Knjiga

Vuizam - arhitektura od krvi i mesa

Autor/izvor: DAZ 03/12/2011

Pozivamo vas na predavanje i promociju knjige Borisa Popovića - Vuizam u DAZ-u u petak 09.12. u 19:00 sati.

Vu — kineska riječ za unutarnju ljepotu predmeta

Kao što je Stephen Hawking objasnio Veliki prasak i crne rupe gotovo bez ijedne formule (osim E=mc2), Boris Popović je napisao knjigu o arhitekturi bez ijednog nacrta. I dok je nedavno Hawking priznao da je možda pravo objašnjenje ipak u Bogu, Boris Popović arhitekturu i smisao pronalazi isključivo u vlastitoj, i tuđoj, odnosno ljudskoj - krvi i mesu.
I u tome ide do kraja...


 
Vuizam je arhitektonski projekt u medijskom obliku koji se pojavljivao u magazinu Arkzin od 1997-1999. Nekoliko godina kasnije autor je nastavio pisati vuizme od 19te epizode gdje je stao 1999, da bi ih nedavno objavio u obliku knjige za Jesenski i Turk. Knjiga se sastoji od 100 minus 18 epizoda i stotinjak fotografija u boji. 
Autor piše bez kompromisa i pri tome ne uzima zarobljenike (No Prisoners!). Najkraće objašnjenje ovog jedinstvenog arhitektonskog manifesta nalazi se na koricama knjige: Arhitektura od krvi i mesa.
 
Naslovi nekih epizoda: Pečeni kukuruz, Kada padaju geometrijski oblici, After–images, Černjihov, Motoplayer, Dematerijalizacija, Kako sam slomio šaku na štoku i grizao ruku do krvi?!, Hodam, Kofein, 48k, O fim do mundo, Utopija, Najlakši logo na svijetu, Apparatus, Dan kada je umro Zagreb?, Buka, Lakoća (lightness), Ironija post–odiseje, Gotham, Jedenje mesa, ...
 
Dizajn: Igor Stanišljević, Parabureau; 
 
Fotografije: Igor Zirojević, Ivan Kolonić, Gabi Farčić, Marina Kelava, Petra Petrač, Miro Kale, Hrvoje Ruhek, Branko Cvjetičanin, Krešimir Zmijanović, Dejan Kršić, Nenad Sužnjević, Igor Stanišljević, Goran Čižmešija, Toni Frissell, Siniša Jean Sambolec, Neven Bilić, Željko Vukičević Zhel, Leslie Barron, Stojan Ostojić i Boris Popović
 
+ Gosti:
Skulpture: Neven Bilić
Strip: Igor Hofbauer
Posebne epizode Vuizama: Rujana Jeger i Amanda Palmer

 

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: