50. rođendan Lisinskog

Autor/izvor: DAZ 27/11/2023

Koncertna dvorana Lisinski u povodu 50. rođendana organizira bogat trodnevni program u kojem sudjeluje stotinjak izvođača. Program počinje u četvrtak, 28. prosinca u 10 sati glazbenom pričom za djecu Orašar, a traje sve do subote, 30. prosinca u ponoć.

Svi programi otvoreni su za posjetitelje, a uključuju predstave i nastupe za djecu, organizirane obilaske, svečani koncert u kojem će zajedno nastupiti Zbor Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, revijalni koncert najvećih zvijezda diskografske kuće Croatia Records Zlatna ptica i mnogi drugi. Uz navedeno, cijenjeni posjetitelji moći će uživati i u nastupima važnih ansambala za Dvoranu, ali i za Grad Zagreb, poput Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkog ansambla flauta, gudačkih kvarteta Sebastian i Rucner, ansambla Kazališta Komedija, solista i ansambla Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Dječjeg zbora Hrvatske radiotelevizije i dr.
 
Skupština grada Zagreba, predvođena tadašnjim gradonačelnikom Većeslavom Holjevcem, donijela je 1957. godine povijesnu odluku o gradnji dvorane. S realizacijom započetom 1961. godine, stvorena je ne samo koncertna dvorana već i simbol hrvatske kulture te vrhunac umjetničke izvrsnosti i kulturne baštine. Dvorana je dobila ime po Vatroslavu Lisinskom, skladatelju prve hrvatske opere Ljubav i zloba, čime je odana počast njegovu doprinosu hrvatskoj glazbenoj sceni.
 
Službeno otvorenje 29. i 30. prosinca 1973. predstavljalo je kulturni događaj godine. Od tada, dvorana Lisinski neumorno promiče glazbenu i kulturnu djelatnost organizirajući koncerte, izložbe, predstave, filmske projekcije i brojne druge događaje.
 
Lisinski je tijekom godina ugostio svjetske glazbene ikone kao što su Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Luciano Pavarotti te brojni drugi, glasovite svjetske ansamble poput Bečke i Berlinske filharmonije, ali i neke od najvećih zvijezda zabavne i jazz glazbe (Tina Turner, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Sting…). Dvorana također predstavlja suvremenu glazbenu scenu, odajući priznanje umjetnicima poput Igora Stravinskog, Krysztofa Pendereckog i Johna Cagea. 
 
 
Trodnevni program za sve naraštaje 
 
Za nešto više od mjesec dana, Dvorana slavi svoju bogatu povijest i naslijeđe trodnevnim programom koji je otvoren za sve posjetitelje.
 
Program počinje u četvrtak, 28. prosinca u 10 sati glazbenom pričom za djecu Orašar, a traje sve do subote, 30. prosinca u ponoć. 
 
Za jedinstveni obiteljski provod, tu su nastup Dječjeg zbora Hrvatske radiotelevizije, dječja predstava“Da sam ja kontesa Dora, nastup studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, koncert Mladi virtuozi sviraju Doru, a za one najznatiželjnije organizirani su obilasci Dvoranom nazvani Tajnim odajama Lisinskog. 
 
Tu važnu obljetnicu svojim će nastupima uveličati ugledni umjetnici i mladi talenti koji oblikuju glazbenu scenu. Posjetitelji će tako uživati u izvedbama Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Zagrebačkog ansambla flauta, gudačkih kvarteta Sebastian i Rucner, vokalnih solista Kazališta Komedija te mnogih drugih glazbenih virtuoza, čija će imena ostati duboko ukorijenjena u kulturnu baštinu Hrvatske.
 
Svečani središnji događaj koji će obilježiti proslavu uključuje koncert za Dan dvorane Lisinski 29. prosinca, kada će Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić u Zagrebu pod ravnanjem maestra Dawida Runtza izvesti Devetu simfoniju Ludwiga van Beethovena. 
 
Bogat zabavni program uključuje revijalni koncert najvećih zvijezda diskografske kuće Croatia Records Zlatna ptica i nastup solista Kazališta Komedija koji će zasigurno oduševiti sve posjetitelje. 
 
Večernje druženje 29. prosinca zaključit će zabavni program u Predvorju Velike dvorane, gdje će se posjetitelji rasplesati uz glazbene grupe Swingers i Gelato Sisters te skupinu Živa Voda, koja će izvesti vječne hitove Olivera Dragojevića. Posebno mjesto u programu zauzima i predstavljanje knjige Domagoja Marića Dora Pejačević. Život i svjetovi.
 
Sva događanja, s iznimkom Filharmonijskoga bala, besplatna su za građanstvo.  
 
Besplatne ulaznice za programe mogu se preuzeti na blagajnama Lisinskog od 13. prosinca u radno vrijeme blagajni. Svaka osoba može preuzeti najviše 2 besplatne ulaznice za programe u Velikoj dvorani i za vođene obilaske Tajnim odajama Lisinskog te 4 besplatne ulaznice za programe u Maloj dvorani. Za događanja koja se odvijaju u svim drugim prostorima Lisinskog, besplatne ulaznice preuzimaju se pri ulasku u Lisinski uoči samog događanja, do popunjavanja kapaciteta.  
Ulaznice se mogu rezervirati samo u slučaju grupnih dolazaka (15 ili više osoba) na e-adresi marketing@lisinski.hr.  Ulaznice za Filharmonijski bal prodaju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. 
 
 
Pola stoljeća sukreiranja kulturnih vrijednosti Grada Zagreba
 
Ova proslava odražava predanost Dvorane profesionalizaciji kulturne ponude i sukreiranju kulturnih vrijednosti Grada Zagreba. 
 
Značenje i važnost uoči ove velike proslave istaknula je ravnateljica Lisinskog Nina Čalopek: „Lisinski ne bi bio isti ni bez dirigenata, solista, velikana jazza, kao ni bez zvijezda popularne glazbe te čuvara tradicijske kulture. Lisinski ne bi bio isti ni bez onih iza scene, svih organizatora i producenata, inspicijenata, tehničkih radnika i mnogih drugih koji čine veliki organizam radnika – priređivača koncerata. Lisinski je i pola stoljeća ideje profesionalizacije kulturne ponude i sukreiranja kulturne vrijednosti Grada Zagreba, a za našu vjernu publiku, Lisinski je prije svega pola stoljeća veličanstvenih te nezaboravnih glazbenih izvedbi, doživljaja i sjećanja.“
 
Pozivaju se svi ljubitelji kulture na zajedničku proslavu ove iznimne ustanove, koja već pola stoljeća predstavlja srce glazbenog i umjetničkog života Zagreba i Hrvatske. Lisinski nije samo koncertna dvorana, ona je simbol zajedništva, kreativnosti i kulturnog napretka.  
 
Svečanost obilježavanja 50. obljetnice Lisinskog održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba te pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Zagreba, čime je dodatno potvrđena važnost ovog događaja za nacionalnu kulturu. 
 

Ostalo

Natječaj

Dječji vrtić Jarun

25/04/2024
DAZ
GRAD ZAGREB raspisuje, a DRUŠTVO ARHITEKATA ZAGREBA (DAZ) organizira i provodi P R O J E K T N I  N A T J E Č A J za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog  rješenja za izgradnju DJEČJEG VRTIĆA JARUN.

Tribina

Vizualne umjetnosti i baština u medijima: dan sjećanja na Ružicu Šimunović

23/04/2024
DAZ/DPUH
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske šestu godinu zaredom organizira jednogodišnji susret u počast likovnoj kritičarki Ružici Šimunović (Rijeka, 23. studenoga 1960. – Washington D.C., 27. travnja 2018.)

Časopis

Promocija 8.broja studentskog časopisa Tristotrojka

12/04/2024
DAZ/303
Pridružite nam se večeras, 12.4. u prostorima Društva arhitekata Zagreb, na promociji novog broja studentskog časopisa Tristotrojka

Film

Prva zagrebačka kino projekcija filma “Vitić pleše”

12/04/2024
DAZ/Bacači sjenki
Projekcija dugometražnog dramskog dokumentarnog filma redatelja i scenarista Borisa Bakala i montažera Martina Semenčića održat će se u ponedjeljak 15. travnja u zagrebačkog Kinoteci (Kordunska 1)

DA! festival

Održan 9. DA! festival (8.–24.03.2024.)

12/04/2024
DAZ/DA! festival
U ožujku 2024. održano je 9. izdanje DA! Festivala, jedinstvenog projekta studenata dizajna i arhitekture Arhitektonskog fakulteta.

Javna tribina

Akcija S.O.S. za Zagreb i njezine refleksije

04/04/2024
DAZ/IPU
Prva javna tribina u sklopu istraživačkog projekta Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. održat će se u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 18:00 sati u Društvu arhitekata Zagreba (Trga bana Jelačića 3/1).

Podcast ‘Prednji plan’

Nominacija za Nagradu ‘Neven Šegvić’ - Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić

02/04/2024
DAZ/UHA
Grupa mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba započinje u proljeće 2022. godine produkciju prvoga arhitektonsko-urbanističkog videopodcasta u Hrvatskoj, posve otvorenoga stručnoj i široj javnosti.

Zakon o prostornom uređenju

Tko bi trebao biti odgovoran za planiranje prostora?

19/03/2024
DAZ
Fakultet i Komora trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju  


 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.