Misli prostor / Think Space

Zatvorene Geopolitičke, otvorene Ekološke granice

Autor/izvor: DAZ 18/05/2011

Dodjeljene su dvije prve nagrade i tri posebna priznanja u drugom međunarodnom natječaju u sklopu programa Misli prostor, te je otvoren treći natječaj čiji je žirator Francois Roche

Drugi natječaj Geopolitičke granice u sklopu programa Misli prostor privukao je 87 autora iz 27 zemalja koji su prijavili 49 projekata.

24 autora i 25 autorskih timova iz Australije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Kanade, Čilea,  Kine, Hrvatske, Cipra, Danske, Dominikanske Republike, Egipta, Francuske, Grčke, Gvatemale, Irske, Italije, Meksika, Nizozemske, Porto Rica, Rumunjske, Španjolske, Sudana, Švicarske, Turske, Velike Britanije i Sjedinjenih američkih država bavili su se mnogim poznatim konfliktima i tenzijama u svijetu, ali neki su projekti otkril i skrivene neravnoteže u dijelovima svijeta gdje podjele nisu očite na površini.

Ocjenjivački tim, Teddy Cruz, žirator Geopolitičkih granica  i Eva Franch i Gilabert, gošća kustosica ovogodišnje teme, dodijelio je dvije prve nagrade i tri posebna priznanja.

Rezultati

Prva nagrada A: 650 Eura
Border Archipelagos of the Narrow Passages

Autor:
Konstantinos Papadimitrakopoulos, Grčka

Prva nagrada B: 650 Eura
Common Visions: The Case of Prespa Region

Autori:
Despoina Gkirti, Grčka
Efthymios Dimopoulos, Grčka

Priznanje 1: 350 Eura
Metropolitical Void

Autori:
Rémi van Durme, Belgija
Denis Glauden, Belgija

Priznanje 2: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Big Bang

Autori:
Fatima Ruiz, Francuska
Martin Coustenoble,  Francuska
Walter Libertino, Italija
Giulia Marchi, Italija

Priznanje 3: 200 Eura (kao jedinstvena slika)
Mediterranean Union

Autori:
Adrian Lahoud, Australija
Samuel Szwarcbord, Australija

Pogledajte opći komentar natječaja i galeriju pristiglih radova. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovom natječaju, žiratoru gospodinu Teddyju Cruzu i čestitamo svim dobitnicima nagrada.

Ali to nije sve!

Novi - treći natječaj, čiji je zadatak oblikovao François Roche, suosnivač arhitektonske prakse R&Sie(n) i voditelj istraživačkih laboratorija “new-territories” u Parizu i Naprednog studija – Gsapp na Sveučilištu Columbia u New Yorku, poziva natjecatelje na radikalno promišljanje postojećih odnosa između ljudskog roda i izgrađenog okoliša kroz uspostavljanje novih arhitektonskih protokola suživota u potrazi za novom parcijalno–totalnom ekologijom: 'YUmen[eco]tec-pharming'.

'U prošlosti je arhitektura uvijek djelovala kao posrednik između čovjeka i izgrađenog okoliša, unutar antropocentričnog ideološkog okvira s determinističkim pristupom. Ovaj natječaj nastoji izbjeći ovaj izravan odnos i priziva pristupe koji su u stanju proizvesti nove socio-ekološke scenarije koji ponovno promišljaju naše postojeće ideje i predrasude, u odnosu na pojmove ravnoteže i održivosti u okviru Zapadne kulture.
Te nove socio-ekološke arhitektonske vizije dat 
će novo razumijevanje i novi niz mogućih odnosa ljudi s planetom.
'
François Roche

Rok za predaju radova na natječaj Ekoloških granica je 28 lipnja 2011 (Tue), 12:00, CET a rezultati će biti objavljeni 12. srpnja 2011 na službenim stranicama programa Misli prostor / Think Space.

Natječajna pristojba iznosi 220 kuna (30 eura) u razdoblju od 17. svibnja do 14. lipnja 2011 godine. Nakon tog roka natječajna pristojba  iznosit će 330 kuna (45 eura).
 
Nagrade:
1.nagrada 1000 €
2.nagrada 700   €
3.nagrada 350   €
 
Medijski pokrovitelj ORIS osigurao je i ORIS paket koji uključuje godišnju pretplatu na Oris - časopis za kulturu i arhitekturu te slobodan ulaz na Dane Orisa u listopadu 2011. u Zagrebu za sve nagrađene tijekom 4 natječaja.

Natječajni zadatak i informacije za sudionike možete naći ovdje. Pozivamo Vas da se pridružite programu i sudjelujete u aktualnom natječaju Ekološke granice.

O programu Misli prostor / Think Space

Think Space nastoji potaknuti dijalog između svjetski poznatih i priznatih autora te velikog broja stručnjaka i studenata arhitekture, dizajna, krajobrazne arhitekture, humanističkih znanosti i umjetnosti iz cijeloga svijeta kroz formu natječaja i oko zadane godišnje teme.

Prva gošća kustosica u prvom ciklusu Eva Franch Gilabert, direktorica Storefront for Art and Architecture iz New Yorka, pripremila je glavnu ovogodišnju temu Granice – Borders. Tema Granica provlači se kroz četiri različita scenarija - geopolitički, ekološki, urbani i moralni - u cilju uspostavljanja sveobuhvatnog polja propitivanja prostornih izazova suvremenog društva. Istodobno omogućujući različite stupnjeve istraživanja, ovaj ciklus natječaja ulazi duboko u konceptualni prostor stvaranja promjena - u područje granica.

Četiri natječaja koja će istraživati temu granica nastoje proizvesti katalog uvjeta suvremenog života u društvenim, političkim i kulturnim sferama, te katalog arhitektonskih rješenja za iste. Međunarodni žiratori koji će oblikovati natječajne programske zadatke za natjecatelje su:

  • Urbane granice: Shohei Shigematsu
  • Geopolotičke granice: Teddy Cruz
  • Ekološke granice: François Roche
  • Moralne granice: Hrvoje Njirić

Podrška programu Misli prostor / Think Space  

 

 

Pokroviteljstvo nad ovim programom preuzeo je i Gradonačelnik grada Zagreba gospodin Milan Bandić, na preporuku i podršku Ureda za strategiju i planiranje, prepoznajući vrijednost Think Space programa koji svojim međunarodnim dosegom doprinosi izgradnji i pozicioniranju Zagreba kao kulturnog središta arhitektonske misli.

Podršku programu pružile su i strukovne udruge Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata te Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zatim tvrtke koje su također prepoznale njegov potencijal - ACO, Lindner, Lejmer i Ellabo. Medijski pokrovitelji su strukovni časopisi ORIS i Čovjek i prostor te Večernji list.

Dodatne informacije o programu Misli prostor / Think Space: Granice dostupne su na internet adresi think-space.org

Sljedeći natječaj u ovogodišnjem ciklusu programa Misli prostor: Moralne granice  biti će otvoren 6. rujna 2011! Žirator -  Hrvoje Njirić. Pridružite se!

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.