Muzej

Treba li Hrvatskoj muzej filma?

Autor/izvor: DAZ 02/11/2015

Muzeji filma – film u muzeju (MFFM) naziv je međunarodnog simpozija koji će se održati u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba, 5. i 6. studenog 2015. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. 

Osnovni cilj simpozija je potaknuti diskusije o pitanjima vezanima uz očuvanje, istraživanja i prezentaciju filmske baštine te sagledavanje mogućnosti i poticanje inicijative za dugo željeni muzej filma u Hrvatskoj.

U kojoj mjeri bi mogući muzej filma u Hrvatskoj mogao postati pokretač dinamičnih inicijativa koje bi se fokusiranije bavile ovim problemima ili koja bi se rješenja mogla pronaći u sklopu nekih drugih mogućnosti, otkrit će u svojim izlaganjima eminentni svjetski stručnjaci i profesionalci s područja filma, muzejski djelatnici i filmski autori: Donata Pesenti Campagnoni (Museo Nazionale del Cinema, Torino, Italija), Frank Roumen (EYE Filmmuseum, Amsterdam, Nizozemska), Michael Terwey (National Media Museum, Bradford, Velika Britanija), Alejandro Bachmann(Österreichische Filmmuseum, Beč, Austrija), Thomas Elsaesser (Unversiteit van Amsterdam, Columbia University), Pauwels Eric (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle et des Techniques de Diffusion, Bruxelles, Belgija).

Poseban naglasak bit će na muzeološkoj funkciji i mjestu filma u muzeju, filmu kao muzejskom predmetu u fokusu muzejskih istraživanja te na novim promišljanjima o audiovizualnim arhivima i umjetničkim strategijama samoarhiviranja. Dio izlaganja analizirat će iskustva europskih muzeja filma kao i ulogu javnih ustanova i udruga u očuvanju i prezentaciji filmske baštine, stvaralaštva i produkcije. Ujedno, bit će prezentirani i izazovi u susretu analognog svijeta i nove digitalne paradigme kao i brojna stručno-znanstvena i umjetnička istraživanjima filma koje provode javne ustanove u kulturi, fakulteti, udruge, umjetničke organizacije i festivali.



Posebnu dimenziju programu dat će izlaganje Thomasa Elsaessera Etika aproprijacije: pronađena snimka između arhiva, galerije i interneta, u kojemu će biti riječi o aproprijaciji kao legitimnoj strategiji filmske umjetnosti. U njemu će Elsaesser, profesor na Sveučilištu u Amsterdamu i gostujući profesor na Sveučilištu Columbia, govoriti  o različitim vrstama i aspektima filmske aproprijacije - kompilacije, reinterpretacije i postprodukcije snimaka i scena iz poznatih filmova i različitih arhivskih materijala, sa namjerom stvaranja hommagea, pastiša ili parodije.

U sklopu popratnog programa simpozija održat će se sljedeća događanja: prikazivački program u Kinu Europa u srijedu 4. studenog u 19.00 sati, u sklopu kojega će biti prikazani filmovi suvremenih autora alternativnog i eksperimentalnog filma – Ladislava Galete, Vladimira Peteka, Ante Verzottija, Vlade Kristla i Tomislava Gotovca.  Projekcija filma Mučeništvo sv. Sebastijana: ikonografsko putovanje održat će se u Multimedijalnom centru SC-a u četvrtak 5. studenog u 17 sati, nakon čega slijedi predavanje autora filma Erica Pauwelsa, koji će govoriti o inspiraciji i motivima nastanka filma. Nakon projekcije filma predviđen je posjet Institutu Tomislav Gotovac, nekada mjestu stanovanja našeg poznatog suvremenog umjetnika i filmskog autora, a danas lokacija instituta koji skrbi za njegov umjetnički opus.

U petak 6. studenog u 17.30 sati organiziran je posjet Hrvatskom državnom arhivu gdje će biti održana projekcija dvaju nagrađenih filmova Oktavijana Miletića, nakon čega slijedi stručni obilazak kroz stalni postav Muzeja grada Zagreba s naglaskom na tematsku cjelinu ‘Zagrebačka škola crtanog filma’ kao i stručno vodstvo po izložbi ‘Zoološki vrt u Zagrebu 1925. -2015.’ koja u značajnoj mjeri integrira audio vizualnu građu, posuđenu većim dijelom iz Hrvatskoga državnog arhiva kao i dva filma nedavno pronađena u obiteljskoj ostavštini hrvatskog pionira filma Maksimilijana Paspe.

Organizator simpozija je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a partneri su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej grada Zagreba, Hrvatski državni arhiv, Arheološki muzej u Zagrebu,  Institut Tomislav Gotovac, Studentski centar u Zagrebu, Kino Europa i Goethe-Institut Kroatia.

Pokrovitelji simpozija su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, a cijeli program simpozija možete pogledati ovdje.

Više: msu.hr

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.