Projekt

Studentski dom i studentski centar u Splitu

Autor/izvor: DAZ 03/07/2012

2002. godine na natječaju za Studentski dom i studentski centar u kampusu Visoka u Splitu prvu nagradu osvojili su projektantski uredi Arhipolis d.o.o. (osnivač Neno Kezić, profesor na FGAG u Splitu) i Atelier Šverko i Šverko (osnivači Emil Šverko i dr.sc. Ivana Šverko također oboje profesori na FGAG u Splitu). S tim projektom, koji je trenutno u završnoj fazi gradnje, osvojili su ove godine nagradu CEMEX Hrvatska u kategoriji javnih i poslovnih građevina. Predstavljamo vam zgradu u kojoj će uskoro obitavati više od 600 splitskih studenata!

Studentski dom i studentski centar u Splitu

Investitor: Sveučilište u Splitu
Projektant: Arhipolis d.o.o., Atelier Šverko & Šverko d.o.o.
Izvođač: Lavčević d.o.o.
Ukupna izgrađena površina: 20.000 m2

Autor teksta: Idis Turato

Predmetna lokacija formira sjeverozapadni ugao kampusa. Objekt studentskog doma i studentskog centra završava područje kampusa i označava ga vertikalnim elementom (billboard).

Podijeljen je na četiri dilatacije različite katnosti, a obuhvaća smještajni dio sa 600 kreveta, upravni dio, restoran i sportsko-rekreacijski dio s pratećim sadržajima. Dispozicija sadržajnih cjelina provedena je po kriteriju distanciranja privatnih od društvenih prostora uz napomenu da su svi sadržaji međusobno povezani internom vezom.

Javni prostori kompleksa protuteža su privatnosti studentskih soba i funkcioniraju kao njihov dnevni boravak.

Kontinuirani volumen objekta omeđuje prostor trga ("exchange plaza") uređenog kombinacijom asfaltiranih i zelenih površina te rasterom klupa i rasvjetnih tijela. Ploha trga generirana je kompjuterski kako bi povezala sve ulaze i mjesta aktivnosti na samome trgu te zadovoljila vatrogasne propise. Zahvaljujući tim parametrima te velikom nagibu terena, projektirana ploha je dinamična zakrivljena površina koja može prihvatiti različite načine korištenja. "Exchange plaza" je trg za razmjenu ideja, misli osjećaja, znanja, informacija...

Horizontalna površina krova na kojoj su koncentrirane sportske aktivnosti (košarka, odbojka i sl.) zamišljena je kao trg za fizičku aktivnost ("action plaza").

Oblikovanje cijelog kompleksa, kako građevine tako i okoliša, temeljeno je na principu "teksture forme" odnosno plitkog reljefa kao i na primjeni primarnih građevnih materijala: betona, drva, stakla i metala.


Tlocrt etaže -3, studenstki centar - menza, kuhinja i dvorana


Tlocrt etaže 0, ulaz u studentski dom i sportska igrališta na krovu nižih etaža

Tlocrt karakteristične etaže studenstkog doma sa smještajnim jedinicama

Presjek A-A

Presjek B-B

Presjek C-C

Rezultati

Ambulanta Gračani

06/03/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zamjenskog objekta Dom zdravlja Zagreb Centar – AMBULANTA GRAČANI

DAZ

Program rada + članarine za 2020.

20/02/2020

Donosimo program rada DAZ-a te zahvaljujemo svim članovima koji plaćanjem članarina podupiru djelovanje DAZ-a kroz programe, sekcije i natječaja. Pozivamo Vas na uplatu članarine za 2020. godinu.

Rezultati

Ambulanta Špansko

17/01/2020

Projektni natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za NOVI OBJEKT DOMA ZDRAVLJA ZAGREB ZAPAD – AMBULANTA ŠPANSKO.
Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:


Medijski partneri:


Donatori: