Arhitektonsko naslijeđe

Trogir – stanje zaštite i konzervatorska praksa

Autor/izvor: DAZ 21/04/2014

Pozivamo vas na predavanje Trogir – stanje zaštite i konzervatorska praksa iz ciklusa Arhitektura i naslijeđe VIII  posvećenog Svjetskoj baštini UNESCO-a u Hrvatskoj, u četvrtak 24. travnja 2014. u 18 sati u prostorijama DAZ-a, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, predavanje će održati dr.sc. Miroslav Katić dipl. arheolog iz Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Trogiru.

Nakon predavanja o prozorima na povijesnim građevinama i katedrali Sv. Jakova u Šibeniku o kojima možete pročitati ovdje i ovdje, nastavljamo s ovogodišnjim, 8. po redu ciklusom arhitektura i naslijeđe. U goste nam dolazi dr.sc. Miroslav Katić dipl. arheolog iz Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Trogiru koji će održati predavanje „Trogir – stanje zaštite i konzervatorske prakse“.

Grad Trogir je jedan od najstarijih urbanih središta u Hrvatskoj. Njegove ulice i danas zrcale pravilan ortogonalni raster antičkog grada, a kružni oblik čuva konture prethistorijske gradine. U srednjem vijeku Trogir mijenja izgled; u urbani sklop ulaze palače, crkve, katedrala, novi bedemi, grad se snažnije vezuje za svoj neposredni okoliš: prema Zagori, Malom polju i otoku Čiovo. Grad je most koji spaja kopno i otok. Trogir se upisuje na Listu svjetske baštine 1997. godine. To je uvjetovalo i osnivanje Konzervatorskog odjela u Trogiru 2007.  On se  skrbi o samom gradu, zatim Kaštelima, Zagori, Muću i Marini. Stara gradska jezgra je u fokusu konzervatorske zaštite, ali s vremenom problemi sve više bujaju u neposrednom okolišu Trogira i manifestiraju se najviše kroz prostorne planove, devastaciju antičkog kamenoloma, Trogirskog kanala i obalnog dijela kopna. Aktivna zaštita prostora postaje sve izražajniji problem, postepeno se male još sačuvane oaze trogirske „periferne“ povijesti gube. Teme koje su u zadnje vrijeme dominirale kada je bila riječ o trogirskoj baštini, ne detektiraju problem, nego skreću pažnju od glavnih tema. Kuda sve to vodi, bit će riječi na predavanju.


foto: Tonko Bartulović


foto: whc.unesco.org


foto: whc.unesco.org

Dr.sc. Miroslav Katić, arheolog, rođen 1965. u Splitu. 1994. zaposlio se u Ministarstvu kulture -  konzervatorskom odjelu u Splitu kao arheolog konzervator. Od 1994.  vodi  više zaštitnih arheoloških istraživanja u Srednjoj Dalmaciji od kojih su značajnija ona u gradu Hvaru, u Starom Gradu na Hvaru, Visu, Solinu, u Baškoj Vodi, Konjskom, Katunima i drugim mjestima Dalmatinske Zagore. Od 2007. godine radi u Konzervatorskom odjelu u Trogiru, a od 2010. kao ravnatelj iste ustanove. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2001. na temi Grčko - helenistička keramika Farosa. Doktorirao 2010.  na Filozofskom fakultetu u Zadru na temi Urbanistički i kulturni profil antičke Isse. Osnovao je arheološku zbirku u Baškoj Vodi.
Do sada je objavio 25 znanstvenih radova i sudjelovao na nekoliko znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu:

 • 1996. na skupu L'Ilyrie meridionale et l'Epire dans l'Antiquite – III
 • 1999. na sveučilištu Emory, Atlanta u SAD-u sudjelovao na skupu Shifting Frontiers in Late Antiquty s temom o kasnoantičkom gradu na istočnoj obali Jadrana.
 • 2000. u Grenobleu na IV skupu pod istim naslovom. U Hrvatskoj sudjeluje na skupovima Hrvatskog arheološkog društva i u Puli na skupovima Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju.


UNESCO je uvrstio staru gradsku jezgru Trogira u popis svjetske baštine 1997. godine.
Više informacija pročitajte na linku http://www.trogironline.com/history_culture/unesco.html
,a više o ciklusu Arhitektura i naslijeđe 8 ovdje.

Predavanja  su uvrštena u  program Stalnog stručnog usavršavanja (SSU) Hrvatske komore arhitekata i boduju se s tri (3) boda.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

 • Rezultati

  DOM ZA STARIJE DUBRAVA

  30.8.2023.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

 • Rezultati

  Prostor središta Trešnjevke

  23.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

 • Rezultati

  Dječji vrtić Brezovica

  15.12.2020.

  Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI. 

Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:  

 


 Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:Partneri:Medijski partneri:Donatori:


 •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.