Zagrebački salon

Nagrađeni autori 50. Zagrebačkog salona

Autor/izvor: DAZ / UHA 06/10/2015

U petak 2. listopada 2015. otvoren je 50. zagrebački salon – arhitektura i urbanizam te su dodijeljene nagrade nagrađenim autorima. Salon je otvorila zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, a nagrade dodijelio selektor ovogodišnjeg Salona prof. Hrvoje Njirić.

Na prijave za 50. zagrebački salon arhitekture pristiglo je ukupno 297 radova u tri kategorije: Prijedlog, Situacija i Studenti.

Selektor Salona prof. Hrvoje Njirić izabrao je 159 radova za izlaganje na izložbi, koji su uspješno odgovorili na zadanu temu „Dosljednost“: 12 radova u kategoriji Prijedlog; 91 rad u kategoriji Situacija, 27 radova u kategoriji Studenti te 28 radova u kategoriji Gosti, koji ovom prilikom nisu selektirani.

Od 159 radova za nagrade Salona konkuriralo je 29 nominiranih radova: 4 rada u kategoriji Prijedlog; 14 radova u kategoriji Situacija, 8 radova u kategoriji Studenti i 3 rada u kategoriji Gosti

Nagrađeni autori:

Kategorija „Prijedlog“ – dvije jednakovrijednih



Autor: Aneta Mudronja Pletenac, dia
Naziv rada: EUROPSKI CENTAR ZA KULTURU LETA \"MALI PRINC\"  : Rekonstrukcija i revitalizacija napuštenog aerodroma Željava - Podzemni kompleks \"KLEK\"  (Objekt 505)



Autor: Jadranka Polak
Naziv rada: Soba na Savi

Kategorija „Studenti“


Autor: DMAPP_Drveni modularni apartman (Natalija Andonova, Sven Duplić, Tena Knežević, Saša Košuta, Dora Lončarić, Ana Oršolić, Borna Pavičić, Matej Požega, Karla Sršen, Bruna Stipaničić, Natalija Šarlija, Mara Uroda)
Naziv rada: DMAPP_Drveni modularni apartman

Kategorija „Gosti“


Autor : Emre Arolat Architects
Naziv rada: Sancaklar Mosque,Turska

Kategorija „Situacija“ – 6 jednakovrijednih nagrada


Autor: Dražen Juračić i Jelena Skorup/ARIES
Naziv rada: restoran Pine Beach Resort


Autor: Ana Krstulović, Nikola Popić
Naziv rada: Groblje sv. Lucije


Autor: Davor Mateković/PROARH
Naziv rada: Stone House


Autor: Branimir Medić, Pero Puljiz, de Architekten Cie.
Naziv rada: Umjetnički centar Dadong


Autor: Dinko Peračić
Naziv rada: Tržnica i ribarnica Vodice


Autor: Studio 3LHD
Naziv rada: Studija Novalja

Velika nagrada 50. zagrebačkog salona


Autor: Radionica arhitekture + Vanja Ilić
Naziv rada: Muzej vučedolske kulture

Organizacijski odbor 50. zagrebačkog salona arhitekture koji je sudjelovao u svim segmentima organizacije čine predstavnici svih relevantnih institucija i organizacija:

Sanja Šaban, predstavnica Ministarstva kuture RH;
Veljko Mihalić, predstavnik Grada Zagreba;
Martina Bienenfeld, predstavnica Turističke zajednice Grada Zagreba;
Dalibor Jelavić, predstavnik Hrvatskog društva likovnih umjetnika;
Silva Kalčić, predstavnica Hrvatskeudruge likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti (ULUPUH);
Teo Budanko, predstavnik Društva arhitekata Zagreba;
Sanja Cvjetko Jerković, predstavnica i predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata.

Urednica kataloga 50. zagrebačkog salona arhitekture je Silva Kalčić, a tekstopisci koji su dali svoj osvrt na prijavljene i selektirane radove: Sonja Leboš, Barbara Matejčić i Ante Nikša Bilić.

Autor vizualnog identiteta i grafičkih materijala Salona je dizajner Andro Giunio.

Izložbu 50. zagrebačkog salona prate i događanja u svrhu aktiviranja struke i otvaranja struke prema građanstvu.
Za kolege arhitekte i sve ostale građane koji imaju interesa, održat će se u HDLU tribina 3.10.2015. s početkom u 18:00 pod vodstvom prof. Hrvoja Njirića, selektora Salona, Silve Kalčić, urednice kataloga u Sanje Cvjetko Jerković, predsjednice Udruženja hrvatskih arhitekata, na kojoj će se rezimirati pristigli radovi i potaknuti rasprava o stanju u struci u posljednje tri godine.
U sklopu izložbe bit će promoviran najnoviji broj časopisa „Čovjek i prostor“ 16.10.2015. s početkom u 18:30, koji u ovom broju veliku pažnju posvećuje jubilarnom 50. zagrebačkom salonu.
Za građanstvo su organizirana stručna vođenja kroz izložbu od strane selektora, prof. Njirića i urednice kataloga, Silve Kalčić 3.10.2015. i 17.10.2015. s početkom u 11:00 sati, kako bismo široj publici približili i demistificirali arhitekturu i arhitekte.

Izložba je otvorena do 18.10.2015., a možete ju pogledati od srijede do nedjelje od 11:00 do 20:00 sati.


Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja. Godišnja je to smotra suvremenog stvaralaštva posvećena naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH) te vizualnim umjetnostima (HDLU). Ova trijenalna manifestacija najznačajnija je likovna manifestacija na kojoj hrvatski arhitekti, dizajneri i likovni umjetnici imaju priliku pokazati dosege vlastite suvremene produkcije na nacionalnoj razini. U nekoliko svojih posljednjih izdanja Zagrebački salon se afirmirao kao regionalna i međunarodna referentna točka u stvaralaštvu. Salon je osnovan 1965. godine, dok je prva izložba održana 1966. Na Salonu se sukladno renomiranosti ostvarenja dodjeljuju dvije nagrade – Velika nagrada Salona i nagrada za mladog autora do 35 godina.

Hrvoje Njirić renomirani je hrvatski arhitekt s aktivnim djelovanjem u Zagrebu. Uz iznimno velik broj uspješnih projekata i  realizacija ( Baumaxx Hypermarket,Maribor;  Gračani Housing, Zagreb;  Rural Mat, Zagreb; dječji vrtić Medo brundo, Zagreb, 2008.), arhitekt Njirić djelovao je kao istaknuti predavač na uglednim svjetskim sveučilištima od londonskog AA i ETSAB u Barceloni preko milanskog Politecnica i Southeast Sveučilišta u Nanjingu, do Sveučilištu u Calgaryju i ETH u Zurichu. Kao gostujući profesor i kritičar djelovao je na studiju arhitekture u Grazu (1998), Ljubljani (2000, 2010), Ferrari (2000), Aarhusu (2005), Trstu (2006), Madridu (2008-2013), Bostonu (2015); držao je i The Frank Gehry Chair na University of Toronto (2012/13). Bio je redoviti profesor na TU Graz od 2000. do 2005., dok je od 2007. godine i danas aktivan na GAF u Splitu.

Njegovo iznimno djelovanje u području arhitekture i urbanizma prepoznato je od strane svjetskih, ali i domaćih stručnjaka čemu svjedoči velik broj nagrada u njegovom dugogodišnjem radu. Osvajač je nagrade “7 sekretara SKOJA-a” ,za najboljeg mladog arhitekata Jugoslavije (1987), nagrada 35. Zagrebačkog Salona te “Viktor Kovačić” UHA-e (2000)  za “Baumaxx Hypermarket”, Grand prix-a na 38. i 41. Zagrebačkom salonu (2003 i 2006) te godišnje  nagrade“Drago Galić” UHA-e (2007) za Gračani housing. Osvaja brojne natječaje, od čega su značajni veliki zagrebački projekti (Plavi vulkan na Kajzerici, 2008. i sveučilišni kampus Borongaj, 2010.)

Udruženje hrvatskih arhitekata, organizator ovogodišnjeg 50. zagrebačkog salona arhitekture, djeluje kao nacionalna organizacija s ciljem koordinacije strukovnih interesa arhitekata na području Republike Hrvatske i uspostavljanja odnosa s drugim nacionalnim i međunarodnim srodnim organizacijama. Osnova društvene strukovne organiziranosti arhitekata je organiziranje putem regionalnih, županijskih i gradskih društava arhitekata koja broje ukupno više od 1800 članova.

Uz primarnu pretpostavku zadovoljavanja visokih stručnih standarda, namjera Udruženja hrvatskih arhitekata je dopiranje do šire javnosti, sa željom da se doprinese podizanju opće kulture hrvatskog prostora, kao i da promovira dostignuća hrvatske arhitekture na svjetskoj sceni.

UHA nastoji prepoznati i odgovoriti na interese svih generacija, pokušavajući edukativno doprijeti do najmlađih dobnih skupina, afirmirati mlade autore i nove diskurse, potvrditi već etablirane vrijedne prakse te, napokon, valorizirati i prezentirati vrhunce povijesti hrvatske arhitekture s naglaskom na modernitet.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.