Javni prostor

Zaboravljeni splitski spomenik-svjetionik

Autor/izvor: Saša Šimpraga 04/09/2012

Izuzetni splitski landmark na Katalinića brigu spomenik je svim našim palim pomorcima kroz povijest, a zaštićen je i kao spomenik kulture, međutim, kontinuirano propada. Kao takav, spomenik je još jedan primjer nebrige za hrvatsku kulturnu baštinu i pomorsku tradiciju te degradacija splitskog urbanog identiteta.

Aktualna inicijativa projekta 1POSTOZAUMJETNOST s potpisnicima iz čitave Hrvatske nastoji potaknuti početak njegove obnove za što ne postoje nikakve prepreke osim nedostatka političke volje.

Splitskoj gradskoj upravi i Ministarstvu kulture upućen je zahtjev koji potpisuje niz stručnjaka i osoba iz kulturne javnosti iz čitave Hrvatske, a kojim se traži početak obnove spomeničkoga sklopa na Katalinića brigu.

Inicijativu za obnovu pokrenuta je volonterski kroz kroz projekt 1POSTOZAUMJETNOST

Splitski spomenik-svjetionik izgrađen je 1958. godine kao prva poslijeratna splitska vertikala i izuzetni je i jedinstveni objekt te kao takav zaštićen kao spomenik kulture.

Riječ je o 35-metarskom tornju koji je uz spomeničku, imao i funkciju svjetionika, potom reljefu, te grobnici palom pomorcu, a sve se nalazi na osebujnoj lokaciji na hridinastom poluotoku na ulazu u splitsku luku.


Spomenički sklop na Katalinića brigu u Splitu tzv. Katalinka, Foto: 1POSTOZAUMJETNOST

Spomenik je izgrađen po projektu Ivana Carića i Paška Kuzmanića. Uz vertikalu nalazi se perforirani reljef autora Meštrovićeva učenika Andrije Krstulovića, a prikazuje pomorca u borbi s morem. U grobnici u sklopu spomeničkoga sklopa pokopan je nepoznati pomorac koji je eshumiran s viškog groblja, a stradao je u NOB-u, u borbi protiv fašizma.

Spomenički je sklop 1991. godine reketirala JNA te od tada kontinuirano propada, a opasan je i za prolaznike budući da s njega otpadaju staklene prizme.

Do sada je bilo nekoliko građanskih inicijativa za obovu spomenika, međutim, nijedna nije rezultirala obnovom.

U međuvremenu su otklonjene sve konzervatorske prepreke, tj. pronađeni su stakleni elementi koji mogu zamijeniti uništene originalne, a splitske gradske vlasti opetovano su najavljivale obnovu, po zadnjim najavama – za ovu godinu.

U tome smislu aktualnom inicijativom projekta 1POSTOZAUMJETNOST traži se da obnova spomeničkoga sklopa s pripadajućim javnim prostorom doista započne već ove godine.


Spomenik-svjetionik, Katalinića brig, Split, Foto: Dragan Mileusnić

Spomenički sklop na Katalinića brigu, osim neosporne likovne vrijednosti i činjenice da je upisan u registar spomenika kulture RH te je kao takav dio hrvatske kulturne baštine, ima i veliko simboličko značenje budući da je podignut u čast svih palih pomoraca na Jadranu.

Zahtjev s listom potpisnika može se vidjeti na blogu projekta 1POSTOZAUMJETNOST

___
Naslovna fotografija: Katalinića brig, Split, reljef Andrije Krstulovića, 1958., Foto: Dragan Mileusnić

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:

 


Donatori: