Nagrada

Dodijeljene nagrade CEMEX Hrvatska

Autor/izvor: CEMEX 26/06/2012

Graditeljska nagrada CEMEX je natječaj koji prepoznaje najbolje od arhitekture i graditeljstva u Hrvatskoj i ostalim zemljama u kojima posluje CEMEX. Prošle godine u Meksiku, na završnoj dodjeli međunarodne nagrade trijumfirala su dva hrvatska projekta o kojima smo pisali ovdje. U nastavku pogledajte ovogodišnje pobjedničke radove na izboru za nagradu CEMEX Hrvatska koji će konkurirati za međunarodnu CEMEX Building Award XXI krajem godine u Meksiku.

Glavni cilj CEMEX nagrade je prepoznati bilo mala, srednja ili velika djela koja se ističu zbog svojih tehničkih i estetskih rješenja, te na taj način promicati razvoj kulture kontinuirane inovacije u graditeljstvu, dati podršku talentu onih koji stvaraju najbolje djela.

Obor koji dodjeljuje Graditeljsku nagradu CEMEX uključuje najistaknutije članove graditeljske struke, a njihovo je sudjelovanje nepristrano, dobrovoljno, bez novčane naknade i instrukcija kako ocjenjivati radove.

Kategorija: Stambene građevine

5 kućica na Silbi (projekt smo predstavili unutar nominiranih projekata za godišnju nagradu UHA-e, Drago Galić - projekt pogledajte ovdje)

Investitor: Privatni
Projektant: AB Forum d.o.o. – Iva Letilović, Igor Pedišić
Izvođač: Privatni
Ukupna izgrađena površina: 11 m2

Ladanjska kuća na otoku Silbi stara 150 godina s divovskom palmom u nevelikom dvoru, nije imala osnovne uvjete za stanovanje. Bila je bez vode i kanalizacije, u stanju koje zahtijeva temeljitu građevinsku i statičku sanaciju. Recesijsko vrijeme odgađa temeljitu rekonstrukciju kuće, a mediteranski način života, u ljetnim i proljetnim periodima, omogućava cjelodnevni boravak na otvorenom. Kuća se koristi samo za spavanje.

5 betonskih kućica udomljuju nedostajuće funkcije i sadržaje kuće: roštilj, hidrofor s bojlerom i perilicom rublja, WC, tuš te spremište. Istovremenim otvaranjem vrata wc i tuš postaju jedan prostor, kupaonica na otvorenom.

Dvor je omeđen kućom kojoj pripada, susjednim dvorom, putem i kućom koja mu ne pripada. 5 kućica postaju predziđe kuće koja se naslonila na dvor i narušila mu nužno potrebnu intimnost. Izmjenom svjetla i sjena od jutra do mraka 5 kućica postaju mobil koji stoji u kontrastu sa statičnom masom zida susjedove kuće na granici dvora.

Arhetipski, pomalo primitivni izgled kućica u betonu ne oponaša tip lokalne gradnje u kamenu, vidljivom ili žbukanom. Armiranobetonska opna debljine 15 cm izvedena je kao pod koji prelazi u zid i konačno se lomi u formu kosog krova. Kosina krova način je brze odvodnje kišnice, aluminijska perforirana vrata služe kao zaštita od kiše i pogleda, a ujedno su i nadomjestak prozora. Unutrašnjost kućice ista je kao i njena vanjština, beton u sirovom obliku izliven u glatkoj oplati u kontrastu s ugrađenom opremom i sanitarnim uređajima.

5 kućica u nizu, oporih poput dalmatinskog kamenjara, udomljuje funkcije koje su uobičajeno smještene pod jednim krovom kuće. Ovdje svaka funkcija dobiva svoj pod, zid i krov, postaje kuća, odnosno kućica. Na ovaj način 5 betonskih ljuštura obavija 5 funkcija cjelodnevnog življenja i omogućava dvorski, u dvoru, ljetni i proljetni boravak. I gotovo da se nekad davno srušeni dvorišni wc vratio na svoje staro mjesto!

Kategorija: Javne i poslovne građevine

Studentski dom i studentski centar u Splitu

Investitor: Sveučilište u Splitu
Projektant: Arhipolis d.o.o., Atelier Šverko & Šverko d.o.o.
Izvođač: Lavčević d.o.o.
Ukupna izgrađena površina: 20.000 m2

Predmetna lokacija formira sjeverozapadni ugao kampusa. Objekt studentskog doma i studentskog centra završava područje kampusa i označava ga vertikalnim elementom (billboard).

Podijeljen je na četiri dilatacije različite katnosti, a obuhvaća smještajni dio sa 600 kreveta, upravni dio, restoran i sportsko-rekreacijski dio s pratećim sadržajima. Dispozicija sadržajnih cjelina provedena je po kriteriju distanciranja privatnih od društvenih prostora uz napomenu da su svi sadržaji međusobno povezani internom vezom.

Javni prostori kompleksa protuteža su privatnosti studentskih soba i funkcioniraju kao njihov dnevni boravak.

Kontinuirani volumen objekta omeđuje prostor trga ("exchange plaza") uređenog kombinacijom asfaltiranih i zelenih površina te rasterom klupa i rasvjetnih tijela. Ploha trga generirana je kompjuterski kako bi povezala sve ulaze i mjesta aktivnosti na samome trgu te zadovoljila vatrogasne propise. Zahvaljujući tim parametrima te velikom nagibu terena, projektirana ploha je dinamična zakrivljena površina koja može prihvatiti različite načine korištenja. "Exchange plaza" je trg za razmjenu ideja, misli osjećaja, znanja, informacija...

Horizontalna površina krova na kojoj su koncentrirane sportske aktivnosti (košarka, odbojka i sl.) zamišljena je kao trg za fizičku aktivnost ("action plaza").

Oblikovanje cijelog kompleksa, kako građevine tako i okoliša, temeljeno je na principu "teksture forme" odnosno plitkog reljefa kao i na primjeni primarnih građevnih materijala: betona, drva, stakla i metala.

Kategorija: Infrastrukturne građevine

Izgradnja valobrana, nove rive i poslovne građevine, Maslinica, otok Šolta

Investitor: H.L. Dvorac d.o.o.
Projektant: Arhidom d.o.o.
Izvođač: Pomgrad inženjering d.o.o.
Ukupna izgrađena površina: 3.190 m2

Promatrano područje je funkcionalno i oblikovno podijeljeno u više različitih, ali povezanih cjelina:

  • rekonstruirani prostor šetnice, rive na području ispred dvorca Martinis Marchi
  • proširenje prostora šetnice prema zapadu; ovim zahvatom dobilo se dodatnih 120 m nove rive s pripadajućim zelenilom i šetnicom u širini od 8,60 m
  • amfiteatar – prostor za održavanje raznih kulturnih događanja, poput koncerata i sličnih događaja na otvorenom
  • poslovna građevina u funkciji nautičke luke u kojoj su integrirani sadržaji sanitarija, caffe bara i uredskih prostorija nautičke luke
  • lukobran (valobran) koji je izveden kao propusna konstrukcija kojom se omogućilo nesmetano strujanje mora.

Amfiteatar je smješten na proširenju nove rive te zauzima površinu od 230 m2. Sam amfiteatar orijentiran je prema zapadu odnosno gleda na otočiće Saskinja i Polebrnjak te dalje prema otvorenom moru. Idejnim rješenjem amfiteatra i poslovne građevine dobio se oblik vala kako bi se postigla uvala na prostoru platoa rive koja se može koristiti za razna kulturna događanja na otvorenom ili natkrivenom prostoru. Amfiteatar je položen kao završetak hortikulture prema poslovnoj građevini te je projektiran tako da se uklopi u okolni teren čime je postignuta dodatna vrijednost same građevine koja se potpuno uklopila u vizualni identitet cjelokupne nautičke luke.

Odabir konstrukcije lukobrana na stupovima se nametnuo kao ekološki prihvatljivo rješenje zbog omogućenog cirkuliranja mora kroz konstrukciju lukobrana.

Lukobran je planiran za prihvat plovila, sportskih plovila i megajahti s vanjske strane lukobrana te turističkih brodova u lokalnom prometu tijekom cijele godine.

Fotografije i tekst: CEMEX Hrvatska

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.