Zimske ture arhitekture

Zaključak Zimskih tura arhitekture

Autor/izvor: DAZ 07/03/2013

Kraj veljače ne samo da nam donosi dugo očekivani nagovještaj proljeća, već i završetak ovogodišnjih Zimskih tura arhitekture u Društvu arhitekata Zagreba. Proteklog mjeseca imali smo priliku vidjeti niz predavanja, radionica, prezentacija i izložbi. Održana su i dva međunarodna skupa – II. Think Space Past Forward Nekonferencija te III. radionica City Acupuncture projekta, koja se odvijala na zagrebačkoj Trnjanskoj Savici.

Još početkom mjeseca DAZ i Af ugostili su Antonija Pušića poznatijeg nam kao Rambo Amadeus. Kao angažirani aktivist za očuvanje okoliša i održivi razvoj, Rambo nam je održao inspirativno i duhovito predavanje „Od pećine do nebodera pa opet do pećine. Izazovi bliske budućnosti." o energetskoj učinkovitosti i izazovima koji nas očekuju u budućnosti održivog razvoju okoliša.

Think Space program već drugu godinu za redom kao online platforma za progresivne mislioce arhitekture stječe sve više natjecatelja i interesanata. Ove godine, uz natječaj Past Forward koji je propitivao tri ikonička arhitektonska natječaja – Blur Building, The Peak i Yokohama Terminal, Think Space je zakoračio i u sferu arhitektonske kritike. Na ovogodišnjoj Nekonferenciji u Laubi pridružili su nam se mnogobrojni gosti iz inozemstva i Hrvatske, a uspješno zaključivanje II. Nekonferencije bitan je zalog za budućnost ove platforme.

Drugi međunarodni program DAZ-a – City Acupuncture je regionalnog karaktera i orijentiran na ciljane intervencije u svrhu poboljšanja kvalitete života građana. Nakon skopskog i beogradskog izdanja, ciklus radionica se nastavio na zagrebačkom Trnju. Sudionici iz cijele regije, kao i iz Hrvatske, pet dana su, u  suradnji s lokalnim stanovništvom, mentorima i gostima predavačima radili na detekciji i analizi problema te na konceptima rješavanja kvartovskih problema u malenom mjerilu. Završna prezentacija je održana u četvrtak u MO Trnjanska Savica, a najbolji će biti izabrani i za realizaciju.

Tijekom trnjanske akupunkture pridružilo nam se još nekoliko gostiju koji su obogatili zagrebački zimsko-arhitektonski krajolik. Iz Austrije nam je stigao Horst Hörtner – voditelj Ars Electronica Futurelaba, vodećeg svjetskog „atelje-laboratorija“ koji se bavi digitalnom umjetnošću na pragu znanosti te uvijek jedan korak ispred vremena. Horst je održao dva predavanja na kojima je predstavio povijest i projekte Ars Electronice, krovne institucije unutar koje djeluje Futurelab kao njegova istraživačka komponenta. Više o Futurelabu možete pročitati u našem intervju koji smo napravili s Horstom ovdje.

Druga gošća, te ujedno jedan od gostiju kritičara ovog izdanja City Acupuncture, je Mari Jaakonaho, simpatična arhitektica i dizajnerica iz Helsinkija koja se u svom radu bavi vizualnom i arhitektonskom edukacijom djece. Kako to u praksi funkcionira nam je Mari pokazala na radionici za djecu održanoj na Trnju u sklopu City Acupuncture Trnje, a Mari je bila uz Anu Struna Bregar - Arhitektura in otroci, Biljana i Bratislav Baranković iz PROCES - edukativna arhitektura te Miu Roth Čerinu jedna od sudionica cijelodnevne radionice i okruglog stola održanog prošli tjedna, koji se bavio vizualnom edukacijom djece.

Uz već nabrojana događanja tu su bili i programi naših sekcija za interijer i arhitektonsko naslijeđe. Raspravljalo se o dizajnu interijera sakralnih objekata, gosti su nam bili Robert Križanjak i Roman Vukoja, a u predavanju „Osječka Tvrđa – projekti i realizacije“ Ivana Sudić i Grgur Marko Ivanković prezentirali su napredak istraživanja, projekata i realizacija. 26. veljače Michael P. Smithing je održao predavanje o tržišnom plasiranju ideje zelenih zgrada investitorima i zakupcima prostora u suorganizaciji Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, RICS-a i Društva arhitekata Zagreb te uz sponzorstvo tvrtke Jones Lang LaSalle.

Ovime zaključujemo naše Zimske ture arhitekture. Zahvaljujemo svim sponzorima koji su omogućili realizaciju ovako bogatog i zanimljivog programa prošlog mjeseca. Veselimo se proljeću u DAZ-u i novim zanimljivim izazovima i projektima.

 

Podrška programu:

Partner programa:   

 

Srebrni sponzor:                    

                             

Popora:                           

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.