Nagrada

Zaha Hadid po drugi put dobila nagradu Stirling

Autor/izvor: DAZ 11/10/2011

Poznata arhitektica Zaha Hadid drugu godinu zaredom osvojila je nagradu Stirling koja se dodjeljuje za projekte britanskih arhitekata. Prošle godine nagradu je zaslužila za muzej MAXXI u Rimu, a ove godine nominirana je s projektom za Akademiju Evelyn Grace u Londonu.

RIBA - Royal Institute of British Architects svake godine dodjeljuje nagradu Stirling za projekte izgrađene ili projektirane u Velikoj Britaniji. Ove godine, kao i prethodne, nagradu je osvojila Zaha Hadid. Među nominiranima bili su David Chipperfield za muzej Folkwang u Essenu, studio Bennetts Associates Architects za Royal Shakespeare Theatre, Allford Hall Monaghan Morris za zgradu Angel u Londonu, studio Hopkins Architecs za stadion The Velodrome i O'Donnell i Tuomey s kulturnim centrom An Gaelaras u irskom Derryju.

Svečano proglašenje dobitnice nagrade Stirling održano je u centru Magna u Roterhamu, a Hadid, koja je istaknula kako zaista nije očekivala ovogodišnju nagradu, za to je vrijeme bila u SAD-u te osobno nije prisustvovala svečanosti. Osim priznanja, nagrada donosi i 20.000 funti.

Akademija Evelyn Grace, projekt vrijedan 36,6 milijuna funti, građevina je kojom dominiraju beton i velike staklene površine, a proglašena je 'najboljom novom europskom građevinom izgrađenom ili projektiranom u Velikoj Britaniji'. Sagrađena je na mjestu koje je nekada bilo odlagalište otpada, što se prema novom izgledu eksterijera kojim dominira zelenilo i trkaće staze, nipošto ne bi dalo zaključiti.

Zaha Hadid, arhitektica rođena 1950. u iračkoj prijestolnici Bagdadu, prije arhitektonskog studija u Londonu diplomirala je matematiku na Američkom sveučilištu u Beirutu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih je svakako najupečatljivija nagrada Pritzker. Najpoznatiju svjetsku nagradu za arhitekturu osvojila je 2004. te time postala prva žena nagrađena Pritzkerom.
Evelyn Grace Academy


 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: