteka na temu „Proizvodnja namještaja“ (14:15-19:30 h).

Izmjene GUP-a potrebno je završiti i pristupiti izradi novog GUP 2030 kao razvojnog dokumenta

02/10/2019
DAZ
Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u cilju daljnjeg razvoja grada, predlažu niz rješenja za donošenje aktualnih Izmjena i dopuna GUP-a Zagreba.

Borka Bobovec: Crtice o gradu i arhitekturi

02/10/2019
DAZ
U suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Crtice o gradu i arhitekturi  autorice Borke Bobovec.  

DA2 Film Festival

01/10/2019
DAZ
Novi filmski festival posvećen dizajnu, umjetnosti i arhitekturi otkriva priče o kreativnim procesima najznačajnijih svjetskih djela i autora, a održat će se u Zagrebu od 8. do 12. listopada.

Presjecišta prostornog planiranja i socijalne medicine

01/10/2019
DAZ
Obilazak Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" uz predavanja prof.dr.sc. Ankice Sente Marić i dr.sc. Tamare Bjažić Klarin i projekcije filmova iz arhiva Škole održat će se 05.10.2019. 

Izrada idejnog rješenja za gradnju društvenog doma Vrbani

25/09/2019
DAZ
Društvo arhitekata Zagreba upozorilo je Grad Zagreb da je sukladno odluci o donošenju Urbanističkog plana uređenja Vrbani III. za navedenu lokaciju predviđen arhitektonski natječaj za tu građevinu temeljem detaljnog programa kojim će se odrediti svi potrebni sadržaji. 25. rujna stigao je odgovor da je nadmetanje - PONIŠTENO.

Četiri memorijala Nenada Fabijanića

24/09/2019
DAZ

U srijedu, 2. listopada 2019. u 19 sati Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb.

StarijeNovije
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: