Projekt

Dinko Peračić - Tržnica i ribarnica u Vodicama

Autor/izvor: DAZ / vizkultura.hr 20/07/2016

Tržnica i ribarnica Dinka Peračića u Vodicama jedan je od 6 nagrađenih radova na ovogodišnjem zagrebačkom Salonu u kategoriji „Situacija” o čemu smo pisali ovdje. U nastavku pogledajte više o projektu.

O projektu:
Vodice su primarno turistički grad nastao uglavnom slabo kontroliranim širenjem turističke infrastrukture i sadržaja. U situaciji gdje je gotovo sav raspoloživi prostor privatan i izgrađen, gradske vlasti nastoje pronaći načine da podignu razinu kvalitete javnog prostora i javnih usluga. Projekt uređenja tržnice započeo je kao uređenje pješačke i trgovačke ulice s nišom za zelenu tržnicu i ribarnicu. Novi krov postavljen je na način da pomiri i uredi neujednačene i dijelom devastirane volumene starog trgovačkog centra. Prvo, usvojeno rješenje, do realizacije je reducirano i mijenjano kroz više intervencija susjeda i drugih okolnosti koje su odredile konačne sadržaje i gabarite nove tržnice. Rezultirajuća gradnja i uređenje pokazuju moguće dosege javne uprave da unaprijedi javni prostor u superprivatnom okruženju.Odabranim materijalima i rješenjima pomakle su se granice uobičajene gradnje u lokalnom kontekstu Vodica. Bijeli vidljivi betoni, betonski brušeni pod s ugrađenim instalacijama koji je ujedno temeljna ploča, robotski rezana drvena lamelirana građa i hi-tech samoperiva teflonska membrana dokazuju da ih je moguće izvesti u krajevima koji su izgubili ili nisu razvijali svoje napredne tehnologije i prepustili se industriji turizma.Konačna i ovakva izvedba projekta tržnice u Vodicama nije samo interpolacija u prostor nego i u društvene odnose. Zahvaljujući upravi komunalnog poduzeća koje ju vodi, uređenje tržnice značilo je ujedno i uređenje odnosa među ljudima koji ju koriste. Vlasnici susjednih poslovnih prostora, zakupci na štandovima, penzioneri koji se ujutro ukupe na tržnici uz izgrađenu tržnicu dobili su i svoje mjesto u tom kontekstu. Tržnica je kroz nepunih godinu dana postala nezaobilazno mjesto u Vodicama.U superprivatnom turističkom teritoriju  trendovi nisu na strani dobre suvremene arhitekture, ali ova količina gradnje za turizam sigurno nudi  prilike da se ona stvori.  Autor ističe kako su arhitekti uglavnom do sada davali odgovore na već postavljena pitanja te da su do sada bili previše komodni da postave svoja pitanja za turističku arhitekturu. Tržnica u Vodicama pokušava otvoriti neka od tih pitanja: što je novi identitet turističkog mjesta,  koliko je za turizam važan da uredimo javni i zajednički prostor, koliko je to važno za podizanje kvalitete destinacije, kako možemo revitalizirati prostore potrošene tranzicijom i slično. Peračić naglašava kako ovakav projekt u nekom sređenom gradu ne bi imao previše smisla, možda bi ostao samo kao “lijep” i u najboljem slučaju ukloplkjen, i ništa više od toga, dok u urbanističkom neredu Vodica on ima sasvim drugačije značenje, on je tu strano tijelo, za autora više kao lijek, a manje kao eksces.


Autor: Dinko Peračić
Projektant suradnik: Ivan Begonja
Suradnici: Miranda Veljačić, Viktor Perić, Duje Štambuk
Projekt konstrukcije: Kuzmanić & Šimunović projekt d.o.o.
Elektroinstalacije: Elektro klima projekt d.o.o.
Investitor: Grad Vodice i komunalno poduzeće Leć d.o.o.
Izvođači: Minigradnja d.o.o., Drvene konstrukcije d.o.o., Belina d.o.o., Marinexpert d.o.o., Stolarija Gojanović 1969. G. d.o.o
Lokacija: Vodice
Projekt – izgradnja: 2011. – 2015.
Fotografije: Damir Žižić


izvor: www.vizkultura.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.