Kalendar

Think Space: Moralne granice

15.09.2011 - 28.10.2011
Ciklus: Think Space 2011 BORDERS
Natječaj

Nesavršene dužnosti: Ostvarive utopije četvrti je međunarodni arhitektonski konceptualni natječaj u sklopu programa Misli prostor. Natječajni zadatak pripremio je Hrvoje Njirić. Rok za predaju radova je 28. listopada, a rezultati će biti objavljeni 6. studenoga na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space.

Evo nas ponovo! Nakon ljetne pauze pred nama je četvrti i posljednji natječaj u sklopu ovogodišnjeg programa Misli prostor / Think Space - Moralne granice.

Hrvoje Njirić, osnivač zagrebačkog ureda svjetskog glasa njiric+arhitekti i gostujući predavač na arhitektonskim školama diljem svijeta, koncipirao je natječaj Moralne granice, koji ovaj put pred natjecatelje postavlja izazov da radikalno istraže današnju situaciju, nadilazeći stereotipe, uzorke i tipologije koje su se pokazale nedjelatnima, istovremeno ispunjavajući svoju nesavršenu dužnost urbanih agenata u potrazi za moralno različitim okvirima nekih ostvarivih utopija.

Što su zgrade više, to je moral niži.
Noel Coward,
engleski dramatičar (1899-1973)

Razvoj tržišne ekonomije u posljednjim desetljećima rezultirala je potpunim isključenjem arhitekata kao vjerodostojnih promicatelja javnog interesa. Faustovska nagodba, kako ju je Koolhaas nazvao, općeprihvaćena i od strane samih arhitekata, promaknula ih je u članove sistema zvijezda, učinivši njihov rad sve vidljivijim u medijima, ali uklonivši autore postepeno iz procesa odlučivanja te umanjivši ozbiljno njihovu ulogu u javnom životu.

Želimo li danas promišljati arhitekturu kao društveni projekt, potrebna nam je podrška, više nego ikada. Ako vjerujemo da je to ponovno moguće, moramo odgovoriti na neka pitanja. Kako ponovno stvoriti neku vrstu idealizma kao nužan uvjet, čak i ako je provizoran, simuliran ili privremen? Koje sile možemo mobilizirati kako bismo ojačali slab odjek u javnom sektoru? Kako ponovno zadobiti povjerenje društva? Kako se odnositi prema nejasnim moralnim granicama naše discipline? I konačno, kako artikulirati prve utopije 21. stoljeća i koliko uopće uvjerljive one mogu biti?

Hrvoje Njirić

Rokovi

Rok za predaju radova na natječaj Moralnih granica je 28. listopada 2011. (Pet), 12:00, CET, a rezultati će biti objavljeni 6. studenoga 2011 na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space. Natječajna pristojba iznosi 220 kuna (30 eura) u razdoblju do 4. listopada 2011 godine. Nakon tog roka natječajna pristojba  iznosit će 330 kuna (45 eura).

Nagrade

  • 1.nagrada 1000 €
  • 2.nagrada 700   €
  • 3.nagrada 350   €

Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je i ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Natječajni zadatak i informacije za sudionike možete naći ovdje. Radove koji su pristigli na Ekološke granice možete pogledati u galeriji. Za dodatna pojašnjenja ili informacije vezane uz natječaj, slobodno nas kontaktirajte na info@think-space.org

O programu Misli prostor / Think Space

Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Prva gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, pripremila je glavnu ovogodišnju temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica.

Četiri natječaja koja će istraživati temu granica nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori koji će oblikovati natječajne programske zadatke za natjecatelje su:
 

Podrška programu Misli prostor / Think Space

Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Ureda za strategiju i planiranje, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba kao kulturnog središta arhitektonske misli.

Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS i Čovjek i prostor te Večernji list.

Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice dostupne su na internet adresi http://www.think-space.org/

Nekoferencija

Izvan granica od 18. do 20. studenog u Laubi - kući za ljude i umjetnost u Zagrebu.

Kruna i veliko finale programa Misli prostor/Think Space nekonferencija Izvan Granica omogućit će sudionicima i pobjednicima iz četiri međunarodna natječaja da se u Zagrebu susretnu sa svjetski poznatim arhitektima koji su žirirali natječaje, te da uživo razmjene ideje i predstave koncepte svojih radova. Osim predstavljanja radova na skupu Izvan Granica bit će organizirana i svečana dodjela nagrada pobjednicima kroz četiri natječaja iz godišnjeg ciklusa te izložbe prijavljenih projekata, nagrađenih i nenagrađenih.

Predavači

Njirić, Hrvoje, Autor

Vezane vijesti

03/10/2011 - 03/10/2011

Think Space: rok za ranu kotizaciju

Podsjećamo vas da je utorak 4. listopada 2011 zadnji dan za prijavu na sudjelovanje u natječaju Moralne granice po povoljnijoj natječajnoj pristojbi od 220 kuna (30 eura), a u razdoblju od 5. do 28. listopada pristojba će iznositi 330 kuna (45 eura).

22/09/2011 - 22/09/2011

Predsjednik Josipović podržao Think Space

Predsjednik RH prof.dr.sc. Ivo Josipović prihvatio visoko pokroviteljstvo nad nekonferencijom Izvan granica.

22/09/2011 - 22/09/2011

U Laubi predstavljene Moralne granice

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) u suradnji s partnerom, Laubom - kućom za ljude i umjetnost, predstavili su sinoć četrvrti, ujedno i posljednji natječaj u ovogodišnjem Misli prostor / Think space ciklusu.

21/09/2011 - 21/09/2011

Moralne granice u Laubi - Pogledajte video najavu!

Prezentacija i predstavljanje natječaja na temu Moralnih granica u sklopu programa Misli prostor / Think space - Nesavršena dužnost: Ostvarive utopije prof. Hrvoja Njirića održat će se u srijedu, 21. rujna u Laubi, kući za ljude i umjetnost, Baruna Filipovića 23a, s početkom u 20 sati. Svi prisutni pozvani su na tulum u Teatru &TD nakon prezentacije gdje Lauba gostuje i glazbuje od 22 sata

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Njirić, Hrvoje
Autor

Think Space 2011 BORDERS

Ciklus konceptualnih arhitektonskih natječaja
Platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu ideja
Mreža kreativnih mislilaca koja seže preko kulturnih, geografskih i institucijskih granica
 

Iz ciklusa

21.12.2011 - 23.01.2012
Think Space izložba u Medijateci

18.11.2011 - 20.11.2011
Prva Think Space Nekonferencija: Izvan granica

18.11.2011 - 20.11.2011
Izvještaj s Nekonferencije 18.-20.11.2011.

18.11.2011 - 20.11.2011
Nekonferencija - ‘Izvan granica’ 18.-20.11.2011.


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.