Izložba

Tko? Što? Kako? Organizam!

Autor/izvor: DAZ 30/03/2012

Na izložbi u knjižnici Sesvete Tko? Što? Kako? Organizam! izložena su djela i radovi članova Neformalnog saveza Organizam (UBU, Sintoment, Babushke, Nefunkcionalni most) nastali u protekle tri godine u sklopu multimedijalnih projekata Organizma izvedenih na domaćoj i ino sceni.

Nakon duge i mračne zime, uslijed nedostatka osunčavanja te kada u našoj prehrani nedostaje svježe voće i povrće, mogu se pojaviti neugodni simptomi poput kroničnog umora, glavobolje, stupora i pada imuniteta. Proljeće je doba godine u kojem valja Organizam očistiti od toksina te mu osigurati dovoljnu količinu vitamina i minerala kako bi ga se pripremilo za sunčanje npr. na Havajima. Stoga je upravo iz zdravih razloga nedavno u prostorijama sesvetske knjižnice postavljena i otvorena  retrospektivna izložba pod nazivom Tko? Što? Kako? Organizam! Izložena su djela i radovi članova Neformalnog saveza Organizam nastali u protekle tri godine u sklopu multimedijalnih projekata Organizma izvedenih na domaćoj i ino sceni. A tko čini Savez?  Čine  ga UBU – Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba,  Sintoment – Udruga za multimedijalnu umjetnosti i afirmaciju kulture, kreativni  tim Babushke i arhitektonska grupa Nefunkcionalni most. Autori koje Organizam okuplja bave se proučavanjem rubnih područja dizajna kao i pojavama nastalim transformacijom shvaćanja ideje dizajna u suvremenom društvu.

Bavimo se dizajnom atmosfere i kreiramo događanja koja odgajaju publiku budeći u njima senzibilitet prema umjetničko dizajnerskoj tradiciji i suvremenim pojavama u njihovom neposrednom okružju.

Koncept dizajniranih atmosfera koje kreiramo definiran je čudnim preokretima kao i neobičnim situacijama u koje neagresivno dovodimo promatrača kako bi smo ostvarili popuštanje tenzije opčinjavanja stereotipima i otvorili vrata percepcije promatrača, odnosno doveli ga u stanje razdraganog promatranja svijeta oko sebe“, pojašnjava prof. Filip Pintarić, koncept manager Organizma.

Što, i Kako Organizam preispituje tradicionalne metode oblikovanja afirmirajući bitne i pozitivne za suvremeni kontekst, implementirajući ih u svoj dizajnerski proces, poklonici suvremene umjetnosti, književnosti, dizajna, arhitekture, filma, svi posjetitelji mogu vidjeti i doživjeti na ovoj intrigantnoj  retrospektivnoj izložbi. Pa su tako, među izdvojenim umjetničkim (neprofitnim) projektima Organizma: Zašto ne možemo jednostavno odšetati?/Why can´t we all walk away? (2009.), U krugu Škole (2009.), 800 slika Marije Bistrice (2009.), Ptić, lisac i balega (2009.),  Šišmišpud (2010.), Tenda Gialla (2010.), Aktivizam u ŠPUDu (2010.), Ambienta (2010.-2011.), Fragile – izložba Odjela unutrašnje arhitekture (2010.), Sintokuhinja (2010.), Dizajn pakovine vina (2010.), Klupa za „kadriranje“ (2010.), Park u Parku (2009.-2011.), HIIIŽA (ljudi misle…da je sve u redu), 2011., Kamp kulture 2 (2011.), STUPOR (2011.),  A Bubble – internacionalne umjetničke novine (2011.), Noć muzeja - Promenada u ŠPUDu (PUSH) (2012.), Balkan – tiposistem (2012.).

Ovom izložbom radujemo se svojem radu te uspjesima u proteklom razdoblju, održavajući Organizam zdravim čak i u najtežim uvjetima, ističe Bernarda Cesar, voditeljica projekata Organizma

Organizam karakterizira total design jer je dizajn implementiran u sva područja našeg djelovanja unutar kojeg ga oformljujemo kao nezaboravno iskustvo nadogradnje i izlaska iz svakidašnjih okvira. I, naravno, nemojte nam što zamjeriti što se arhitekturom, dizajnom i filmom bavimo iz čistog zadovoljstva koje gajimo prema kreaciji i poigravanju sa konceptima,““ poruka je svih autora i sudionika izložbe, koja se osim u radnom vremenu Knjižnice „Sesvete“ (Trg D.Domjanića 6) može razgledati i podijeliti na društvenoj mreži *.  A zašto je vrijedi pogledati saznati možete i na portalima (www.sintoment.hr; www.ubu.hr; www.abubble.ubu.hr; www.kgz.hr) gdje su sve informacije dostupne.

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.