Javna tribina

Zadruga otvorene arhitekture - Udruživanje u arhitekturi

Autor/izvor: DAZ / Dan D 07/06/2016

U petak 10. lipnja 2016. od 19.00 – 19.45 u Močvari u sklopu manifestacije Dan D održat će se javna tribina Udruživanje u arhitekturi na kojoj sudjeluju Iva Marčetić, Matija Pajić i Ivan Vadanijel.

Kakva je uloga arhitekata u proizvodnji prostora, a kakva u radnim odnosima? Završili smo arhitektonski fakultet, spremili diplomu na policu između “Neuferta” i “Jansona” i proveli nekoliko godina radeći u privatnim praksama  manje ili više poznatih arhitekata. Puno se radi, ali se slabo naplaćuje; ima lijepih projekata, češće na papiru nego u realizaciji, ali se prehranjujemo legalizacijama. Priče nam se razlikuju samo u nijansama. Kriza je ponovo stavila u prvi plan ono što je odavno zanemareno – za što i koga rade arhitekti, za što nas se točno školuje? Podređivanje logici tržišta i profita primorava nas na ideju da je arhitektura biznis u kojem smo jedni drugima tek konkurencija, a gradnja zadovoljavanje odnosa između famoznog investitora i njegovog arhitekta.

Na tribini “Udruživanje u arhitekturi” razgovarat ćemo o drugačijim oblicima udruživanja arhitekata, o odnosu prema radu u arhitekturi i solidarnosti među radnicima u arhitekturi, udruživanju sa ostalim akterima u gradnji te primjerima udruživanja krajnjih korisnika i kako je takvim udruživanjima moguće utjecati na dostupnost i kvalitetu arhitekture.
Kroz razgovor sa sudionicima tribine predstavit ćemo ideju osnivanja arhitektonskih zadruga kao i Zadruge za etično financiranje i građevinske sekcije unutar nje.


Na tribini sudjeluju:
Iva Marčetić – Pravo na Grad i Zadruga Otvorena arhitektura
Matija Pajić – student AF u Zagrebu, suvlasnik firme Membrain projektiranje d.o.o.
Ivan Vadanjel – Zadruga Otvorena arhitektura, Zadruga za etično financiranje

Više o Danu D saznajte ovdje.

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: