Izložba

Ulica grada Vukovara - Od ideje do realizacije

Autor/izvor: CeKaTe 13/12/2011

Galerija Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka poziva vas na otvorenje izložbe Ulica grada Vukovara u Zagrebu: Od ideje do realizacije, autorice: Danijele Pandža i Petre Srbljinović u četvrtak, 15.12. 2011. U 19 sati.

Povijest izgradnje Ulice grada Vukovara u Zagrebu obilježena je konstantnim odustajanjem gradskih vlasti od njene izgradnje i ponovnim joj vraćanjem. Nepobitna je činjenica da u slici današnjeg Zagreba ona predstavlja paradigmatski primjer modernističke gradogradnje sa zgradama-reperima hrvatske arhitekture druge polovice XX. stoljeća ali i načinom na koji je mišljena. Potpuno preklapanje urbanističkih predložaka i arhitektonskih ostvarenja pedesetih godina, kad je Ulica mišljena kao total-dizajn, s vremenom se sve više počelo odvajati. U sintagmi urbanističko-arhitektonski naglasak se počeo stavljati na potonji dio. Trend podređivanja urbanizma arhitekturi posebno je došao do izražaja od devedesetih godina kada je izgradnjom počeo diktirati privatni kapital. Postavlja se pitanje koliko dugo takva situacija može biti održiva u razvoju grada?

Izložba u Galeriji Modulor donosi presjek arhitektonskih ostvarenja od samih početaka sustavnog oblikovanja Ulice (1947.) pa sve do danas, istovremeno ukazujući i na neke aktualne urbanističko-arhitektonske probleme vezane upravo uz pukotine između ideja i realizacije.

Autorice: Danijela Pandža i Petra Srbljinović, dipl. povjesničarke umjetnosti

Galerija Modulor, Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb
Izložba je otvorena: 15.12.2011. - 05. 01. 2012.
Radno vrijeme Galerije: pon-pet od 9-20 h

www.cekate.hr


Ulica grada Vukovara, pogled sa Zagrepčanke, foto: Goran Ravlić, 2011.


Ulica grada Vukovara, pogled prema istočnom dijelu, foto: Marko Jandrić, 2011.

 

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: