Tribina

Tribina Res Urbanae u HDD-u

Autor/izvor: HDD 02/12/2011

U utorak 6.12. u HDD Galeriji s početkom u 19 sati održat će se tribina Res Urbanae: Interdisciplinarno promišljanje stvaranja komunikacijskog modela građani - lokalna samouprava na transverzalama trg-park-unutrašnjost bloka te urbani mobilijar-revitalizacija urbane opreme i zaštićene dizajnerske intervencije u urbanom  prostoru (studija slučaja: Bernardo Bernardi na Keršovanijevom trgu).

Na tribini sudjeluju Mia Bogovac, Dora Đurkesac, Dino Igrec, Sonja Leboš, Maša Milovac, Bojan Mucko, Marica Vidušić i Kristina Volf.

Res Urbanae nastavak je projekta Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene. Osnovni cilj ovog projekta je rad s građanima na pronalaženju participativnih modela oblikovanja urbaniteta Zagreba kroz komunikaciju sa lokalnim stanovništvom Gradske četvrti Maksimir. Osim toga, projekt Res Urbanae nastavlja s istraživanjem zanemarenih potencijala glavnih zagrebačkih žila kucavica: Ilice, Maksimirske, Tratinske i Ozaljske ulice, nadovezujući se na prošlogodišnje izložbe u Galeriji Modulor i Galeriji VN. U okviru  projekta potaknut će se bottom-up proces promišljanja kvalitete neposrednog okoliša u lokalnoj zajednicama, promišljanja redizajniranja i revitalizacije istog od strane stručnjaka (školovanih produkt dizajnera) te preusmjeravanje sredstava koje na raspolaganju u okviru Malih komunalnih akcija ima lokalna administracija.
 
Metodologijom transverzalnog interdsiciplinarnog pristupa kroz interakciju više struka (arhitektica, kult.antropolog/inja, novinarka-istraživačica, povjesničar/ka umjetnosti, produkt dizajneri/ce, urbana teoretičarka, predstavnica lokalne zajednice… ) pokušavamo doprijeti ne samo do artikuliranog glasa građana na temu urbanog redizajna, već i do zajedničkog vokabulara koji će omogućiti sustavnu komunikaciju uključenih disciplina. Fokusi koji će se predstaviti zainteresiranoj javnosti ovog puta su sljedeći:

1) kratak uvod u urbanu genezu Trga Otokara Keršovanija na kojem se smjestila dizajnersko-slikarsko-skulpturalna intervencija Bernarda Bernardija
2) prijedlozi za revitalizaciju intervencije Bernarda Bernardija. Ova urbana intervencija je u svojoj ideji i izvedbi bila jedna od najprogresivnijih modela koji su se dogodili u okviru ingerencije i kulturnih inicijativa lokalnih zajednica u Zagrebu. Od 1979. do danas, režimi korištenja ove intervencije se mijenjaju, pa je potrebno preispitati njene korijene, oblike i razloge njene zaštite te uspostaviti parametre njenih današnjih uporabnih vrijednosti kako bi se došlo do kvalitetnih prijedloga revitalizacije.
3) radionice s građanstvom kojima se dotiče locus memoriae, a izabrani topos sjećanja je park Nović, odnosno unutrašnje dvorište koje zatvaraju Maksimirska, Domjanićeva, Šrapčeva i Kuhačeva ulica, koji je nekad bio jednim od brojnih zagrebačkih plesnjaka, a danas je zapušteno igralište.
 
Podrška: Zaklada Heinrich Boell, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom.

HDD

 

Tagovi

hdd, tribina

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: