Nagrada Viktor Kovačić

Sportska dvorana i trg u Krku

Autor/izvor: DAZ 06/05/2014

Predstavljamo Sportsku dvoranu i trg u Krku arhitektonskog biroa Turato, dobitnika nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata Viktor Kovačić najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2013. godinu.

Jedan od glavnih ciljeva za autore projekta, Idisa Turata i njegov tim iz Arhitektonskog biroa Turato, pri projektiranju sportske dvorane i pripadajućeg trga u gradu Krku, bio je dovršiti prostorni dijalog započet još 2005., kada je Turato sa svojim bivšim uredom "Randić Turato" izgradio Osnovnu školu Fran Krsto Frankopan.

Novonastala  sportska dvorana nalazi se preko puta spomenute škole, od koje je dijeli samo uska pješačka ulica. Realizacijom ovog novog objekta i javnog trga Idis Turato je ispunio svoju misiju, u smislu zaokruživanja cjelovitog arhitektonskog ansambla kojeg čine škola, dvorana i trg, na ‘vrhu’ staroga grada Krka, i kreiranja novodefinirane gradske žarišne točke.

Spomenuta dvorana osim isključivo sportskih aktivnosti za učenike osnovne škole, koji joj lako mogu pristupiti direktno iz škole kroz novoizgrađeni podzemni hodnik koji dvoranu i školu povezuje, također cilja ispuniti sve potencijalne programske zahtjeve lokalne zajednice grada Krka, u smislu  sportskih i  kulturnih aktivnosti te  ostalih  javnih događanja većih razmjera.

Valja istaknuti da je sklop škola - dvorana - trg okružen s nekoliko crkava i samostana te dva crkvena zvonika, koji istaknutim vertikalama naglašavaju trg, a svi zajedno tvore široki prostor, koji prema potrebi funkcionira kao svjetovna ili sakralna pješačka zona.

Na mjestu nove dvorane  nekada se nalazio stari đački dom, koji je imao funkciju sportske školske dvorane. Prije samog početka gradnje postojeći objekt se morao srušiti, a proces rušenja rezultirao je pronalaskom novih otkrića, niz vrijednih arheoloških lokaliteta koji su rezultirali potpuno novim kontekstom kao odrednicom za gradnju dvorane. Imajući na umu činjenicu da sve arheološke iskopine pronađene  na lokaciji moraju ostati sačuvane u izvornom obliku, autori dvorane to uzimaju kao polazišnu točku i ključnu ulogu pri  redefiniranju  koncepta gradnje, stimulirajući indirektno novi organizacijski kolaž projekta. Iskopani i očuvani samostanski i crkveni zidovi tako postaju sastavni dio novog objekta, na način da novoizgrađeni zidovi i fasade dvorane u nekim segmentima nastaju izravno na restauriranim starim zidovima.

Drugi segment bitan za definiranje forme i koncepta dvorane, koji je kontekstualno proizašao također iz same lokacije, bio je sljedeći ključan element u formiranju oblika i veličine zgrade. Specifičnost susjednih građevina koje postoje u blizini dvorane, kao i u cijelom starom gradu Krku, posebice u kontekstu spomenutih samostana, su visoki zatvoreni zidovi formirani oko pojedinih parcela, koji tako tvore uske ulice starog grada Krka. ‘S druge strane’ tih visokih zidova odvijaju se različiti funkcionalni scenariji, balansirajući između javnog i privatnog, ovisno o korištenju prostora "iza". Nastavak tih malih gradskih uličica u projektu dvorane čini zapadna fasade dvorane, koja se nastavlja na restaurirani zid te, s nasuprotnim samostanom, formira usku ulicu koja izlazi na trg.

Ovo je mjesto gdje  počinje važna priča o zidovima dvorane, njihovom  podrijetlu i  oblicima, koja završava  raznolikošću fasada dvorane koje formalno odgovaraju kontekstu, s obzirom na poziciju na kojoj se nalaze.

Pomalo vizualno zapostavljenu stražnju i “sporednu” fasadu dvorane (uz spomenutu zapadnu ulicu i južno pročelje dvorane) čini zid koji se sastoji od autentičnih prefabriciranih betonskih elemenata neuobičajene forme koji tvore najprepoznatljiviji i jedinstveni segment dvorane.

Arhitekti toj fasadnoj betonskoj kreaciji daju naziv “iznutrica ", s obzirom na podrijetlo geneze samog prefabrikata i dualnost  dojma koji ostavlja na gledatelja, formalnog čimbenika njezine (ne)atraktivnosti.

Iznutrica je jedinstven autohtoni prefabricirani element izveden kao negativ gromače - kamenog suhozida, koji nastaje procesom postavljanja kamene gomile u drveni okvir, koja se potom prekriva s PVC folijom, pa se po tome izlijeva beton. Produkt je negativ kamenja, koje čini "lice" ovog prefabriciranog elementa.  Ovaj inverzni proces gradnje, sačinjen od jednostavnih materijala i dobiven putem jednostavnog procesa, kojeg pak karakterizira specifična vizualna unikatnost, je izum autora dvorane, nastao kao rezultat istraživanja jednostavnih građevinskih materijala uz pomoć vještog zidara, s kojim arhitekt Idis Turato surađuje već dugi niz godina.

S druge strane objekta nalazi se najreprezentativnija fasada dvorane, ona koja vizualno dominira novonastalim trgom. Fasada je to sastavljana od šest impresivnih betonskih monolitnih blokova koji teže i do 23 tone, čiju površinu čini sloj pomno uglađenog terrazza. Terazzo je materijal koji se u prošlosti često koristio kao obloga podova,  a zahtjeva dugotrajno ručno poliranje da bi se postigla željena glatkoća završne obrade. U ovom kontekstu terrazzo je redefiniran u svojoj upotrebi; kod svijetlih i glatkih ploča fasade materijal koji se uobičajeno koristi za horizontalne plohe je iskorišten kao “vertikalni terrazzo”, dok je u popločenju trga ponovno re-kontekstualiziran, materijal koji se uobičajeno koristi za interijere ovdje je upotrebljen u eksterijeru javnog trga. Crvena boja terrazzo ploča na trgu u kontrastu je sa svijetlim fasadama dvorane, a finalna tekstura ploča na trgu dobivena je epoksi premazima koji se nanose nakon niza poliranja.

Četvrta fasada dvorane, ona koja se nalazi nasuprot škole zapravo preuzima njezin formalni izričaj u kontekstu obrade fasade u žbuci,na taj način jasno sugerirajući kako je nova zgrada u direktnoj komunikaciji i funkciji s postojećom obrazovnom ustanovom.


Situacija - plan grada


Tlocrt prizemlja


Tlocrt kata


Presjek

Iz obrazloženja Stručnog savjeta* UHA-e o nagradi donosimo:
"Kompleksan zadatak, zahtjevan i slojevit ambijent, arheologija, gusta povijesna struktura, povezivanje s drugim sadržajima i formiranje grada; to su okolnosti iz kojih je proizašlo najbolje arhitektonsko ostvarenje u 2013. godini.
U takvom kontekstu, riješiti funkcionalne zadatke bezgrešno, a pritom oblikovno biti beskompromisan i krajnje suvremene, vrijedi honorirati. Dvorana u Krku u pozitivnom je smislu eklektična. Svaki korišteni materijal ili obrada ima iza sebe istraživanje i priča neku priču koja počinje u kontekstu, ali ne završava na kontekstu. Materijali su pritom izmišljeni, a ne izabrani i kupljeni. Međusobno sučeljene, stvaraju jedan duhovit, ali promišljen spoj.
Činjenica što već četvrti puta** nagrada Viktor Kovačić odlazi u ruke kolege Turata ukazuje da su istinska posvećenost profesiji, najviši kriteriji i idealizam dobar put za hrvatsku arhitekturu.”

*Stručni savjet UHA-e čine: Boris Fiolić, dipl.ing.arh., voditelj Stručnoga savjeta UHA-e, Vedran Duplančić, dipl.ing.arh., Željko Golubić, dipl.ing.arh., Nikola Škarić, dipl.ing.arh., Mira Tadej Crnković, dipl.ing.arh., Janko Velnić, dipl.ing.arh. i Marko Vitković, dipl.ing.arh
**Idis Turato osvojio je nagradu Viktor Kovačić 2013. za projekt Sportske dvorane i trga u Krku (Arhitektonski biro Turato), 2009. za dječji vrtić Katarina Frankopan u Krku (Randić Turato), 2008. za Aulu Pape Ivana Pavla II na Trsatu u Rijeci (Randić Turato) te 2003. za dogradnju Tehničkog fakulteta u Rijeci (Randić Turato).


Autori: Arhitektonski biro Turato
Projektni tim: Idis Turato, Ida Križaj, Marko Liović, Josip Mičetić, Ana Staničić
Web stranice biroa: http://www.idisturato.com / http://idisturato.tumblr.com
Glavni inženjer: Branko Hriljac
Izvođač: GP Krk
Investitor : Grad Krk
Vizualni identitet i signalizacija dvorane: Nora Turato
Fotografije: Domagoj Blažević
Godina projektiranja: 2012.
Godina izgradnje: 2013.
Površina: 1020 m2 (Dvorana) / 1312 m2 (Trg)

Rezultati

DOM ZA STARIJE DUBRAVA

30/08/2023

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

Rezultati

Prostor središta Trešnjevke

23/12/2020

Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

Rezultati

Dječji vrtić Brezovica

15/12/2020

Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.

  • Rezultati

    DOM ZA STARIJE DUBRAVA

    30.8.2023.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja DOMA ZA STARIJE DUBRAVA.

  • Rezultati

    Prostor središta Trešnjevke

    23.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja PROSTORA SREDIŠTA TREŠNJEVKE.

  • Rezultati

    Dječji vrtić Brezovica

    15.12.2020.

    Rezultati natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja ZGRADE DJEČJEG VRTIĆA U BREZOVICI.



 





Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:


Partneri:

 


Medijski partneri:

 

 


Donatori:



 



 

 


 



Program je realiziran uz potporu 
 Grada Zagreba


Potpora:



Partneri:



Medijski partneri:



Donatori:


  •  

 

Društvo arhitekata Zagreba
Trg bana Josipa Jelacica 3/1
t +385 1 4816151
daz@d-a-z.hr

DAZ bilten:

Prijavite se
Copyright ©2024 DAZ.