Dizajn

Natječaj za izlaganje u HDD Galeriji

Autor/izvor: DAZ / HDD 07/06/2013

Hrvatsko dizajnersko društvo poziva autore i autorske timove (dizajnere i one bliskih disciplina, kritičare i kustose) na predlaganje izložbi i projekata za program HDD galerije u 2014. godini. Rok za predaju prijava je 24. lipnja 2013.

Razmatrat će se projekti koji:

- stručno predstavljaju recentnu domaću i međunarodnu dizajnersku praksu visoke razine
- kroz autorske izložbe ili kustoske koncepcije istražuju i reaktualiziraju djela domaćih dizajnera iz proteklih razdoblja
- koristeći se metodama dizajna kritički reagiraju na društvene pojave/situacije/probleme
- afirmiraju ključne vrijednosti dizajna te njegovu poziciju u široj javnosti.

Pri selekciji, prednost će imati promišljeni, ekonomični (niskobudžetni) projekti. Prijedlozi mogu uključivati izložbe u HDD galeriji, radionice i projekte međunarodne suradnje. Prijedloge mogu podnijeti autori i autorski timovi iz područja dizajna i srodnih disciplina, kritičari i kustosi. Svaki predlagatelj ima pravo sudjelovanja na ovom natječaju s više prijedloga.

Sadržaj natječajnog prijedloga

Prijedlozi se podnose putem prijavnice u prilogu. Natječajni prijedlog treba sadržavati: naziv projekta, detaljan opis projekta, ciljeve projekta, detaljan troškovnik i podatke o predlagatelju (životopis). Ukoliko je potrebno prijavnici možete priložiti dodatne materijale koji daju potpuniji uvid u sam projekt. Ispunjene prijavnice šalju se na adresu hdd@dizajn.hr. Nepotpune prijavnice nećemo uzeti u razmatranje, na raspolaganju smo vam oko svih pitanja, nejasnoća i eventualno potrebnih savjeta. Tlocrt HDD galerije nalazi se u dokumentu u prilogu.

Selekcija radova

Pristigle prijedloge odabrat će Galerijski savjet HDD-a na temelju čega će prihvaćeni prijedlozi biti uvršteni u prijedlog programa HDD-a za financiranje u 2014. godini od strane Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Galerijski savjet HDD-a čine: Zlatko Kapetanović, Maroje Mrduljaš, Sunčica Ostoić, Mirko Petrić, Željko Serdarević, Slaven Tolj i Nevena Tudor Perković

Rokovi

Prijave se primaju do 24. lipnja 2013. godine putem e-mail adrese hdd@dizajn.hr. Rezultati poziva bit će poznati do 5. srpnja 2013.

Postavljanje pitanja

Za sve dodatne informacije možete se obratiti voditelju e-mailom na adresu hdd@dizajn.hr ili telefonski na broj 099 6303 110.

O galeriji:

HDD galerija predstavlja dizajnersku produkciju visoke razine i kulturne vrijednosti, naručene, samoinicirane i "osobne" autorske radove, ali i brojne projekte koji upravo metodama dizajna reagiraju na društvene pojave i probleme. Osobito važan dio galerijskog programa bavi se poviješću dizajna u Hrvatskoj te reaktualizacijom djela domaćih dizajnera iz prošlih desetljeća, te nastoji prikazati dizajn ne samo u njegovom oblikovnom i estetskom kontinuitetu, nego i kroz društveni i kulturni kontekst u kojem se razvijao.

Program je podijeljen u 4 programske i tematske linije:

1) Carte blanche: cilj je istražiti i testirati nove modele predstavljanja dizajna u izložbenom okolišu, bazirane na uskoj suradnji kustosa i autora u koncipiranju projekata i njihovom kontekstualnom promišljanju u odnosu na a) galerijski b) društveni kontekst. Razlog i namjera ovog projekta su ispitati na koje načine domaći dizajneri promišljaju javno galerijsko predstavljanje vlastitog rada, sa svim specifičnostima koje donosi samo područje u kojem djeluju (vizualne komunikacije, produkt, novi mediji...), ali i njihovi svjetonazori te viđenja dizajna i njegove uloge u društvu, kulturi i ekonomiji. Načini predstavljanja dosad su bili u rasponu od pregleda ili izbora dosadašnjih radova autora ili studija, preko konceptualnog pristupa i instalacija u prostoru, do razloženih izložbenih uvida u dizajnerski "proces" i kombinacija svega navedenog

2) Didaktičke izložbe –Nastoje prikazati suvremeni i povijesni dizajn ne samo u njegovom oblikovnom i estetskom kontinuitetu, nego i kroz društveni i kulturni kontekst u kojem se razvija(o) te predstaviti publici slojevite načine čitanja dizajnerskih fenomena

3) Dizajnerska baština: prvenstveno istraživački projekti koji se bave dokumentiranjem, predstavljanjem i revalorizacijom određenih bitnih radova, projekata i kontinuirane produkcije u hrvatskom dizajnu. Bave se poviješću dizajna u Hrvatskoj te reaktualizacijom djela dizajnera iz prošlih desetljeća.

4) Individualne pozicije / individualni svjetovi

Predstavljanje pojedinačnih opusa ili serija radova određenih autora i autorskih grupa koje unose bitne nove vrijednosti u standarde suvremene dizajnerske produkcije, bilo kao primjer za ostatak scene, ili kao materijalizacija ideje koja bi u budućnosti mogla imati zanimljive implikacije.

Više o dosadašnjim izložbama pogledajte na: http://dizajn.hr/#/izlozbe/

PRIJAVNICA 

TLOCRT GALERIJE

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.