Izložba

Zoološki vrt u Zagrebu 1925. – 2015.

Autor/izvor: DAZ / MGZ 21/07/2015

Otvorenje izložbe o zagrebačkom Zoološkom vrtu u četvrtak 23. srpnja u 20 sati u Muzeju grada Zagreba

Mjesto i značenje Zoološkog vrta u Zagrebu tijekom povijesti duge 90 godina nezaobilazna je činjenica u formiranju slike identiteta Zagreba.

Otvoren je 27. lipnja 1925. u perivoju Maksimir zalaganjem ing. Mije Filipovića, osnivača, i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika arh. Vjekoslava Heinzela. Prvih nekoliko godina razvoja moglo bi se nazvati romantičarskim razdobljem budući da se vrt formirao – nabava životinja, širenje terena, izgradnja nastambi – zahvaljujući svesrdnoj pomoći građanstva, prijatelja i uvjerenih entuzijasta, zagovaratelja i podupiratelja inicijative o potrebi postojanja ove kulturne i obrazovne ustanove u Zagrebu.

Od samih početaka te tijekom njegova devedesetogodišnjeg postojanja Zoološki vrt je privlačio znatiželjnike u velikom broju, Zagrepčane i goste grada. Istovremeno je proživljavao više i manje sretna razdoblja. O tome svjedoči ova izložba nastala na temelju istraživanja izvorne arhivske građe, opsežne postojeće fotodokumentacije profesionalnih fotografa i amatera, predmeta prikupljenih iz drugih srodnih ustanova te suradnje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba.

Kroz priču o Zoološkom vrtu ispričanu medijem izložbe prati se suživot životinja i ljudi, životinja i njihovih timaritelja, posjetitelja, upravitelja odgovornih za funkcioniranje vrta te njihovih brojnih suradnika zahvaljujući kojima se vrt stalno osuvremenjivao.

Tri ključna razdoblja u razvoju obilježena su poduzetim uređenjima vrta 1930-ih i 1950-ih godina te trećom fazom započetom 1990-ih godina koja traje i danas. Tijekom povijesnog razvoja svako od ta tri razdoblja bilo je obilježeno nekim prostornim, građevinskim i arhitektonskim uređenjem vrta, odnosno izgradnjom modernih nastambi.

Izložba se velikim dijelom referira i na tijek medijskog praćenja novosti u Zoološkom vrtu, u dnevnom tisku te brojnim sačuvanim filmskim materijalima koji su bilježili ambijent, atmosferu i život u vrtu, od prvog filmskog zapisa 1926. godine do današnjih dana.

Atrakcije vrta, dolazak prvih egzotičnih životinja i rekreiranje konteksta njihova života u vrtu – prvi majmun, prvi lav, prvi slon, prva žirafa, prvi morski lavovi – samo su neke od priča koje su prisutne na izložbi. Gotovo su uvijek tu i ljudi s kojima se životinje sprijateljuju, od Mije Filipovića, prvog Orpheusa Zoološkog vrta u Zagrebu, do svih drugih prijateljstava sa životinjama.

Specifičan medij izložbe omogućuje laku komunikativnost prezentiranih sadržaja, potiče interes te uključuje i velike i male posjetitelje koji su posredno ili neposredno, kroz tri generacije, do danas mogli obuhvatiti svoje doživljaje, emocije i iskustva povezana sa Zoološkim vrtom. Program igraonice za djecu, kao sastavni dio izložbe, potaknut je igrom – slagalicom Zoološki vrt iz fundusa Muzeja koja je bila vrlo popularna, a mogla se kupiti u trgovini Mavre Druckera, Ilica 39, u Zagrebu dvadesetih godina prošlog stoljeća.Željka Kolveshi

 

Koncepcija izložbe: Željka Kolveshi


Stručni suradnici: Charlotte Frank, Katarina Horvat, dr. sc. Srećko Leiner, Carmen Lhotka, Dubravka Petek, Marija Sabolić, mr. sc. Dubravka Zaninović Stančec

Prostorno i likovno oblikovanje izložbe: Adriana Čulek, dia

Vizualni identitet i grafičko oblikovanje izložbe i promidžbenog materijala: Iva Marochini

Multimedija: Darko AntošViše o izložbi pogledajte na www.mgz.hr

 

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: