Konferencija 2020

Zaključci Konferencije "Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled"

Autor/izvor: DAZ 16/11/2020

Konferencija "Budućnost Zagreba nakon potresa - Arhitektonski pogled" održala se od 10. do 13.11.2020. u organizaciji Društva arhitekata Zagreba i uključila više od 20 predavača i dionika Okruglog stola, te preko 1000 sudionika koji su nas svakog dana pratili uživo.

Snimka svih dana konfrencije dostupna je na YouTube kanalu DAZ-a, na poveznici: https://youtube.com/DAZhr, dok program cijele konferencije možete preuzeti ovdje.

Na kraju četvrtoga dana konferencije izneseni su zajednički zaključci proizašli iz izlaganja i razgovora svih nazočnih sugovornika, kako u klupskom prostoru Društva arhitekata Zagreba, tako i preko online platforme.
Zaključke donosimo u nastavku:

_____________________________________________________________________
 
Grad je suživot ljudskih aktivnosti u urbanom prostoru. Niti jedan segment pri tome ne treba izostaviti. 
 
Interdisciplinarni pristup, sinergijska rješenja uz uvažavanje svih dionika, od stručnjaka svih inženjerskih struka: arhitekata, građevinara, strojara i elektroinženjera, geodeta, prometnih inženjera, te povjesničara umjetnosti, sociologa, demografa, geografa, pravnika, ekonomista i svih drugih stručnjaka i građana našeg grada jedini su put da se destruktivne posljedice potresa od 22. ožujka 2020. godine pretvore u priliku novog razvoja.
 
Grad osviješten potresom postaje svjestan očiglednosti potreba urbane obnove. Urbana rekonstrukcija koja je predviđena zakonom nije dovoljna. Treba krenuti prema procesima urbane revitalizacije i regeneracije koji uključuju i društvenu i ekonomsku obnovu s kojom će jezgri Grada Zagreba biti vraćena puna povijesna vrijednost te biti dana dodatna vrijednost kvalitete življenja, boravljenja i korištenja. Za realizaciju tih procesa potrebna je potpuna participacija stručne i opće javnosti u svim procesima, uz novi sustav prostornog planiranja.
 
 
Kulturna baština grada i države naslijeđe je koje nas čini ponosnim naše povijesti. U procesima obnove ona vrijedna baština mora biti valorizirana i sačuvana, a nove vrijednosti mogu biti interpolirane u tkivo grada na primjerenim mjestima baštinski nevrijedne i uništene izgradnje.
 
 
Gospodarske aktivnosti u urbanim cjelinama osnova su života. Tako i turizam doprinosi kvaliteti života, no njegov razvoj ne smije dominirati, već treba biti u sinergiji s drugim gospodarskim aktivnostima i društvom u cjelini. Prostornim planiranjem treba definirati razvoj turizma koji nadilazi predodređene mu zone, te i za tu potrebu treba razvijati dodatnu infrastrukturu, kako lokalno tako i na nivou države, s naglaskom na javne prostore i željeznički promet. Nove tipologije i novi oblici rada, stanovanja i turizma su već prisutni, isprepliću se, i prema tim promjenama kao društvo trebamo biti otvoreni.
 
Znanstvena i sveučilišna zajednica našeg grada, obilježavajući 350 obljetnicu Sveučilišta, predstavlja izniman interdisciplinaran splet znanja nužnih za urbanu obnovu grada. Razvoj Sveučilišta i novog kampusa, te obogaćenje studentske, istraživačke i nastavničke populacije s inozemnim gostovanjima, treba unesti nove vrijednosti u naš grad.
 
 
Šire promatrano, i ciljevi zacrtani u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine trebaju biti pokretač mnogih dopunskih procesa obnove Zagreba i okolice nakon potresa. Održivost gospodarstva i društva, jačanje otpornosti na krize poput ovog potresa, zelenim i digitalnim tranzicijama te ravnomjernom regionalnom razvoju i inovacijama i konkurentnosti kroz ulaganja u znanje i ljudske potencijale nužni su segment i obnove Zagreba i okolice od posljedica potresa.
 
 
U europskim okvirima trebamo se osloniti na viziju „Novog europskog Bauhausa“ Europske komisije, koja u traženjima budućnosti Europe poziva na sinergiju znanosti i tehnologije te umjetnosti i kreativnosti kao oslonca razvoja. Takav razvoj temelji se na tradicijama Europe, u cilju ostvarenja održivosti sa stilom, poruka koja nam svima treba ostati u pamćenju pri obnovi nakon potresa.
_____________________________________________________________________
 
ZAHVALE za uspješno provedenu prvu DAZ-ovu online konferenciju:
Pokroviteljima:
 • Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, uz posebnu zahvalu Ministru Darku Horvatu na njegovom uključenju u konferenciju
 • Ministarstvu kulture i medija, uz posebnu zahvalu pomoćniku ministrice Nine Obuljen Korižinek – Davoru Trupkoviću na sudjelovanju
 • Ministarstvu turizma i sporta, uz posebnu zahvalu ministrici Nikolini Brnjac na uključenju
 • Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz posebnu zahvalu ministru Radovanu Fuchsu na uključenju
 • Gradu Zagrebu, uz posebnu zahvalu zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, gospođi Oliveri Majić na uključenju
 • Sveučilištu u Zagrebu,  uz posebnu zahvalu rektoru Damiru Borasu na uključenju
Našim partnerima:
 • Hrvatskoj komori arhitekata, uz zahvalu na dodjeljenh ukupno 10 bodova/sati u program Stalnog stručnog usavršavanja 
 • Udruženju hrvatskih arhitekata
 • Arhitektonskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, uz posebnu zahvalu dekanu Bojanu Baletiću na sudjelovanju
 • Hrvatskom odboru ICOMOS-a, uz zahvalu za sudjelovanjem njenog predstavnika Marka Špikića 
Sponzorima:
 • Platinastim: Caparol, Fibrenet, Rofix i Spegra
 • Zlatnim: Mapei i grupacija Winerberger, Pipelife i Semmelrock
 • Srebrnim: zajednica davatelja PVC sustava za građevinsku stolariju pri HGK
 • DAZ prijatelji: Alukonigstahl, Rockwool, Thermostone, Signify i Vaillant
 • Stručnom partneru: Greenika
 • Medijskom partneru: Dom na kvadrat
Dalje zahvale idu svima vama, sudionicima – kojih je prema prijavama bilo preko 1000, a svakodnevno oko 250 sudionika na zoom platformi, te stotine pregleda na youtube kanalima DAZ i našeg medijskog partnera.
Zahvaljujemo i četirima programskim voditeljima i voditeljima okruglih stolova – Ivanu Križiću, Kristini Perkov, Draženu Arbutini, Sunčani Rapaić i Zrinki Barišić Marenić.
Zahvaljujemo Članovima stručnog i tehničkog organizacijskog odbora, ponajviše tajniku našeg društva  Želji Staniću i Snježani Turaliji, te svima koji su prenijeli vijest o održavanju naše konferencije.
I na kraju – zahvala na vrhunskom programu: sa više od 23 predavača i dionika okruglih stolova te ukupno 20 izvrsnih i stručnih predavanja.
 
 
Fotografije: Staša Popadić

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

  25.11.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu


Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:


  


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2023 DAZ.