Vijesti

Udruženje hrvatskih arhitekata izabralo novo rukovodstvo

Autor/izvor: DAZ 04/07/2017

U Zagrebu je u subotu, 1. srpnja 2017., održana izborna skupština Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) na kojoj je Emil Jurcan izabran za novog predsjednika, a Ana Mrđa i Ana Dana Beroš za nove dopredsjednice Udruženja.

Riječ je o skupštini koja je okončala polugodišnji period u kojem UHA-u nije vodilo izabrano rukovodstvo, budući da nitko nakon odstupanja prethodne predsjednice i dopredsjednika nije istaknuo svoju kandidaturu, nego vršiteljica dužnosti predsjednice.
 
"U nedostatku formalno izabranog rukovodstva UHA-om je zadnjih šest mjeseci upravljalo predsjedništvo sačinjeno od predstavnika svih jedanaest regionalnih Društava arhitekata koje čine naš Savez. Riječ je o demokratizaciji samog Udruženja do koje je došlo iz nužde", istaknuo je Emil Jurcan nakon izborne skupštine, te dodao "UHA je jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj koja se ciljano i sustavno bavi arhitekturom i izgrađenim prostorom. Kao takva ona je jedini naš institucionalni alat kojim arhitektonske misli i ideje mogu utjecati u kulturnom, društvenom i političkom polju bez da ovise isključivo o tržišnim uvjetima i ekonomskim pritiscima koji nažalost vrlo često oblikuju suvremenu arhitekturu, kao i same arhitekte. Naša regionalna Društva arhitekata već su krenula u tom smjeru, posebice na Jadranu gdje se mlađa generacija arhitekata odlučila aktivirati upravo kroz lokalna društva. Na redu je da se taj val promjene prelije i na krovno Udruženje hrvatskih arhitekata, koje će sljedeće godine obilježiti 140 godina djelovanja."
 
Životopisi:
 
Emil Jurcan, dipl.ing.arh. *1981.  Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani 2007. godine. Suosnivač grupa Temp i Pulske grupe s kojom je predstavljao Hrvatsku na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012. godine. Upravitelj inženjerske zadruge Praksa. Autor projekata rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u Puli, Palače Nomada u Splitu i stanzie Brčevac u Istri. Od 2015. predsjednik Društva arhitekata Istre. Uređuje blog Praksa.
 
 
Ana Dana Beroš, dipl.ing.arh. *1979. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2007. Samostalna arhitektica i kustosica koja svoj rad usredotočuje na stvaranje krhkih, no uzmemirujućih okružja s ciljem poticanja društvene promjene. Suosnivačica skupine ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti i suvoditeljica edukativnog programa hitnaArhitektura. Finalistica Nagrade Wheelwright Sveučilišta Harvard, te Dobitnica Posebnog priznanja za rad Intermundia na 14. Venecijanskom bijenalu 2014. Kustosica je zagrebačkoga projekta Actopolis -  transnacionalnog umjetničkog laboratorija s urbanim intervencijama u Ateni, Beogradu, Bukureštu, Mardinu, Oberhausenu i Zagrebu (2015.-2017.) Gošća urednica novog broja Života umjetnosti s temom Trans/migrantnost (2017).
 
 
Dr.sc. Ana Mrđa, dipl.ing.arh. *1981. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2007. godine gdje je i doktorirala 2015. godine pod mentorstvom izv.prof.dr.sc. Bojane Bojanić Obad Šćitaroci. U znanstveno zvanje znanstvenog suradnika za znanstveno područje - Tehničke znanosti, znanstveno polje - Arhitektura i urbanizam izabrana je u listopadu 2015. godine. U 2016. godini se kao poslijedoktorandica usavršavala na TU Wien, Faculty of Architecture and Planning. Kao članica Društva arhitekata Zagreba (DAZ) sudjeluje u organizacijskom timu projekta ARTUR (Arhitektura i turizam) gdje je kreativni voditelj od 2015. godine.  Kao član Upravnog odbora DAZ-a (2015.-2017.) sudjeluje u radu Skupštine Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) te u Organizacijskom odboru Kongresa arhitekata (2017.). Od 2017. godine je odlukom Skupštine UHA-e izabrana za v.d. Predsjednicu UHA-e.
 
Predloženi program rada za period od dvije godine:
 
"Aktualna situacija Udruženja hrvatskih arhitekata osvjetljava nužnost artikuliranja novog, dvojakog, djelovanja koje bi proširilo dosadašnju funkciju same udruge i postavilo je unutar društvenog polja u kojem arhitektura nastaje, operira i nestaje. Takvo dvojako djelovanje namjerava se razvijati u dijalektičkom međuodnosu kritike i akcije, brišući na taj način uske granice strukovnog i poslovnog polja na koje se današnja arhitektonska produkcija često svodi. Potenciranjem javne pozicije samog Udruženja i njegove neovisnosti od tržišnih uvjeta namjerava se prevazići trenutna diskurzivna barijera te ispitati sama ideja društvenosti arhitektonskog djelovanja."
 
Na skupštini su također odabrani članovi Odbora kontrole - Aneta Mudronja Pletenac, Mariana Bucat, Tajana Jaklenec, zamjenik Mario Matić i Suda časti - predsjednik Miroslav Pavlinić, Gianmarco Ćurčić Baldini, Margareta Zidar i zamjenica Helena Sterpin.
 

Tagovi

uha, vodstvo

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.