Događanja

Volonterska akcija - Zeleni vrt Dječje kuće Borovje

Autor/izvor: DAZ 06/07/2012

Dana 07.07. 2012. godine (subota) 20 arhitekata iz ARCHIsquad-a i bivših studenata Ujedinjenih svjetskih koledža će volontirati u akciji uređenja vrta Dječje kuće Borovje, kako bi djeca korisnici radionica mogla sudjelovati u različitim aktivnostima na otvorenom te učiti o sadnji i održavanju biljaka ubuduće.

U rujnu 2001. godine, Poglavarstvo Grada Zagreba dodijelilo je Hrabrom telefonu na korištenje prostor - Dječju kuću Borovje unutar koje od 2003. godine djeluje i Savjetovalište za djecu i roditelje.

Prostor Dječje kuće Borovje također sadrži i pripadajuću zelenu površinu u pozadini kuće koja je do sada bila neiskorištena u radu s djecom. Udruga ARCHIsquad će svojim znanjima i vještinama, uz pomoć volontera iz UWC-a u subotu 07.07. 2012. godine aktivno raditi na prilagođavanju vrta potrebama najmlađih – polaznika radionica Dječje kuće Borovje. Prije same aktivnosti članovi udruge će u razgovoru s djecom polaznicima Dječje kuće Borovje dobiti informacije o tome što su njihove želje vezane uz preuređenje vrta.

Ova će akcija rezultirati brojnim osmjesima na dječjim licima zahvaljujući međusobnoj suradnji ekipi dobre volje koju čine:

Hrabri telefon - nevladina, neprofitna organizacija osnovana 1997. godine s ciljem pružanja pomoći i zaštite zlostavljanoj i zanemarenoj djeci te provođenja preventivnih aktivnosti direktnog rada s djecom, roditeljima i stručnjacima kako bi se ostvarila temeljna djetetova prava na život i zaštitu. Trenutno organizacija provodi 6 programa (Savjetodavna linija za zlostavljanu i zanemarenu djecu, Dječja kuća Borovje, Poticanje volonterstva, Savjetovalište za roditelje i djecu, Prevencija nasilja putem interneta:Sigurni internet, Dječji odbor) i 3 projekta (E-savjetovanje, Studentsko savjetovalište, Međuvršnjačka pomoć) koji čine okosnicu direktnog rada s ciljanom skupinom.

ARCHIsquad - odred za arhitekturu savjesti – grupa je mladih arhitekata koja se bavi pitanjima društveno-osjetljive arhitekture, osnovana 2006. u Zagrebu. Raznovrsni projekti grupe uključuju lokalne edukativne, arhitektonske umjetničke i pro bono projekte, te nagrađivana sudjelovanja na međunarodnim arhitektonskim natječajima. Jedan od gradbenih angažiranih projekata grupe je scenografija za predstavu 'Ovo bi mogla biti moja ulica' u Zagrebačkom kazalištu mladih, koja govori o posljedicama maloljetničkog nasilja i šutnji o istome, 2010. Pilot projekt 'hitnaArhitektura' - besplatnog arhitektonskog savjetovališta građana - uspješno je pokrenut u Galeriji Prozori na Peščenici u 2011., nastavljen u Momjanu u sklopu festivala Vizura Aperta 2011., zatim u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2012., te unutar programa 2. Dana zagrebačke arhitekture – Stanovanje u 21. Stoljeću - u lipnju 2012. U uređenju vrta Dječje kuće Borovje i radionici koja će prethoditi, ARCHIsquad će nastaviti svoj rad u edukaciji i pro-bono projektima za najmlađe, osiguravajući prostor za rast i učenje.

UWC Hrvatska - udruga je hrvatskih stipendista međunarodne mreže škola United World Colleges (UWC). UWC je jedina obrazovna ustanovakoja okuplja učenike iz cijelog svijeta neovisno o podrijetlu, rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, društvenom položaju i imovinskom statusu. Cilj UWC koledža je razvitak međunacionalnog i međukulturnog razumijevanja te razvoj osobne i društvene odgovornosti mladih ljudi od 16 do 18 godina putem vrhunskog obrazovanja i dvogodišnjeg zajedničkog života i rada u kreativnom i poticajnom okruženju. Tijekom posljednjih 30 godina u UWC koledžima školovalo se više od 100 hrvatskih srednjoškolaca. Ideja na kojoj počiva obrazovni model UWC je cjelovito obrazovanje i odgoj odgovornih mladih ljudi. Uz snažan akademski program, učenici sudjeluju i u izvannastavnom programuCAS (Creativity, Activity, Service – kreativnost, aktivnost, rad u zajednici). Kroz svoj društveno koristan rad učenici imaju priliku upoznati i podržati različite ljude s posebnim potrebama, kao što su djeca, stariji, osobe s invaliditetom, izbjeglice, mladi s teškoćama u razvoju. Posebno ih se potiče na prepoznavanje potreba lokalne sredine i preuzimanje incijative da na te potrebe primjereno odgovore. Upravo stoga, UWC Hrvatska organizira godišnje okupljanje svih bivših studenata kroz volontersku akciju, koja je ove godine u suradnji s Hrabrim telefonom i ARCHIsquadom.

HVALA donatorima!

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.