Dani zagrebačke arhitekture

VI Dani zagrebačke arhitekture - Potencijal industijske baštine

Autor/izvor: DAZ 20/04/2016

Društvo arhitekata Zagreba priprema VI DANE ZAGREBAČKE ARHITEKTURE koji će se održati od 12. do 14. svibnja 2016.  Očekuje nas niz zanimljivih predavanja, središnja svečanost te stručni obilazak. Ovogodišnji dani zagrebačke arhitekture posvećeni su potencijalima zagrebačke industrijske baštine.

Zagreb je grad koji svoj izniman  rast i razvoj od sredine 19. stoljeća duguje upravo intenzivnoj industrijalizaciji. U razdoblju 1890-1990 broj stanovnika Zagreba raste čak 20 puta, kao u niti jednom drugom gradu u ovom dijelu Europe. Međutim, od 1990-ih nastupa razdoblje deindustrijalizacije, karakteristično za brojne europske gradove. Brojni industrijski sklopovi prestaju s proizvodnjom, te napušteni ubrzano propadaju. I, premda dio šire (i stručne) javnosti gaji predrasude prema toj vrsti naslijeđa, ti sklopovi značajni su  morfološki elementi u slici grada. Živi interes za korištenjem tih prostora pokazuje (nezavisna) kulturna scena, a učestale su prenamjene za sport i uredske prostore. Ujedno, postupno se sve veći broj sklopova registrira kao kulturno dobro. S druge strane njihova lokacija u širem centru grada čini ih podložnima rušenjima i novim građevnim zahvatima.

U procjepu između devastacija i zaštite, obnova i provizornog korištenja sklopova industrijskog naslijeđa ovogodišnji dani zagrebačke arhitekture za cilj imaju afirmaciju tog zapostavljenog segmenta baštine.  Posljednjih godina, od Laube nagrađene nagradom Bernardo Bernardi, u Zagrebu je ostvaren niz projektnih obnova napuštenih industrijskih zgrada;


ICT inkubator HUB 385 otvoren je u okviru Tvornice Heruc,


Muzej automobila Ferdinand Budicki smješten je u nekadašnjoj Tvornici Pluto,


uredski prostori Agencije Bruketa&Žinić OM i Brigada djeluju u okviru napuštene Tvornice papira,


Tvornica Jedinstvo u postupku je obnove za Pogon zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, u okrilju TEŽ-a djeluje restoran Rougemarin i nogometni klub, a u napuštenim ind. pogonima na Žitnjaku se otvara nova Pivovara.

Kroz dva uvodna dana predavanja predstaviti će se (ne)iskorišten potencijal zagrebačke industrijske baštine, te analogna situacija i iskustva iz Kopenhagena. Recentne obnove i prenamjene industrijske baštine predstaviti će projektanti kroz seriju kratkih izlaganja, te tijekom stručnog obilaska u subotu, 14.5.2016. godine.
Sudjelovanje na VI Danima zagrebačke arhitekture je uvršteno u Sustav stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

Programski odbor: Luka Korlaet, Zrinka Barišić Marenić
Organizacijski odbor: Mladena Belamarić, Ana Marendić, Maja Šurjak, Domagoj Strpić

Stručni obilazak će biti organiziran 14.05.2016. te će se organizacija prevoza naplaćivati 80,00 kn + PDV. Sve zainteresirane molimo da se prijave na mail adresu ana.marendic@d-a-z.hr do 12.05.2016. Uplatu navedenog iznosa potrebno je izvršiti nakon potvrde o raspoloživim mjestima u autobusu od strane organizatora, na broj žiro računa HR1223600001101548547.


Potpora:

          


Ministarstvo kulture         Gradski uredi

                                
Turistička zajednica grada Zagreba    

Sponzori:

Kristalni sponzor:


ACO

Zlatni sponzor:

MAPEI

 

  

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: