Permakultura

Što je permakultura?

Autor/izvor: DAZ/Fani Frković 03/05/2012

Ako ste čuli spominjanje permakulture, a još uvijek niste sigurni što to točno znači, sada ćemo vam otkriti osnovna načela te kako se ona mogu primijeniti u gradskom životu. Razgovarali smo s članicom grupe Živahni PK, Cvijetom Biščević, arhitekticom koja je s nama podijelila osnovne informacije o permakulturi i upoznala nas s novim projektom koji se tiče javnog prostora, ali i urbanog vrtlarstva.

Osnovna načela permakulture

Naziv permakultura je skraćenica od termina permanentna (agri)kultura i predstavlja svjesno oblikovanje ne samo vrta već svih elemenata potrebnih za život prema načelima samoodrživosti - od brige prema zemlji do osiguranja hrane, energije, skloništa, materijala te ostalih nematerijalnih potreba. Permakultura označava harmoničnu integraciju ljudi i krajolika kroz korištenje lokalno raspoloživih resursa, ali ne na invazivan i eksploatirajući način već zatvarajući krug s prirodom kroz reprodukciju i preraspodjelu viškova.Taj termin također podrazumijeva uključivanje socijalnog segmenta i stvaranje zajednice. tj mrežu pojedinaca i grupa koji šire permakuluturna rješenja i principe.


Permakulturni cvijet ilustrira osnovne elemente permakulture (Kneja)

Počeci permakulture

Iako se permakultura razvila '70-ih godina u Australiji, znanje koje ona okuplja staro je stoljećima. Permakultura kombinira stara tradicionalna znanja iz različitih aspekata života (uzgoj hrane, uređenje vrta, korištenje prirodne energije, gradnja, uređenje zajednica itd.) objedinjujući nova saznanja i mnoge klasične znanosti u jedan integralni sustav.


Recilikirano imanje Vukomerić (ZMAG - Zelena mreža aktivističkih grupa)

Permakultura u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je permakultura zaživjela prije 10-ak godina. Danas imamo 7 diplomiranih dizajnera permakulture koji su svoje znanje i vještine stekli od stranih kolega. Oni su do danas izučili oko 200-tinjak polaznika kroz 72-satne tečajeve koji su početna točka za stjecanje osnovnog znanja o permakulturi. Za stjecanje diplome dizajnera permakulture, potrebno je, nakon završenog 72h tečaja, uzeti mentora (jednog od diplomiranih dizajnera permakulture) i odabrati temu unutar jedne od 12 kategorija te na kraju napraviti vlastiti projekt i predstaviti ga permakulturnoj zajednici. Tečaj i obrasci su standardizirani u cijelom svijetu


Recilikirano imanje Vukomerić (ZMAG - Zelena mreža aktivističkih grupa)

Urbano vrtlarstvo

Ono što je danas vrlo aktualno, a također spada u Permakulturu, je pojava urbanih vrtova koji ljudima omogućavaju da vlastitu hranu (voće i povrće) proizvode u gradu u kojem žive ili čak u vlastitom stanu. Najbolji primjer za to je Kuba, koja je početkom '90-ih godina prošlog stoljeća doživjela naftnu krizu te je bila suočena s problemom prehranjivanja stanovništva u gradu uslijed nemogućnosti transporta hrane iz ruralnih dijelova zemlje i okolice gradova. Danas većina hrane dolazi iz gradova, što je u rijetko kojoj zemlji još slučaj te većina gradskog stanovništva proizvodi hranu lokalno - u zajedničkim vrtovima, na javnim površinama, na krovovima zgrada ili u vlastitom stanu. Takav preokret doveo je i do promjene prehrambenih navika što je rezultiralo poboljšanjem zdravlja Kubanaca. (How Cuba Survived Peak Oil)


Recilikirano imanje Vukomerić (ZMAG - Zelena mreža aktivističkih grupa)

Prvi hrvatski projekt javnog urbanog povrtnjaka predstavljen je na UrbanFestivalu 11, prošle godine na terasi Kluba SC. Namjera tamo posađenog povrća bila je da bude dostupno svima uz participativnu brigu o zalijevanju i uzgajanju - upravo ono što je važno za održivi permakulturni dizajn - postojanje kolektivne svijesti zajednice o zajedničkom cilju i dijeljenju produkata te nesebično sudjelovanje pojedinaca.


