Izložba

Woodbox. Building the future

Autor/izvor: DAZ / oris.hr 13/04/2015

Međunarodna putujuća izložba WOODBOX kojom se pokazuju potencijali urbane drvene arhitekture kao arhitekture budućnosti u Europi dolazi krajem travnja u Zagreb.
 

WOODBOX, zaokružena, mobilna izložba smještena u samom središtu europskih gradova u obliku drvenog kontejnera, zorno prikazuje potencijale drveta kao građevnog materijala budućnosti. On predstavlja okosnicu WOODDAYS, serije priredaba posvećenih dijalozima,predavanjima i primjerima dobre prakse o mogućnostima uporabe drveta u urbanom okruženju.  Nakon što su WOODDAYS 2014 u šest različitih gradova informirali oko 17.000 posjetitelja o drvetu kao građevnom materijalu za zelenije gradove sutrašnjice, ove su godine na programu gradovi Zagreb, Torino, Linz i Beč. Projekt se održava pod pokroviteljstvom svake od navedenih gradskih općina.

WOOD. BUILDING THE FUTURE glasi moto međunarodnog roadshowa, posvećenog drvetu kao građevnom materijalu budućnosti u gradovima. Tehnička dostignuća posljednjih godina omogućavaju posve nove načine gradnje drvetom i predodređuju ovaj obnovljivi materijal za zahtjevne građevinske zadaće u urbanim prostorima. Mogućnost prefabriciranja odlučujuća je prednost drveta u visokourbaniziranim područjima u odnosu na druge načine gradnje, jer to osigurava brzi završetak nekog projekta, neovisno o godišnjem dobu i vremenskim prilikama, a prouzrokuje i znatno manje buke. Zbog male težine i lakoće drvo omogućava inovativna proširenja postojećih građevina, zgusnutu gradnju i sanacije. Osim toga drvo osvaja bodove i zbog svojih ekoloških prednosti: niti jedan građevni materijal nema manji CO2  otisak. Na temelju 50 ostvarenih arhitektonskih projekata.

WOODBOX prikazuje gradnju drvetom u novim dimenzijama - od nosivih konstrukcija velikih raspona do gradnje višekatnica, proširenja postojećih građevina, zgusnute stambenogradnje (kuće u nizu) i sanacija, koje se mogu inovativno izvesti pomoću drveta te značenje drveta, između ostalog i u javnoj gradnji kao što su to škole ili starački domovi.

Posljednjih je godina u Europi napravljen veliki broj prestižnih projekata. Paradni primjer za korištenje drveta u gradskoj jezgri jeste projekt Via Podgora u Bologni. Skladišna hala pošte usred tradicionalnih zgrada iz opeke,  u gusto izgrađenom središtu Bologne, transformirana je u 24 stana. Ekološki aspekt ima veliku vrijednost u ovom projektu: drvo je dominirajući građevni materijal, način gradnje ispunjava niskoenergetski standard, a bilanca CO₂je neutralna. Energija se dobiva pomoću geotermike i solarnih panela, a senzibilno planiranje zgrade,  koju će arhitekt Giorgio Volpe predstaviti u okviru WOODAYS u Zagrebu i Torinu, pridonosi prednostima ovakvog energetskog korištenja kao što je to na primjer solarni unos. Visoki stupanj prefabrikacije predstavlja bitnu prednost pri gradnji u suženim prostorima središta gradova: suha gradnja s elementima isporučenim i montiranim baš u pravom trenutku te kratko vrijeme gradnje jako su olakšali gradnju u središtu grada.



Cilj priredbe WOODDAYS jeste i dalje promicati ovakva nastojanja, da bi se široj javnosti posredovala nova slika o ovom najstarijem građevnom materijalu koje čovječanstvo pozna. Različite priredbe od dijaloga među gradovima do arhitektonskih kongresa, koje će se organizirati u svim gradovima kroz koje će izložba proći, nude jedinstvenu  platformu za međunarodni dijalog. Cilj je okupiti politiku i javne vlasti, arhitekturu i planiranje, drvnu industriju i građevinska poduzeća te znanost i istraživanja. Kroz zajedničku razmjenu treba odrediti okvirne uvjete pod kojima drvo može uspjeti i onda izgraditi djelotvorne mreže.

U okviru WOODDAYS u Zagrebu održat će se  stručni dijalog za izabrane predstavnike s područja istraživanja, politike i javne uprave (22.4.). U okviru jedne  radionice na sveučilištu (27.4.) razgovarat će se o temi obnova i sanacija u gradu. Domaći i međunarodni arhitekti predstavit će u okviru  arhitektonskog kongresa (28.4.) izuzetne primjere suvremene drvene arhitekture, među njima i Saša Begović (Studio 3LHD, Zagreb), Giorgio Volpe (Studio Giorgio Volpe, Bologna), Werner Nussmüller (Nussmüller Architekten ZT GmbH, Graz), Peter Rijavec (Arhi-tura, Ljubljana).

WOODBOX će biti otvoren svakog dana od 09:00 – 21:00 h, ulaz slobodan

Inicijativa udruge proHolz Austria, u suradnji s katedrom za gradnju drvetom Tehničkog sveučilišta u Münchenu te uz potporu Udruženja europske pilanske industrije (EOS) i Udruženja europske industrije drvenih ploča (EPF). U gradovima u provedbi projekta sudjeluju gradske općine, sveučilišta, udruge arhitekata i planera te nacionalne drvne industrije.

Podrobniji program i ostale informacije možete naći na:  www.wooddays.eu

Informacije o arhitektonskom kongresu u organizaciji proHolza i Oris Kuće arhitekture možete pronaći OVDJE

Registracijski formular za sudjelovanje u kongresu nalazi se OVDJE

proHolz Austria je radna zajednica austrijskog drvnog gospodarstva sa ciljem djelotvorno plasirati drvo na tržištu Austrije i šire. Kroz marketinške mjere  proHolz Austria se zalaže za povećanje vrijednosti i veću upotrebu drveta kao materijala budućnosti.

izvor: oris.hr

Tagovi

woodbox

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.