Dani zagrebačke arhitekture

Suvremene realizacije na Danima zagrebačke arhitekture

Autor/izvor: DAZ 17/05/2013

Ovogodišnji Dani zagrebačke arhitekture donose nam povijesni pregled arhitektonski realizacija u Zagrebu unazad 2 stoljeća u kontekstu ulaska u Europsku uniju te glavnog grada Hrvatske kao srednjoeuropske metropole. Uz mnogobrojna, već spomenuta povijesna djela, koja ćemo imati priliku vidjeti kroz prezentacije, predavanje, kao i u živo na stručnom obilasku u subotu 25. svibnja, na „Danim“ će biti prezentirane i najnovija arhitektonska ostvarenja u gradu.

Ovogodi

Uz zagrebačku Arenu arhitektonskog studija UPI-2M najvažnije djelo zadnjeg desetljeća u domeni zgrada za sport, predstavljeni će biti i Green Gold arhitektonskog ureda BIF, Eurotower, uglednog prof. Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Marijana Hržića, te mnogi drugi.

U pregledu povijesno značajnih ostvarenja, naglasak će biti stavljen na njihovoj suvremenoj interpretaciji, u pojedinim slučajevima na rekonstrukciji i obnovi odnosno na njihovim funkcijama u današnjem društvu. Također će se istaknuti paralele između pojedinih iskoraka u izgradnji grada danas i nekada, uvjetovanih društvenim razvojem i promjenama načina života građana, dok će svi sudionici u subotu imati priliku posjetiti neka od kapitalnih djela zagrabček arhitekture kako suvremena, tako i povijesna.

Kao poseban prilog ovim Danima zagrebačke arhitekture Sekcija mladih Društva arhitekata Zagreba pripremila je i mali džepni vodič arhitekture Zagreba na hrvatskom jeziku koji objedinjuje 133 najznačajnijih arhitektonskih realizacija, pomno odabranih i pripremljenih tijekom dvogodišnje volonterske suradnje. Vodić je namijenjen upoznavanju, ne samo arhitekata, nego i šire javnosti s arhitektonskim bogatstvom hrvatskog glavnog grada iz svih povijesnih razdoblja uključujući najbolje suvremene realizacije.
Ulaznice za sve dane, osim subote možete osigurati putem Entrio sustava po cijeni od 0 kn, dok je cijena za subotnji obilazak grada 125 kn također preko Entrio sustava.

Marijan Hržić

Diplomirao je 1967., magistrirao 1981., a doktorirao 1988. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Redoviti je profesor u trajnom zvanju. Sudjeluje u istraživačkom radu u Center For Metropolitan Planning and Research Institut na Johns Hopkins University, Baltimore, SAD, 1979.-1980. Glavni je i odgovorni urednik časopisa “Arhitektura“ 1982.-1986. i 1988. godine. Ostvario je dvadesetak značajnih zgrada, četrdesetak nagrađenih natječajnih radova i pedesetak većih urbanističko-arhitektonskih projekata, te je sudjelovao na više samostalnih i skupnih izložbi arhitekture. Dobitnik je najviših stručnih nagrada (Nagrada Zagrebačkog salona - tri puta,  Velika nagrada Zagrebačkog salona, Nagrada Viktor Kovačić, Nagrada Vladimir Nazor - tri puta, Savezna Borbina nagrada - dva puta). Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za kulturno stvaralaštvo na području arhitekture.

Sudjelovanjem na Danima možete ostvariti ukupno 17 bodova. U Programu stručnog usavršavanja Dani se boduju s 15 (petnaest)  bodova, po danima:

20.5.2013.                           3
21.5.2013.                           3
22.5.2013.                           3
23.5.2013.                           4
24.5.2013.                           2
25.5.2013.                           2

Programski odbor:
Tihomil Matković, voditelj
Aleksander Laslo
Luka Korlaet

Organizacijski odbor:
Mladena Belamarić, voditeljica
Ana Marendić
Kata Gašpar
Vesna Vrga Perović
Ivana Šajn

Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika.


 

Srebreni sponzori:

    
Harvey Norman                                             Nivogradnja d.o.o.

Brončani sponzor:

       
AkzoNobel        

Akzo Nobel Powder Coatings is the largest manufacturer of powder coatings worldwide under the brand name “Interpon”. Our widespread organization allows Architects and Fabricators to specify our powder coatings wherever the building construction may be devised.                                                                                         

Sponzor:


Hotel Dubrovnik

Partner:                                                      Medijski partner:

                      
Hrvatska komora arhitekata
                     Jutarnji list

Potpora programu III. Dani zagrebačke arhitekture:

          
Ministarstvo kulture         Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport

                                
Turistička zajednica grada Zagreba             Gliptoteka HAZU

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada

Rezultati

Gradska knjižnica Grada Zagreba - PAROMLIN

28/02/2019

Objavljujemo rezultat Natječaja GRADSKE KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA-PAROMLIN

Novosti

Program rada + članarine za 2019.

29/01/2019

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2019. godinu

Rezultati

Natječaj Dvorana za bacačke discipline Mladost

24/11/2018

Objavljujemo rezultat Natječaja za bacalište u sklopu Sportskog parka „Mladost“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: