Stanovanje

Uvjeti stanovanja u EU

Autor/izvor: DAZ 26/11/2015

Eurostat objavio je statističke podatke o uvjetima stanovanja unutar EU. 7 od 10 stanovnika Europske Unije živi u vlastitim nekretninama, a 60% u obiteljskim kućama, više o ostalim podacima i Hrvatskoj u nastavku.

Prema Eurostatovim podacima samo 30% stanovnika EU ne živi u nekretninama u svom vlasništvu. U tome prednjače očekivano skandinavske zemlje Švedska i Finska, Ujedinjeno kraljevstvo, te Norveška, koja nije članica EU.
S obzirom na činjenicu da je jedan d ključnih izazova stambenih politika ili njezinih nedostataka u svim zemljama EU, osigurati pristojne životne uvjete za sve građane, jedan od pokazatelja je i cijena stanovanja po kojoj se Grčka neugodno ističe iznad svih ostalih članica. Čak 40% primanja prosječan grk izdvaja na troškove stanovanja. Slijedi Njemačka s tek 15%, dok se Hrvatska prema Eurotatu nalazi ispod EU prosjeka (11,4%) sa 7,5% prihoda. Najjeftinije je stanovanje na Malti gdje je potrebn izdvojiti samo 1,6% prihoda na stanovanje.Hrvatska međutim prednjači u nekoliko statističkih podataka. U 2014. 80,8% građana Hrvatske živjelo je u obiteljskim kućama (19,1% u stanovima), a samo u Ujedinjenom kraljevstvu veći postotak stanovnika živi u kućama 84,7%. Po broju stanovnika koji prebivaju u stambenim zgradama prednjači Španjolska, gdje 2 od 3 španjolca žive u stanovima, dok je EU prosjek 40%. Hrvatska je također pri vrhu po vlasništvu nekretnina sa 89,7% građana koji posjeduju vlastitu nekretninu, nešto svojstveno prije svega za članice bivšeg istočnog bloka, kao što su Rumunjska (96,1%), Slovačka (90,3%), Litva (89,9%) te Mađarska (89,1%) što je vidljivo i iz prikaza na naslovnici.U kontekstu kvalitete stanovanja bitan pokazatelj je i stopa prenapučenosti stambene jedinice koja prema Eurostatu nastupa kada postoji manje od jedne prostorije za svaki par, svaku osobu iznad 18 godina, djecu istog spola između 12. i 17. godine, ili svako dijete između 12 i 17 godina. Ovdje prednjači Rumunjska s 52,3%, dok je Hrvatska „dobro“ plasirana na 5. mjestu s 42,1% prenapučenih stambenih jedinca. Prosjek EU je 17,1%.Što se tiče samog zadovoljstva stambenim uvjetima na skali od 0 do 10. Cijela Europska zajednica, uz Švicarsku, Norvešku i Srbiju se svrstala između 6,0 i 8,4. Naravno da ne treba dvojiti da su najzadovoljniji skandinavci, dok su pri dnu ljestvice zemlje istočne Europe s Hrvatskom u „donjem europskom domu“ i prosječnom ocjenom zadovoljstva 6,9.

Više potražite ovdje.
 

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

Rezultati

Poslovna zgrada Hrvatske Lutrije

25/11/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Poslovne zgrade Hrvatske Lutrije uz Aveniju Dubrovnik u Zagrebu

Rezultati

Spomen soba "Tigrova"

29/09/2020

Objavljujemo rezultate Natječaja za izradu idejnog rješenja uređenja, likovnog postava i opremanja Spomen sobe poginulih i nestalih „Tigrova“ u Domovinskom ratu.


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: