50. rođendan Lisinskog

Autor/izvor: DAZ 27/11/2023

Koncertna dvorana Lisinski u povodu 50. rođendana organizira bogat trodnevni program u kojem sudjeluje stotinjak izvođača. Program počinje u četvrtak, 28. prosinca u 10 sati glazbenom pričom za djecu Orašar, a traje sve do subote, 30. prosinca u ponoć.

Svi programi otvoreni su za posjetitelje, a uključuju predstave i nastupe za djecu, organizirane obilaske, svečani koncert u kojem će zajedno nastupiti Zbor Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, revijalni koncert najvećih zvijezda diskografske kuće Croatia Records Zlatna ptica i mnogi drugi. Uz navedeno, cijenjeni posjetitelji moći će uživati i u nastupima važnih ansambala za Dvoranu, ali i za Grad Zagreb, poput Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkog ansambla flauta, gudačkih kvarteta Sebastian i Rucner, ansambla Kazališta Komedija, solista i ansambla Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Dječjeg zbora Hrvatske radiotelevizije i dr.
 
Skupština grada Zagreba, predvođena tadašnjim gradonačelnikom Većeslavom Holjevcem, donijela je 1957. godine povijesnu odluku o gradnji dvorane. S realizacijom započetom 1961. godine, stvorena je ne samo koncertna dvorana već i simbol hrvatske kulture te vrhunac umjetničke izvrsnosti i kulturne baštine. Dvorana je dobila ime po Vatroslavu Lisinskom, skladatelju prve hrvatske opere Ljubav i zloba, čime je odana počast njegovu doprinosu hrvatskoj glazbenoj sceni.
 
Službeno otvorenje 29. i 30. prosinca 1973. predstavljalo je kulturni događaj godine. Od tada, dvorana Lisinski neumorno promiče glazbenu i kulturnu djelatnost organizirajući koncerte, izložbe, predstave, filmske projekcije i brojne druge događaje.
 
Lisinski je tijekom godina ugostio svjetske glazbene ikone kao što su Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Luciano Pavarotti te brojni drugi, glasovite svjetske ansamble poput Bečke i Berlinske filharmonije, ali i neke od najvećih zvijezda zabavne i jazz glazbe (Tina Turner, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Sting…). Dvorana također predstavlja suvremenu glazbenu scenu, odajući priznanje umjetnicima poput Igora Stravinskog, Krysztofa Pendereckog i Johna Cagea. 
 
 
Trodnevni program za sve naraštaje 
 
Za nešto više od mjesec dana, Dvorana slavi svoju bogatu povijest i naslijeđe trodnevnim programom koji je otvoren za sve posjetitelje.
 
Program počinje u četvrtak, 28. prosinca u 10 sati glazbenom pričom za djecu Orašar, a traje sve do subote, 30. prosinca u ponoć. 
 
Za jedinstveni obiteljski provod, tu su nastup Dječjeg zbora Hrvatske radiotelevizije, dječja predstava“Da sam ja kontesa Dora, nastup studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koncert Mladi virtuozi sviraju Doru, a za one najznatiželjnije organizirani su obilasci Dvoranom nazvani Tajnim odajama Lisinskog. 
 
Tu važnu obljetnicu svojim će nastupima uveličati ugledni umjetnici i mladi talenti koji oblikuju glazbenu scenu. Posjetitelji će tako uživati u izvedbama Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkog ansambla flauta, gudačkih kvarteta Sebastian i Rucner, vokalnih solista Kazališta Komedija te mnogih drugih glazbenih virtuoza, čija će imena ostati duboko ukorijenjena u kulturnu baštinu Hrvatske.
 
Svečani središnji događaj koji će obilježiti proslavu uključuje koncert za Dan dvorane Lisinski 29. prosinca, kada će Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić u Zagrebu pod ravnanjem maestra Dawida Runtza izvesti Devetu simfoniju Ludwiga van Beethovena. 
 
Bogat zabavni program uključuje revijalni koncert najvećih zvijezda diskografske kuće Croatia Records Zlatna ptica i nastup solista Kazališta Komedija koji će zasigurno oduševiti sve posjetitelje. 
 
Večernje druženje 29. prosinca zaključit će zabavni program u Predvorju Velike dvorane, gdje će se posjetitelji rasplesati uz glazbene grupe Swingers i Gelato Sisters te skupinu Živa Voda, koja će izvesti vječne hitove Olivera Dragojevića. Posebno mjesto u programu zauzima i predstavljanje knjige Domagoja Marića Dora Pejačević. Život i svjetovi.
 
Sva događanja, s iznimkom Filharmonijskoga bala, besplatna su za građanstvo.  
 
Besplatne ulaznice za programe mogu se preuzeti na blagajnama Lisinskog od 13. prosinca u radno vrijeme blagajni. Svaka osoba može preuzeti najviše 2 besplatne ulaznice za programe u Velikoj dvorani i za vođene obilaske Tajnim odajama Lisinskog te 4 besplatne ulaznice za programe u Maloj dvorani. Za događanja koja se odvijaju u svim drugim prostorima Lisinskog, besplatne ulaznice preuzimaju se pri ulasku u Lisinski uoči samog događanja, do popunjavanja kapaciteta.  
Ulaznice se mogu rezervirati samo u slučaju grupnih dolazaka (15 ili više osoba) na e-adresi marketing@lisinski.hr.  Ulaznice za Filharmonijski bal prodaju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. 
 
 
Pola stoljeća sukreiranja kulturnih vrijednosti Grada Zagreba
 
Ova proslava odražava predanost Dvorane profesionalizaciji kulturne ponude i sukreiranju kulturnih vrijednosti Grada Zagreba. 
 
Značenje i važnost uoči ove velike proslave istaknula je ravnateljica Lisinskog Nina Čalopek: „Lisinski ne bi bio isti ni bez dirigenata, solista, velikana jazza, kao ni bez zvijezda popularne glazbe te čuvara tradicijske kulture. Lisinski ne bi bio isti ni bez onih iza scene, svih organizatora i producenata, inspicijenata, tehničkih radnika i mnogih drugih koji čine veliki organizam radnika – priređivača koncerata. Lisinski je i pola stoljeća ideje profesionalizacije kulturne ponude i sukreiranja kulturne vrijednosti Grada Zagreba, a za našu vjernu publiku, Lisinski je prije svega pola stoljeća veličanstvenih te nezaboravnih glazbenih izvedbi, doživljaja i sjećanja.“
 
Pozivaju se svi ljubitelji kulture na zajedničku proslavu ove iznimne ustanove, koja već pola stoljeća predstavlja srce glazbenog i umjetničkog života Zagreba i Hrvatske. Lisinski nije samo koncertna dvorana, ona je simbol zajedništva, kreativnosti i kulturnog napretka.  
 
Svečanost obilježavanja 50. obljetnice Lisinskog održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba te pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba, čime je dodatno potvrđena važnost ovog događaja za nacionalnu kulturu. 
 

Ostalo

In memoriam

Borivoj pl. Korejzl - Bobo, 1936.-2024.

12/02/2024
DAZ
S velikom tugom javljamo da nas je 9. veljače 2024. napustio uvaženi kolega arhitekt Borivoj pl. Korejzl - Bobo.

Event

GreenTech Days meet Future of Building 2024

07/02/2024
DAZ
The event takes place on 17 and 18 April 2024 (Vienna, Austria) as hybrid event. Companies and experts from over 80 nations will network on topics, projects and products in the greentech and building/construction sector.

Panel diskusija

Obnova zgrada javne namjene u Hrvatskoj - postoji li recept za uspjeh?

05/02/2024
DAZ

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, u partnerskom odnosu s tvrtkom ROCKWOOL Adriatic d.o.o., Vas poziva na panel diskusiju koja će se održati u  četvrtak 29. veljače 2024. godine od 13 do 16 sati.

Putovanje

Japan ArchitecTour 2024 / svibanj 2024.

01/02/2024
DAZ
Pod stručnim vodstvom mr.sc. Melite Rački, koja je živjela i radila u Japanu u razdoblju od devet godina, agencija Penta organizira 16-dnevni put u Japan od 10. - 25. svibnja 2024.

Virtualna izložba

Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora

26/01/2024
DAZ/HMA HAZU
U Noći muzeja 2024. posjetite virtualnu izložbu: Miroslav Begović. Hommage promišljanju izložbenih prostora iz fundusa Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU, priređenu u povodu 20. obljetnice smrti akademika Miroslava Begovića (1925. – 2004.), jednog od vizionara, pokretača i prvog voditelja Muzeja u razdoblju od 1997. do 2004. godine.

Nagrade

Tri hrvatska projekta u užem izboru za EUmies Awards 2024

19/01/2024
DAZ/UHA
Žiri u sastavu Frédéric Druot (predsjednik), Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu i Hrvoje Njirić, između 362 rada nominirana za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe 2024, odabrao je 40 ostvarenja koja su ušla u uži izbor.

Simpozij

Oris Day

10/01/2024
DAZ
Arhitektonski simpozij Oris Day održat će se 6. veljače 2024. godine u Mozaik Event Centru (ex Hypo centar) u Zagrebu. 

GIO 2023

GIO 2023. – poziv na prijavu radova i reguliranje članarine

21/12/2023
GIO, GIO 2023, UHA
Rok za prijavu radova na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini produljen je do srijede, 31. siječnja 2024., u 23:59. Prijavnice se tada automatski zaključavaju, a prijava smatra predanom.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.