Kalendar

Radionica 2D>3D

21.01.2011 - 21.01.2011
Ciklus: Mala škola arhitekture - Prostor i ja

U petak, 21.01.2011. u Osnovnoj školi J. J. Strosmayera održana je radionica pod nazivom 2D>3D iz ciklusa Mala škola arhitekture - Prostor i ja.

Posljednja u nizu DAZ-ovih arhitektonskih radionica za djecu održala se u Osnovnoj školi J.J. Strossmayer. Radionica je istraživala vezu plohe i volumena. 

Polaznici, učenici drugog razreda, iz kartona su izrezivali predloške plašteva te ih savijali u geometrijska tijela i slagali u prostorni kolaž, 'mali grad'. Dobivena tijela slagali su potom u razne prostorne ansamble, uz diskusiju koju je vodila učiteljica Dubravka Kosier. 

U vođenju radionice, uz Luku Korlaeta, sudjelovale su i Gordana Košćec (OPA), Davorka Perić (DAZ) i Mia Roth-Čerina (AF), kao i studenti diplomskog studija na AF Zagreb Tamara Vidović i Ivan Zloušić.

 

Mala škole arhitekture: Prostor i ja

arhitektonske radionice za djecu zagrebačkih osnovnih škola u DAZ-u

Društvo arhitekata Zagreba u školskoj godini 2010./2011. pokrenulo je  arhitektonske radionice za djecu zagrebačkih osnovnih škola, koje se odžavaju kako u DAZ-u tako i zagrebačkim osnovnim školama. Radionice vode različiti arhitekti i arhitektonski uredi u suradnji s učiteljima likovne kulture. U radionicama djeca istražuju, crtaju, grade, oblikuju, upoznaju svijet arhitekture i urbanizma kroz kreativnu igru i stvaranje.

Program je dio inicijativa s dugoročnim ciljem razvijanja vizualnog senzibiliteta, a cilj uključiti što više učenika u ovaj projekt, te ostvariti kvalitetnu suradnju između arhitekata, edukatora i škola. Želja nam je da ovakav oblik rada s djecom stvori preduvjete za kvalitetno vizualno obrazovanje, te da radionice posluže kao pilot-projekti mogućih aktivnosti u okviru nastave likovne (vizualne) kulture, izbornih ili slobodnih aktivnosti.

“Kvalitetu našeg budućeg okoliša odredit će djeca današnjice. Njihova sposobnost da donose trezvene, informirane odluke ovisit će o znanju, vještinama i sposobnostima koje će steći u tijeku svog obrazovanja. Njihov dom, škola, susjedstvo i zajednica šalju im poruku o njihovom mjestu na svijetu. U dobru ili zlu, okoliš pruža kontekst, ‘cadre de vie’, koji tako izrazito utječe na fizičku i psihološku kvalitetu njihovih života, i u kojima će stasati u buduću ulogu građana.” (Iz ciljeva programa Architecture & Children: UIA Built Environment Education Network)

 

Radionice vode: Archisquad, Luka Korlaet, Njirić+, Hura arhitektura, Neda Cilinger, Log Urbis, 3LHD, Produkcija 004, te sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre s Pulskom grupom.

Malu školu arhitekture organiziraju: Društvo arhitekata Zagreba, Odbor Arhitektura i djeca pri Hrvatskoj komori arhitekata i Udruga za promicanje vizualne kulture OPA.

 

Detaljnije o ciklusu i temama radionica pročitajte ovdje.

1. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Prostorni crtež
2. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Oduzimanje
3. RADIONICA: Mala škola arhitekture - Prostor i ja: Razigrani javni prostori 

Predavači

Korlaet, Luka, Autor

rođen 1974. u Zagrebu; diplomirao 2001. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; dobitnik nagrade prof. Filipovića i Rektorove nagrade; od 2001. radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; od 2007. član HKA; apsolvirao doktorski studij iz oblasti urbanizma; sudjeluje u nastavi projektiranja stambenih zgrada; sudjelovao na brojnim arhitektonskim natječajima te osvojio i nekoliko nagrada od kojih 2 prve; 2009.-2011. član Izvršnog odbora DAZ-a; vodi program predavanja utorkom te uređuje web-stranicu Društva; član Organizacijskom tima Think Space-a; član Odbora za obrazovanje HKA.

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Predavači

Korlaet, Luka
Autor

Mala škola arhitekture - Prostor i ja

U Društvu arhitekata Zagreba održavaju se arhitektonske radionice za djecu zagrebačkih osnovnih škola. Radionice vode različiti arhitekti i arhitektonski uredi u suradnji s učiteljima likovne kulture.

Iz ciklusa

05.06.2013 - 05.06.2013
Izložba Prostor.i.ja - Mala škola arhitekture 2010.-2013. u MSU

31.08.2012 - 31.08.2012
Počinje nastava i u Maloj školi arhitekture

23.05.2012 - 23.05.2012
Mala škola arhitekture u Osnovnoj školi Šestine

29.03.2012 - 29.03.2012
Mala škola arhitekture u Osnovnoj školi Šestine


 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.