Think Space

Think Space dobio trogodišnju potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2013-2015

Autor/izvor: DAZ 20/06/2013

Think Space, međunarodni program Društva arhitekata Zagreba, koji kroz seriju konceptualnih online arhitektonskih natječaja i fizičkih susreta na Nekonferencijama u Zagrebu, omogućuje razmjenu iskustava i znanja arhitekata, prvenstveno mladih, iz cijelog svijeta, jedan je od sedam programa koje je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske prepoznalo i odlučilo financijski poduprijeti kao strateški projekt.

Ministarstvo kulture od ove godine uvodi višegodišnje potpore i financiranje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske čime uvodi više stabilnosti i sigurnosti u financiranje kvalitetnih kulturnih programa te time olakšava njihovu provedbu i promociju. Kulturno vijeće za likovne umjetnosti posebno je vrednovalo pored jednogodišnjih i 47 programa prijavljenih na trogodišnje financiranje, te je uputilo prijedlog ministrici za sufinanciranje tih programa, nakon čijeg je odobrenja Vlada RH potvrdila plan trogodišnjeg financiranja.

Trogodišnja potpora DAZovom programu Think Space u iznosu od 100.000,00 kn potvrda je kvalitete i podstrek za nastavak, a program se na popisu odobrenih sredstava našao uz bok institucijama s dugogodišnjom tradicijom. Tako su trogodišnje potpore dobili: Muzej za suvremenu umjetnost (162.000,00 kn), Društvo arhitekata Zagreba (100.000,00), Institut za povijest umjetnosti (90.000, 00kn), Galerija Klovićevi dvori (75.000,00kn), Institut Tomislav Gotovac (70.000,00kn) i Centar za kulturu Novi Zagreb (40.000,00 kn).

Think Space, međunarodni je program, koji kroz seriju konceptualnih online arhitektonskih natječaja i osobnih susreta i okupljanja na Nekonferencijama u Zagrebu, omogućuje razmjenu iskustava i znanja arhitekata, prvenstveno mladih, iz cijelog svijeta.

Svaki ciklus se sastoji od nekoliko natječaja pod zajedničkom godišnjom temom. Po završetku ciklusa, u Zagrebu se održava završni međunarodni skup ''Nekonferencija'' tijekom kojeg se osim radionica održi i svečana godišnja dodjela nagrada i izložba nagrađenih radova. Prvi Think Space ciklus – Borders/Granice, održan je 2011. godine i završio je s 537 sudionika, arhitekata mlađe generacije, iz 65 zemalja svijeta. Prva gošća kustosica bila je Eva Franch i Gilabert, direktorica galerije Storefront u kojoj je u siječnju 2013. ugostila izložbu Think Space: The Competitive Hypothesis, domaćoj javnosti predstavljenu u veljači. Žiri prvog ciklusa činili su Shohei Shigematsu (OMA), Teddy Cruz, Francois Roche i Hrvoje Njirić, a drugog ciklusa Past Forward - Zaha Hadid i Patrik Schumacher (ZHA), Alejandro Zaera-Polo, (AZPA) Ricardo Scofidio i Charles Renfro (DS+R). Gost kustos bio je Adrian Lahoud, laureat prvog ciklusa.

Podsjećamo, program je u proteklom ciklusu, za projekt izložbe u galeriji Storefront u New Yorku, dobio potporu prestižne američke zaklade Graham Foundation iz Chicaga.

Nakon dva uspješna ciklusa koji su, osim online galerijama natječajnih radova, izložbama i teoretskim radovima, urodila i poznanstvima domaćih arhitekata s međunarodno prepoznatom i aktivnom scenom mladih progresivnih mislilaca u arhitekturi (Nekonferencija Borders 2011. i Nekonferencija Past Forward 2013.), u završnim je pripremama i treći ciklus natječaja koji počinje u rujnu 2013.

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: