Predavanje

Židovi i Jelačić plac

Autor/izvor: DAZ 14/12/2015

U sklopu izložbe "Židovi i Zagreb" u srijedu, 16. prosinca 2015. s početkom u 18h u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2, predavanje „Židovi i Jelačić plac“ održat će dr. sc. Snješka Knežević.

Izložba Židovi i Zagreb temelji se na kulturno-povijesnom vodiču Židovski Zagreb, objavljenom 2011. i tvori s njim cjelinu. Slikom i tekstom, ograničenom na činjenice, na 56 panoa, u 26 tematskih cjelina s 415 slikovnih priloga izložba predstavlja postojanje i život  Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine i razdoblja modernizacije – od sredine 19. stoljeća sve do 1941. godine, kad počinje vrijeme patnje i stradanja, doba Holokausta.

Težište je prikaza udio Židova na svim područjima života: u privredi i industriji, trgovini i bankarstvu, znanosti i medicini, sportu, izdavaštvu i publicistici, kulturi i filozofiji, arhitekturi  i umjetnosti.

Ukratko, izložba upućuje na ulogu Židova u nastanku modernog Zagreba kao i modernog društva. No predstavlja i sadašnjost – život Židovske općine Zagreb, njezine tradicionalne, ali i javne aktivnosti, uglavnom na području kulture i umjetnosti, napokon malu galeriju ličnosti koje su svojim radom zadužile Zagreb i ujedno se ubilježile u povijest Židova u Zagrebu.

Izložbu možete pogledati do 20. prosinca 2015. , a ulaz na predavanje u srijedu 16. prosinca u 18h je slobodan.

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: