Godišnje nagrade UHA-e

Suvremena interpretacija tradicionalne zagorske hiže

Autor/izvor: DAZ 22/11/2012

Predstavljamo vam projekt Davora Matekovića - jednu od tri nominirane kuće za nagradu “Drago Galić” koja se dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2012. godini.

Iz autorovog opisa projekta:

Objekt za odmor smješten je na padini terena okružen prirodnim zelenilom, u blizini Kumrovca. Na parceli je zatečena tradicionalna zagorska hiža koja se adaptira prema suvremenim potrebama, poštujući pritom tradicionalna lokalna načela oblikovanja. Postojeći volumen se zadržava, te se na mjesto trijema interpolira stakleni kubus. Kako bi se otvorio južnom osunčanju kubus se izmiče izvan volumena, istovremeno tvoreći ulazni prostor. Staklene stijene imaju mogućnost otvaranja, te se postiže prožimanje unutarnjeg i vanjskog. Slama na krovu zamjenjuje se novom, prevlačeći se i preko pročelja, dok se zabati zamjenjuju novom drvenom oblogom. Prilaz objektu izveden je od drvenih panjeva. Postojeći kameni postament se zadržava, a novoprojektirana terasa oblaže se drvenim podom s koje se proteže pogled na impresivan zagorski krajolik.

presjeci i detalj krova

tlocrti

 

Autor: Davor Mateković
Suradnik: Oskar Rajko
Fotograf: Damir Fabijanić
Projektna tvrtka: PROARH
Godina projektiranja: 2011.
Godina dovršetka gradnje: 2012.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.

Rezultati

Bazen Dubrava

09/12/2019

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističko rješenja bazen Dubrava - rezultati

Rezultati

Tematski park "Hrvatska u malom"

09/12/2019

Objavljujemo rezultate natječaja za izradu rješenja Tematskog parka „Hrvatska u malom“
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: