Arhitektura

Vanja Ilić nagrađena za atelier Donassy

Autor/izvor: DAZ 04/11/2013

Arhitektica Vanja Ilić pobjednica je finala arhitektonskog trijenala u Bukureštu, održanog 27. listopada 2013., gdje je u snažnoj međunarodnoj konkurenciji - kategorija interijer osvojila prestižnu nagradu za svoj projekt Donassy otvoreni atelier.

Finalisti su proteklog vikenda predstavljali radove pred žirijem u palači Stribei u središtu Bukurešta, nakon čega su donesene konačne odluke o nagradama. Finaliste i pobjednike svake od šest kategorija od nekoliko stotina pristiglih radova odabrao je međunarodni stručni žiri kojim predsjedao ugledni nizozemski arhitekt Willem Jan Neutelings. Nagrađeni interijer ‘Donassy otvoreni atelier’ publicirali su svi najznačajniji inozemni web portali za arhitekturu i dizajn, a dobitnik je nagrade Bernardo Bernardi, Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolji interijer u 2012., kao i  posebnog priznanja 47. Zagrebačkog Salona te finalist portala  Architizer za Nagradu A+ Award.

Projekt interijera ‘Donassy otvoreni atelier’ koncipiran je kao privremeni, fleksibilni izložbeno prodajni prostor za izlaganje radova modne dizajnerice Branke Donassy i drugih gostujućih umjetnika. Postojeći ulični lokal u historicističkoj građevini bačvastog svoda, u zoni između zagrebačkog Donjeg i Gornjeg grada, transformiran je minimalnim sredstvima i bez građevinskih zahvata, tako da se u realizaciji preklapaju mediji arhitekture i mode i tehnike realizacije preuzete iz modnog dizajna, spojene u jedinstvenu konceptualnu cjelinu.

Više informacija o projektu ‘Donassy otvoreni atelier’:

Primarno sredstvo oblikovanja prostora je elastična translucentna tkanina koja je krojena i sašivena prema couture principima, bez podkonstrukcije, montirana isključivo točkastim sidrenjem u postojeću strukturu, čime je postignuta autonomna voluminozna struktura. Čitav je prostor odjeven u elastičnu opnu koja je istovremeno i sredstvo oblikovanja i sustav za postizanje difuzne i ujednačene rasvjete, ostvarene ovdje fluo cijevima montiranim između postojećeg svoda i translucentne ovojnice. Stalci za odjeću su fleksibilni i mobilni kako bi se osigurala brza transformabilnost prostora. Pravokutna crna ploha od gumiranog platna na pročelju uokviruje ulazna staklena vrata, prekriva oštećenja postojećeg pročelja i markacija je ulaza kao jasna poveznica između dva svijeta, vanjskog i unutarnjeg. Pod je izveden u kontrastu sa svjetlećom opnom interijera, u crno obojenim OSB pločama. Svi tekstilni dijelovi izvedeni su u atelieru Donassy.

East Centric Architecture Triennale 2013, s ‘Trans (ap) parencies’ centralnom temom, je manifestacija posvećena  srednje i istočnoeuropskoj arhitekturi i kritici. Središnje tema trijenala je izložba T Rans (ap) parencies (kritički osvrt), pisanje eseja (kritički diskurs) i East Centric Arhitext Nagrade. Trijenale je platforma za raspravu i razmjenu iskustava za praktičare, kritičare, studente i širu javnost.


Fotografije: Miljenko Bernfest


predsjednik žirija arhitekt Willem Jan Neutelings i Vanja Ilic

Vanja Ilić

Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, 2000. godine osniva arhitektonski studio Capsula s partnerima, a u kojem djeluje do 2003. Od otvara Ured ovlaštene arhitektice. Aktivno je prisutna na arhitektonskoj sceni od 1998. godine, s nizom realizacija, natječaja, izložbi i projekata iz područja arhitekture, javnog prostora i produkt dizajna.

Radi kao docent na FGAG u Splitu na katedri za arhitektonsko projektiranje.

Najznačajnije nagrade: godišnja nagrada Vladimir Nazor za 2004, European Architecture Award Luigi Cosenza 2004, treća nagrada 41. Zagreblačkog salona arhitekture, priznanje Piranesi, godišnja nagrada ULUPUH-a, nagrada 36. Zagrebačkog salona arhitekture, posebno priznanje 47. zagrebačkog salona –arhitektura i urbanizam, Nagrada Bernardo Bernardi UHA-e 2012. Architizer Awards , nominacija za nagradu 2012 za najbolji interior.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.