Prefabrikacija

Suvremeni prefabricirani dom

Autor/izvor: DAZ 09/04/2013

Kako može izgledati i funkcionirati suvremeni prefabricirani dom pokazuje rad Rocio Romero, čileansko-američke arhitektice, koja je veliki dio svog arhitektonskog djelovanja posvetila stvaranju jasne, povoljne i atraktivne prefabricirane kuće.

Romero je diplomirala na Berkleyu te na Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc). U nedavnom intervjuu za Archdaily ističe kako je započela s projektiranjem prefabrikata iz želje za kontrolom, ne samo arhitektonskog dizajna, nego i same izvedbe projekta, kontrole troškova izvedbe te time utjecaja na sveukupnu kvalitetu produkta.

1998. u Čileu je nastao prvi prototip LV kuće. U 12 godina rada prodano je oko 160 primjeraka. Cilj je bio stvoriti pristupačnu i povoljnu suvremenu stambenu arhitekturu i dok je kuća neznatno skuplja od tradicionalnih kataloških prefabriciranih američkih domova, predstavlja dostupnost suvremene arhitekture za široku klijentelu. Kuće su adaptabilne za različite klimatske zone, moguće je spajanje pojedinih jedinica te prilagođavanje interijera zahtjevima pojedinih kupaca.

Romero zaključuje kako su tehnološki napredak i širenje tržišta omogućili proizvodnju kvalitetne i povoljne arhitekture, što i potrošači prepoznaju te očekuje daljnji razvoj prefabrikacije u budućnosti.

Radovi Rocio Romero izlagani su na mnogobrojnim svjetskim muzejima i galerijama poput Walker Art Center, MOCA, Vancouver Art Gallery, and the Triennale di Milano.

Više o radu Rocio Romero pogledajte ovdje, a intervju pročitajte ovdje.

Fotografija naslovnice © Richard Sprengler


LV kuća, Laguna Verde, Čile, foto © Julio Pereira


Rocio Romero u svojoj LV kući u Missouriu, SAD, foto © Ashley Gieseking


Washington, SAD, foto © Jennifer Watson

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: