Tribina

Srednjovjekovne fortifikacije zagrebačkog Gradeca

Autor/izvor: DAZ/ NUF 08/12/2017

Nacionalna udruga za fortifikacije i Sekcija za arhitektonsko naslijeđe Društva arhitekata Zagreba pozivaju na tribinu i predavanje "Srednjovjekovne fortifikacije zagrebačkog Gradeca" koje će održati dr. sc. Bruno Škreblin iz Hrvatskog instituta za povijest. Tribina će se održati u prostorima Društva arhitekata Zagreba Trg bana Josipa Jelačića 3/1, u srijedu 13. prosinca s početkom u 19 h.

Grad Zagreb glavni je grad Republike Hrvatske i njena metropola, no u suprotnosti s važnošću njegova povijest i izgled tijekom postojanja nisu do sada dostatno istraženi. Tako su najstariji poznati prikazi grada oni iz sredine 16. Stoljeća, a kako je grad izgledao prije toga nije još uvijek utvrđeno. U srednjem vijeku on se sastojao od dva grada Gradeca i Kaptola. Ova tribina posvećena je Gradecu. Kako su njegovi obrambeni zidovi građeni u razdoblju između 1242. i 1266. godine, nameće se pitanje kako je grad tada izgledao, kuda su se prostirali zidovi u 13., 14. i 15. stoljeću i kakav je bio obris gradu u tom razdoblju. Obrambena arhitektura i utvrde Gradeca iz tog razdoblja do sada nisu sustavno istražene. Njih su se u svojim istraživanjima dotakli povjesničari Ivan Krstitelj Tkalčić, Nada Klaić, Ivan Kampuš i Lelja Dobronić, te arhitekti Andro Mohorovičić i Vladimir Bedenko. No, oni se u mnogo čemu ne slažu, a njihove hipoteze nisu dokazane i u suprotnosti su jedna s drugom. Tako ne postoji slaganje oko linije prostiranja gradskih zidina, lokacije Mesničkih vrata, gdje se nalazio stari Arpadovski kastrum ili kaštel grofova Celjskih ili Anžuvinski kraljevski dvor. Povijesni izvori na koje se pozivaju spomenuti istraživači ne daju odgovore na mnoga pitanje o postanku, izgledu, položaju fortifikacijske arhitekture, a na kraju i granicama i obrisu Gradeca. Stoga bi se na ovoj tribini dao prikaz dosadašnjih istraživanja, te aktualizirao problem neistraženosti i potrebnih budućih istraživanja.
 
 
Otkriće ostataka srednjovjekovnog zida na području Mesničke ulice ponovno je privuklo pozornost stručne i šire javnosti na srednjovjekovni sustav fortifikacija na zagrebačkom Gradecu. Prema povijesnim izvorima, već nedugo nakon utemeljenja 1242., zagrebački je Gradec bio opasan zidinima, a u srednjovjekovnim se izvorima 14. i 15. stoljeća često spominju zidine i kule. Na temelju te izvorne građe, neki su povjesničari već analizirali gradski prostor i sustav fortifikacija, a najviše je prijepora zadao obujam gradskih zidina, odnosno je li srednjovjekovni Gradec prostorno bio jednak današnjem Gornjem gradu ili se naknadno proširio. Također, točna lokacija pojednih fortifikacijskih objekata poput arpadskog castruma, Mesničke kule, i kaštela grofova Celjskih još su uvijek nerazjašnjena. Izlaganje će predstaviti historiografski pregled dosadašnjih glavnih teza o srednjovjekovnom gradečkom fortifikacijskom sustavu u komparaciji s novim rezultatima arheoloških istraživanja, a obratit će se pozornost i na neka druga pitanja iz problematike srednjovjekovnog urbanog prostora.
 
Bruno Škreblin rođen je 1981. godine u Zagrebu. Godine 2006. završio je jednopredmetni studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2015. doktorirao je na istom fakultetu s temom Urbana elita zagrebačkog Gradeca od sredine 14. do početka 16. stoljeća pod mentorstvom Irene Benyovsky Latin. Od listopada 2007. zaposlen je u Matici hrvatskoj, a od srpnja 2009. znanstveni je novak na Hrvatskom institutu za povijest u Odjelu za srednjovjekovnu povijest, a od 2016. suradnik je na znanstvenom projektu Urbes: Gradovi hrvatskog srednjovjekovlja – urbane elite i urbani prostor koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Područja zanimanja su vezana uz srednjovjekovni grad poput gradskih elita, socijalne topografije, društvenih struktura i slično o čemu je objavio desetak znanstvenih radova poput Uloga obiteljskih veza u formiranju gradske elite zagrebačkog Gradeca (od 1350. do 1526.); Urbana elita zagrebačkog Gradeca u 15. i početkom 16. st.; Ethnic groups in Zagreb's Gradec in the late middle ages; Urban elites and real estate in Medieval town: Owners of palaces in Medieval Gradec.

 

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.