Festival

Vizura aperta ove se godine bavi – Prirodom

Autor/izvor: DAZ 30/07/2012

VIZURA APERTA je međunarodni, multimedijalni festival, koji djeluje već dvanaest godina na specifičnoj lokaciji u zapadnoj Istri neposredno uz slovensku i talijansku granicu.

Uz festivalski program, održava se multimedijalna radionica, koja istražuje prostor, kulturološke specifičnosti mjesta. Festival i radionica VIZURA APERTA pružaju priliku za suradnju umjetnika, arhitekata, sociologa, antropologa, koji u svoje projekte i radove uključuju mještane, a posebnu pažnju festival posvećuje djeci Momjana i sudionika koja kontinuirano godinama pohađaju radionice, te sami stvaraju radove koji se  prikazuju i valoriziraju na završnoj izložbi momjanskih radionica. Svojom produkcijom posebno se ističe Laboratorio bambini u kojem nastaju zajednički video radovi, instalacije i igrokazi vezani za određene lokacije u mjestu, oživljavaju se  legende,  te granica između svakodnevnih trenutaka  i umjetničke intervencije nestaje.

Stvarni složeni geografski i politički kontekst u kojem nastaje VIZURA APERTA je kroz interdisiplinarni pristup upisao geopolitičke različitosti u formu festivala kao mutimedijalnog koji potiče izradu radova koji bilježe procese i otvaraju različite diskurse i vizure o  promišljanju rada koji nastaje u novoj okolini u zajedništvu s različitima.
 
Radionica (Laboratorio) stavlja svoje sudionike – opremljene vlastitim idejama, kulturnim i edukacijskim naslijeđem – u specifičnu situaciju i proces upoznavanja s novim i različitim načinima mišljenja i umjetničkog djelovanja te su radovi nastali u momjanskom Laboratoriju produkt reakcije na novi, drugačiji kontekst – osobe, radove i sredinu u kojima je uvažavanje drugog i promjene ono što uvijek otvara za razvoj neophodne nove vizure, u kojem ovaj festival iznova crpi inspiraciju za svoje djelovanje. 
 
PRIRODNO
Festival negirajući granicu između svakodnevnog  umjetnosti započinje nogometnom utakmicom između Nogometnog kluba Momjan (Domaćin) i (Gostiju) Vizure aperte. Video rad Zoltana Totha stanovnika Buja i stalnog sudionika Vizure aperte iz serije Svakodnevni prizori objavljen na internetu postaje motiv za druženje i kuhanje uz gledanje videa Iz života jedne pizze. Prirodno, opušteno ponašanje i odmor su koncepti svakodnevnog života koje pokušava oživjeti ovogodišnja Vizura aperta. Za vrijeme festivala održavat će se četiri radionice s temom Prirode. Vlasta Žanić i Boris Greiner vode radionicu One take dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog  filma i performancea. Dječja radionica One take filma ekranizirat će dvije poznate dječje pjesme odnosno slikovnice Kako živi Antuntun Grigora Viteza i Grga Čvarak Ratka Zvrka. Radionicu Od crteža do instalacije vode umjetnici Tea Hatadi i Igor Juran u kojoj će nastati zajednička prostorno mobilna i zvučna instalacija u čije će obrise ugraditi promjenjive vizure pejzaža. 
 
Dio radova bit će predstavljen u kinu u Bujama 3. kolovoza na Films and wine festivalu, kada ćemo pokazati dio momjanske produkcije i dio programa nizozemskog filma po izboru Rade Šešić kojima je tema Voda, program Highlights of the Lowlands u organizaciji Public Rooma. U zvoniku u staroj jezgri Buja bit će izložena instalacija Marijane Kramarić koja svojim odjevnim predmetima ukida granicu između visoke mode i svakodnevno nosive, prilagodljive odjeće od prirodnog materijala. Teme pijesak, sjećanje, boje i emocije provlače se kroz njezine kolekcije i instalaciju, a tema plaža vidljiva je i u video radu u isječcima iz filmova iz prošlog stoljeća. U programu povratka u prirodu, odlazak na plažu je neizbježan. U tom duhu predstavnice mladih DAZ-a Urša Juvan i Ivana Šajn, pozabavit će se odnosom prirode, odmora i arhitekture. Arhitekti Axel Humpert i Benedikt Boucsein predstavit će svoj nagrađeni projekt nastajanja arhitektonskih novina u Africi. Arhitekti kreiraju stranicu momjanskih novina Camenzind Momjan ispunjenu naslovima ostavljajući prazna polja da u njih upišemo priče. Vidjet ćemo i novi video rad Alema Korkuta Na Braniku u kojem sudjeluje 12 hrvatskih pisaca koji se strastveno doslovno slovima bore, da očuvaju nacionalni integritet. Izbor iz One take radova Vlaste Žanić, video rad Mrtva priroda Borisa Greinera također snimljen u jednom kadru, rad Igora Jurana Katapultiranje na Jug no2 i Tee Hatadi Europe like Wanderland II. U programu prikazujemoradove Maure Batarilović koja je sudjelovala u video radionici Marka Ercegovića Svakodnevni video art; prva projekcija u Bujama i Momjanu 2011., gdje je tada sedamnaestogodišnja autorica nagrađena za video radove Bez komozicije i Osobnost zajedno s profesoricama na Likovnoj akademiji Nicole Hewitt i Anom Hušman. Maura je ove godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu.   
 
Ovogodišnji plakat ukazuje na vezu festivala i prirode Vizure aperte njega je samoinicijativno osmislila i realizirala dvanaestogodišnja Lea Bulaja. U želji da ovakvih  postprodukata načina rada s djecom bude još nastavljamo festival.
 
Na završnoj zajedničkoj izložbi 4. kolovoza očekuje nas niz nepredvidivih improvizacija, performansa, video radova, fotografija i instalacija po cijelom mjestu kojima će sudionici predstaviti svoje odgovore na prostorni doživljaj mjesta, prirodu, suživot i ostale teme koje otvara Momjanski laboratorij Priroda.                                                                                                                              
 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.