Projekt

Zeleni krovovi za novo lice Beiruta

Autor/izvor: DAZ 12/01/2012

StudioInvisible dao je prijedlog za povećenja zelenih površina u Beirutu kroz sadnju krovnih vrtova. Ideja koja nije nova ipak je posebna zbog radikalnog pristupa koji podrazumijeva da apsolutno svaka zgrada dobije svoj krovni vrt. Tako bi se percepcija Beiruta promijenila od džungle asfalta do novih Babilonskih visećih vrtova, a cijeli grad bi postao prepoznatljiv po svojoj krovnoj šumi.

Beirut, glavni grad Libanona, ima 0.8 metara kvadratnih zelenih površina po glavi stanovnika što je daleko ispod preporučene vrijednosti od 12 m2 po standardima WHO-a (World Health Organization). Beirutski arhitektonski ured StudioInvisible ponudio je rješenje za ovu izrazito nepovoljnu situaciju. Odvažan, i u neku ruku drastičan, prijedlog predviđa sadnju krovnih vrtova na vrhu svih zgrada. Poticaj za provedbu ovog rješenja je osiguran kroz povlastice i porezne olakšice za stanare i vlasnike zgrada s uređenim i održavanim zelenim krovom, a razne tvrtke koje se bave sadnjom vegetacije i vrtlarstvom nudile bi popuste i sponzorstva. Osim što bi ovakvi vrtovi imali pozitivan utjecaj na čistoću zraka i općenito na klimatske uvjete, stanari bi dobili priliku uzgajati vlastito voće i povrće na krovu svoje zgrade.

Problemi oko drenaže i mogućeg rušenje stabala jakim vjetrom, eliminirali bi se sadnjom bilja u tegle tj. žardinjere. StudioInvisible predložio je nekoliko biljnih vrsti koje bi uspješno rasle pod lokalnom klimom, a koje su pritom pogodne i za sadnju u posude. Na listi su stabla i grmlje poput masline, paprike, šipka, bijelog duda i slično.

Fotografije: Wassim Melki, StudioInvisible

Komentari

Morate biti logirani kako bi mogli komentirati.

Projekt

STUDIO UP: Hotel Amarin

09/03/2017

Predstavljamo projekt Studija Up, Hotel Amarin smješten u Rovinju.

Projekt

SODA arhitekti – Kuća B

16/02/2017

Predstavljamo projekt studija SODA arhitekti: Kuća B

Projekt

Dinko Peračić i Roman Šilje - Građevinski fakultet u Osijeku

09/02/2017

Predstavljamo projekt autora Dinka Peračića i Romana Šilje: Građevinski fakultet u Osijeku