Urbani povrtnjak na terasi Kluba SC, Urban Festival 11

Još jedan primjer urbanog vrtlarstva, točnije prototip vertikalnog vrta napravili su polaznici 72-satnog tečaja za permakulturni dizajn, koji je održan u prosincu 2011. Nakon što je tečaj završio, Živahni PK, kako su se nazvali, nastavili su međusobnu komunikaciju i razmjenu znanja o permakulturnom dizajnu te samoinicijativno krenuli u izradu vertikalnog vrta.


Živahni PK na Danu permakulture 2012.

Produkt njihovog dizajna su dva prototipa koji su izloženi i prezentirani da Danu permakulture, održanom 14.04.2012. u prostorima Zelene akcije (tamo i danas možete pogledati kako uspješno rastu njihove biljke). Njihovi prototipovi pokazuju da je moguće uzgajati hranu na malom prostoru, ali s velikim učinkom. 


Prototip 1: Pilin zid


Prototip 2: Info vrt

72-satni tečaj permakulturnog dizajna

Sljedeći 72-satni tečaj permakulturnog dizajna započinje upravo ovih dana, točnije 04.05.2012. i traje do 13.05.2012. Intenzivan tečaj održava se cjelodnevno kroz dva vikenda te preko tjedna u večernjim satima, tako da su 72 sata potpune koncentracije na permakulturna načela dostupna i studentima i zaposlenima. Više o tečaju saznajte ovdje, a na stranicama Ureda za permakulturu možete dobiti više informacija o sljedećim radionicama.

ZMAG (zelena akcija aktivističkih grupa) također održava radionice permakulture i to na svom Recikliranom imanju Vukomerić. Raspored njihovih radionica možete pogledati ovdje.


Recilikirano imanje Vukomerić (ZMAG - Zelena mreža aktivističkih grupa)

Aktivnosti permakulturne zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj možete pratiti putem Facebook grupe Institut permakulture Hrvatske.

parkticipacija

U potrazi za praktičnim rješenjima neki od članova grupe Živahni PK pridružili su se novonastaloj građanskoj inicijativi po nazivu parkticipacija. Inicijativa se formirala oko teme planiranja i budućeg uređenja zelene povšine ispred zgrade Mamutice u zagrebačkom naselju Travno, poznate po dugogodišnjem korištenju tog prostora kao urbanih povrtnjaka. Krajem ožujka ove godine gradska uprava je izdala obavijest da će vrtovi biti raskrčeni što je vrlo brzo i provedeno u djelo.


Nekadašnji vrtovi u blizini Mamutice (h-alter)

Budući da planovi za uređenje ove javne gradske površine nisu sasvim poznati, inicijativa parkticipacija želi potaknuti lokalnu zajednicu na aktivno uključivanje u promišljanju ovog javnog prostora. Nakon aktivne kampanje koja se upravo provodi, krajem svibnja inicijativa će održati javnu tribinu Park kakav želim koja će okupiti i udružiti lokalno stanovništvo i zainteresiranu javnost, struku, aktiviste civilnog društva te lokalnu samoupravu u osmišljavanju oblikovnog rješenja uređenja budućeg parka ispred Mamutice. Ususret i tijekom tribine prikupljati će se idejna rješenja i prijedlozi za uređenje javnih površina koja potiču izgradnju lokalne zajednice prema principima suradnje, solidarnosti i međusobnog uvažavanja različitosti interesa i potreba.


Parkticipacija  je otvorena inicijativa građana koja poziva stanovnike Travnog, predstavnike civilnog društva, urbanističke struke i lokalne samouprave da se uključe svojim idejama i prijedlozima u (su)stvaranje javnih otvorenih površina po mjeri njihovih izravnih korisnika – stanovnika pojedinih naselja. Više o ovom projektu možete saznati na njihovoj Facebook stranici.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.