Simpozij

Anatomija otoka

Autor/izvor: DAZ 28/04/2017

Poziv na sudjelovanje na programu ʺAnatomija otokaʺ, koji će se održati od 16. do 24.09.2017. na otoku Lastovu.

Program ʺAnatomija otokaʺ je ciklus simpozija i radionica na kojima se raspravlja razvoj otoka.Viški petogodišnji ciklus (2012 ‐ 2016) je završen. Novi, planiran za razdoblje 2017 ‐ 2021, započinje na Lastovu, najudaljenijem naseljenom hrvatskom otoku, ujedno parku prirode. Na sudjelovanje su pozvani studenti arhitekture i stručnjaci raznovrsnih disciplina poput arhitekture, geografije, arheologije, antropologije, sociologije, agronomije...
 
 
SIMPOZIJ ʺPOTRAGA ZA JAVNIMʺ 2017.
 
Prva godina na Lastovu prilika je da se definira novi petogodišnji ciklus istraživanja i rasprava o otocima. Tijekom boravka na Lastovu zajednički ćemo dogovoriti pogodne forme budućih akcija koristeći pozitivna i negativna iskustva s viških susreta.
Ovogodišnja tema, ʺPotraga za javnimʺ, počinje na otoku s bogatom graditeljskom tradicijom i tradicijom kultiviranja prostora. U takvom kontekstu, (pre)privatizacija prostora, kaotična gradnja i eksploatacija prirodnih resursa uzela je maha i istisnula zajedničko. Ljudi nikada nije bilo manje, a šteta nikada nije bila veća.
Udruga Dobre Dobričević, ovogodišnji su‐organizator, u posljednjih nekoliko godina koristi nekadašnje ljetno kino JNA, organizira velik broj koncerata i drugih kulturnih i zabavnih događanja u javnim vrtovima, dvorištu škole, skverovima... Osim što su događanja besplatna i samim time svakome dostupna, odvijaju se na otoku sa manjkavim kulturnim životom i na zapuštenim i zapuštenim mjestima koja su u vlasništvu države ili lokalne samouprave. Njihova afirmacija stavlja ih u svijest stanovnika dajući im tako kolektivnu emocionalnu vrijednost.
Zanimaju nas druga slična pozitivna iskustva i primjeri koji uključuju aktivizam i njegovu arhitektonsku i estetsku materijalizaciju, društveni značaj i druge zanimljive posljedice.
aplikacija: naslov, sažetak i kratki životopis autora
rok za prijave: do 1. lipnja 2017.
* Procijenjeni troškovi boravka na Lastovu po osobi iznose 350 eura (2.625,00 kuna) što uključuje doručak, ručak, večeru (cijena obroka je cca 7 eura / 55,00 kuna) i smještaj tokom cijele radionice, izlet po otoku i završnu zabavu. Prijevoz katamaranom Split ‐ Lastovo iznosi 6 eura (50 kuna) u jednom smjeru.
 
STUDENTSKA RADIONICA
 
Lokacija projektnog zadatka je uvala Zaklopatica. Nalazi se na sjevernoj strani Lastova. Od centra otoka udaljena je 11 km. Od posljednjeg rata nezakonito se izgrađuje zgradama neprikladnih karakteristika: monokultura ‐ apartmani, preizgrađenost, neprohodnost i privatiziranost rive, nedostatak parkiranja, nered sa sidrenjem jedrilica, jame s direktnim ispustom u more...
Usprkos lošem stanju prostora, uvala za ovaj otok predstavlja najnaseljeniji i najperspektivniji dio. Ima oko 60 stalnih stanovnika, 80 apartmana (što je barem 200 turista u sezoni), 5 restorana, ronilački klub… Zadatak je identificirati probleme i dati kreativna rješenja. Rezultat bi trebao biti kvalitetno kapacitiranje prostora kao podloga za izradu prostorno – planskog dokumenta.
Za studente je svrha edukativna vježba, a za lokalnu zajednicu stvaranje korisne podloge za izradu urbanističkog plana uređenja i slikovita motivacija.
Na ovom otoku, kao i na drugima, nestala je tradicija civiliziranog zauzimanja prostora. Da bi uopće došli u situaciju započinjanja dijaloga urbanista i stanovnika, stanovnike je potrebno zainteresirati, ohrabriti, educirati i saslušati i razumjeti njihove potrebe…
Predviđena je javna prezentacija.
* Analiza lokacije je u posebnoj knjižici.
SUDJELOVANJE ‐ STUDENTI
prijave na mail: udruga.bb@gmail.com
aplikacija: životopis i motivacijsko pismo
rok za prijave: do 1. lipnja 2017.
participacija: 140 eura (1.050,00 kn); uključuje doručak, ručak i smještaj tokom cijele radionice, izlet po otoku, završnu zabavu i tutora
 
 
Sva dodatna pitanja i prijave šaljite na e‐mail adrese:
Mariana Bucat > udruga.bb@gmail.com
Boško Budisavljević > info@anatomija‐otoka.com
 
Vidimo se na Lastovu!
 

 

Ostalo

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  

Članstvo

Programi Društva arhitekata Zagreba u 2024. godini/ Poziv na učlanjenje i obnovu članarina

18/03/2024
DAZ

 
Zahvaljujemo se svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaje te pozivamo nove članove na učlanjenje!

Konferencija

BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja

14/03/2024
DAZ
Trinaesta po redu konferencija za studente „BUS 2024 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u subotu, 16. ožujka 2024. na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu s početkom u 10 sati.

Webinar

Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija

12/03/2024
DAZ
U suradnji sa stručnjacima tvrtke PJR pozivamo članove na webinar, na kojemu će se predstaviti ključni elementi natječaja i pružiti odgovori na pitanja.

Festival

DANKAfilm

11/03/2024
DAZ
 U trećem izdanju DANKA festivala, 24satnog filmskog festivala, fokus je premješten s kazališta na film. Timovi su u 24 sata napisali, snimili, montirali i projicirali svoje kratke filmove, a jedna od lokacija na kojoj se snimalo bio je i prostor Društva arhitekata Zagreba.

GIO 2023

Godišnja izložba ostvarenja u 2023. – nominacije za UHA-ine nagrade

11/03/2024
DAZ
Na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova, a među nominiranima za nagradu ”NEVEN ŠEGVIĆ” za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački I teorijski rad na području arhitekture za 2023, nominiran je i DAZ-ov PODCAST - PREDNJI PLAN. 

Natječaj

Svjetska izložba EXPO 2025 u Osaki, Japan

06/03/2024
DAZ/UHA
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisuje, a UHA provodi arhitektonsko-dizajnerski natječaj za idejno multidisciplinarno rješenje hrvatskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2025 u Osaki, Japan, s izradom projektne dokumentacije.

Nagrada

Objavljen Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade „Vladimir Nazor“ za 2023. godinu

06/03/2024
DAZ
Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2023. godinu. 


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.